MyHeritage DNA-osuma paljastaa esivanhempien menneisyyden

MyHeritage DNA-osuma paljastaa esivanhempien menneisyyden

MyHeritage käyttäjä Delbert Ritchhart San Diegosta, Kaliforniasta, on innokas sukututkija. Huolimatta, vuosien kuluessa tekemistään lukuisista sukututkimuslöydöistä hänellä oli suuria, avoimia kysymyksiä, jotka koskivat hänen Irlannista kotoisin olevia iso-iso-isovanhempiaan. Delin MyHeritage DNA-osuma antoi vastauksia hänen kysymyksiinsä.

Delin taustaa

Del varttui Coloradossa ja valmistui ennen laivastoon liittymistään Coloradon yliopistosta. Työskenneltyään 24 vuotta merivoimien lentokoneteollisuudessa, hän jäi eläkkeelle kapteenina ja jatkoi vielä 15 vuotta alalla. Hänellä ja hänen vaimollaan on 3 tytärtä, 8 lastenlasta ja 4 lastenlastenlasta.

Del vaimonsa Joannen ja heidän B&B emäntänsä kanssa tutkimusmatkalla Mayon kreivikunnassa vuonna 2006

Del vaimonsa Joannen ja heidän B&B emäntänsä kanssa tutkimusmatkalla Mayon kreivikunnassa vuonna 2006

Sukututkimuskärpäsen puraisu

Del kiinnostui alun perin sukunsa historiasta saatuaan vuonna 1996 postitse kirjeen, jossa mainostettiin hänen isälinjastaan tehtyä sukuhistoriakirjaa. Tarkastettuaan Kongressin kirjaston websivustolta rekisteröintinumeron, hän lähetti shekin kirjaa varten. Kirja jäljitti Ritschhart/Ritchhart/Richhart sukua 1500-luvun Sveitsistä aina hänen isänsä sukupolveen. Isän nimi ja koko hänen perheensä oli mainittu kirjassa. ”Sukututkimuskärpänen” oli puraissut Deliä, eikä entiseen ollut paluuta.

On tarpeetonta sanoa, että se oli minusta jännittävää ja sukututkimusmatka on siitä lähtien ollut hauskaa.

Isän suku Sveitsistä

Delin isälinjan suku on alun perin Sveitsin saksalaisia. He saapuivat Amerikkaan 1750 ja asettuivat Pennsylvaniaan. Vuosien kuluessa he ovat levittäytyneet sieltä Länsi-Virginiaan, Ohioon, Indianaan, Missouriin, Coloradoon ja lopulta Kaliforniaan. Useimmat heistä olivat maanviljelijöitä ja he tulivat Oberhofenin ja Hilterfingenin kylistä

Delin äitilinjan isoäiti, Mary Dean, veljensä ja O’Malley lasten kanssa

Delin äitilinjan isoäiti, Mary Dean, veljensä ja O’Malley lasten kanssa

Äidin suku Englannista ja Irlannista

Hänen äitilinjansa tulee Englannista ja Irlannista. Jäljittäessään irlantilaista iso-isoisäänsä, Del sai selville yhden salaisuuden, josta perhe ei ollut tiennyt. Hän sai tietää, että hänen isoisänsä oli toiminut baarimikkona St. Josephissa, Missourissa, mutta päättänyt kieltolain aikaan aloittaa omien juomien valmistuksen kellarissaan. Siitä hän oli jäänyt kiinni ja joutunut vuodeksi Ft. Leavenworthin liittovaltion vankilaan. Del on myös aika ylpeä Yhdysvaltain vapaussodassa, vuoden 1812 sodassa ja sisällissodassa taistelleista esivanhemmistaan.

Delin iso-isoäiti, Ida Britton vanhempiensa Effien ja Thomasin kanssa. Thomas oli sisällissodan veteraaneja.

Delin iso-isoäiti, Ida Britton vanhempiensa Effien ja Thomasin kanssa. Thomas oli sisällissodan veteraaneja.

Delin sukupuu

Delillä on tällä hetkellä sukupuussaan yli 10 000 henkilöä; jotka ovat kotoisin Saksasta, Sveitsistä, Englannista ja Irlannista sekä Yhdysvalloissa Pennsylvaniasta, Virginiasta, Pohjois- ja Etelä Carolinasta, Ohiosta, Indianasta, Missourista, Coloradosta ja Teksasista.

Del tutustui MyHeritageen 8 – 10 vuotta sitten ollessaan San Diegossa olevan Computer Genealogy Society-yhdistyksen puheenjohtaja. Hän oli ollut MyHeritagea esittävällä luennolla ja oli hyvin vaikuttunut ohjelman valmiuksista. Siitä lähtien MyHeritage on ollut hänen sukupuunsa ja sukututkimuksen toinen pääsivusto.

Pidän sivustosta yrityksen innovatiivisuuden vuoksi. He ovat hyvin määrätietoisia tuomaan uusia ja luovia ratkaisuja.

DNA-läpimurto – kauan odotettu MyHeritage DNA-osuma löytyi!

15 vuoden ajan Del on yrittänyt päätellä, missä päin Irlantia hänen iso-iso-isovanhempansa Peter O’Malley ja Julia McNally O’Malley elivät. Hän tiesi heidän tulleen Mayon kreivikunnasta, mutta tarkemmat tiedot puuttuivat. Koska kummallakin oli hyvin yleinen sukunimi, hän tiesi tarkempien tietojen määrittelemisen mahdottomaksi ilman jotain suurta läpimurtoa.

Del oli teettänyt joskus aikaisemmin Y- ja autosomaali DNA-testit saamatta merkittäviä osumia Irlannista kotoisin oleviin tai O’Malley ja McNally nimisiin henkilöihin. Vuoden 2017 helmikuussa hän latasi raakadatansa MyHeritageen ja muutaman päivän kuluessa hän sai ilmoituksia useista osumista.

Yksi MyHeritage DNA-osuma oli eräs henkilö Irlannista; sellaista osumaa olin toivonut jo vuosia.

Del otti yhteyttä tähän, Michael-nimiseen henkilöön ja hän vastasi Delille heti. Selvisi, että hänen iso-iso-isoisänsä, Patrick McNally, joka oli syntynyt 1829 oli Clonkeen Townlandistä, Kilmeenan seurakunnasta Mayon kreivikunnasta. Koska Delin iso-iso-isoäiti, Julia McNally oli syntynyt 1835, ajatteli Del, että hän ja Patrick voisivat olla serkuksia tai sisaruksia. Michael tiesi valitettavasti kertoa, että tuolta ajalta Kilmeenasta ei juuri ole rekisteritietoja. Onneksi kuitenkin, Griffith’s Valuation oli listannut Patrick ja Bridget McNallyn asuneen Clonkeenin ja Knockboyn naapurikylissä Kilmeenan seurakunnassa vuoden 1855 paikkeilla. Del oli iloinen voidessaan kaventaa aluetta, jolla Julia perheineen oli asunut!

Jos olisin löytänyt Patrick ja Bridget McNallyn Griffithin Valuationista ilman muuta asiaa tukevaa tietoa olisin pitänyt aika epäluotettavana tietoa siitä, että he olisivat sukua Julialle. Kuitenkin, koska Michael ja minä olemme DNA-osumia, eikä meillä ole muita yhteisiä sukunimiä ja hän tiesi esi-isänsä Patrickin eläneen Clonkeenin Townlandissä, Kilmeenan seurakunnassa ja Mayon kreivikunnassa, minusta tuntuu paljon luotettavammalta sukulaisuussuhde iso-iso-isoäitini Julian kanssa. Minulla on vielä paljon työtä tehtävänä, mutta arvelen, että tämä DNA-osuma on merkittävä läpimurto siinä, mitä olen etsinyt!

Delin neuvo sukututkijoille

Delin paras neuvo sukututkijoille on sen varmistaminen, että sukupuu on netissä ja sukututkimuksen edistäminen DNA-testin avulla.

Sen ansiosta, että sukupuuni on netissä, olen saanut tietää, että iso-isoäitini oli adoptoitu ja olen myös saanut kopiot hänen adoptiopapereistaan, saanut yhteyden useisiin kaukaisiin serkkuihin ja minuun on ottanut yhteyttä I serkku, jota en ollut tiennyt olevankaan. Aivan viime kuukausina olen, DNA-testauksen ansiosta, saanut tietää Australiassa asuvasta 2. serkusta, uskon tunnistaneeni Mayon kreivikunnasta paikan, jossa irlantilainen iso-iso-isoäitini asui ja löytänyt serkun, jonka viidennen polven isoisä oli oman viidennen polven isoisäni veli aikoinaan Sveitsissä. Useita vuosia sitten sain vahvistuksen Y-DNA-testin avulla, että nykyisin eräässä sveitsiläisessä kylässä asuvat Ritschardit ovat sukua minulle. Viidennen polven isovanhempani muuttivat sieltä Amerikkaan vuonna 1750. Olen aivan varma, että mitkään noista asioista eivät olisi selvinneet ilman nettisukupuuta ja DNA-testausta!

Tilaa MyHeritage DNA-testi

Lue muita käyttäjäkertomuksia täältä!