Kansanparannus ei ollut ennen huuhaata

Kansanparannus ei ollut ennen huuhaata

Ennen vanhaan satoja vuosia sitten lääkärit olivat lähinnä puoskareita, eikä nykyaikaisia lääkkeitä tietenkään ollut. Kansanparannus oli ainoa keino parantaa tukalaa oloa, joten kansa ei ollut kuitenkaan täysin voimaton sairauksien ja vaivojen edessä. 

Artikkelikuva: Ahti Rytkösen 1920-luvulla ottamassa kuvassa Pekka Rissanen toimittaa ”kohtauksista mittaamista”. Kuva on Museoviraston kokoelmista ja se on väritetty MyHeritagen In Colorilla. Kokeile sinäkin!

Luonto oli täynnä ennen ja nykyäänkin erilaisia kasveja ja yrttejä. Joidenkin teho on todistettu tämänkin päivän lääketieteen toimesta.

Tällaisia vanhoja, mutta tunnustettuja hoitomuotoja ovat kärpäsentoukat haavahoidossa, yrtit erilaisiin vaivoihin tai vaikka kuppaus. Jopa hämäkinverkkojen teho haavojen parannuksessa on tunnustettu. Kansanparannus on edelleen suosittua ja tunnustettua toimintaa, vaikka valtaosa ihmisistä vannoo hurjaa vauhtia kehittyvän koululääketieteen nimeen.

Erilaisia kansanparannuskeinoja on niin paljon, että niitä kaikkia on mahdotonta esitellä. MyHeritagen tiimi esittelee silti parhaimmat kansanparannuksen herkkupalat. Jotkut konstit toki ovat jopa nykypäivän näkökulmasta vaarallisia tai huvittaviakin.

Volle Palomaa parantaa kipua. Kuvaaja Samuli Paulaharju 1922, Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Volle Palomaa parantaa kipua. Kuvaaja Samuli Paulaharju 1922, Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

OMG! Jäniksen pissaa korvasärkyyn

Pielavedellä esimerkiksi korvasärkyyn käytettiin jäniksen pissaa. Miten ihmeessä kansanparantajat saivat jäniksen pissaa käsiinsä, tarina ei kerro. Hevosen lannasta puristetulla vedellä oli myös tapana sivellä korvaa, saman asian ajoi myös lämmin kanan- tai kukonkakka. Voisulaa käytettiin korvasärkyyn puolestaan Saarijärvellä. Sortavalassa taas uskottiin elävän lutikan nielemisen veden kera auttavan.

Huonokuuloisuuden taas luultiin johtuvan siitä, ettei perhe käynyt kirkossa. Ne, jotka vaivautuivat kirkon penkille asti, saivat puolestaan hyväkuuloisia lapsia. Keuruulla puolestaan uskottiin sian korvien syömisen aiheuttavan huonokuuloisuutta.

Menneet ajat olivat täynnä ymmärtämättömyyttä ja taikauskoa. Hääpari esimerkiksi laittoi hopeakolikoita kenkiinsä suojatakseen itseään pahalta. Hopeakolikoilla sanottiin olevan ennaltaehkäisevä vaikutus. Raskaana olevien naisten tuli olla hyvin varovaisia, jotta mikään paha ei kohtaisi lasta.

Käynnissä suonenisku. Kuvaaja Samuli Paulaharju 1921, Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Käynnissä suonenisku. Kuvaaja Samuli Paulaharju 1921, Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Kokeile MyHeritagen In Coloria – se on hauskaa!

Kansanparannuksen onnistuneet menetelmät

Mutta mennään vielä niihin kansanparannuksen menetelmiin, jotka toimivat nykypäivän lääketieteenkin näkökulmasta. Inkivääriä on käytetty tuhansien vuosien ajan pahoinvoinnin torjumiseen, mutta aikaisemmin vain itämaiset lääkärit uskoivat sen voimaan. 2000-luvulla tehtiin kuitenkin useita tutkimuksia, joissa osoitettiin inkiväärin tehokkuus matkapahoinvoinnissa sekä kemoterapiaan ja raskauteen liityvissä pahoinvoinneissa.

Aikoinaan vastaus epäsäännölliseen suolen toimintaan olivat luumut. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa niiden tehokkuus todistettiin myös tieteellisesti: 12 kuivatun luumun syöminen päivässä helpottaa ummetuksen oireita tehokkaasti.

Jääpussi on klassinen päänsäryn lievittäjä. Uudet kipulääkkeet voivat olla tehokkaampia, mutta tutkimuksen mukaan migreenistä kärsivät hyötyvät enemmän kylmäpakkauksesta – erityisesti silloin, kun sen asettaa 15 minuutiksi kaulalle otsan sijaan.

Jo kansanrunous kertoi lääkintätavoista

Vanhimmat tiedot suomalaista lääkintätavoista ovat luettavissa jo kansanrunoudesta. Kalevalassa mainitaan rohtoina vesi, hunaja, voi ja muut rasvat, tammen kuori, suon sammaleet, heinän helppeet ja erilaiset ruohot.

Ja kenelläpä muulla kuin Elias Lönnrotilla oli näppinsä kansanparannuksessakin. Lönnrotin ”Suomalaisen talonpojan koti – lääkäri” antoi ohjeita yrttien keräämiseen.

Huomattavan suuri osa rohdoskäytöstä viittaa erilaisten vatsavaivojen hoitoon, se kertoo paljon menneen ajan ruokavaliosta, joka koostui suureksi osaksi suolatusta lihasta tai kalasta sekä jauho-, papu- ja herneruuista, jotka aiheuttavat useimmille ilmavaivoja.

Tässä 12 parantavaa kasvia Suomen luonnosta. 

Voit käyttää niitä vaikkapa yrttiteenä tai –uutteena ja kylpyinä, kääreinä sekä öljyinä.

Kipujen hoidossa käytettiin muurahaisvoidetta. Se valmistettiin oikeista muurahaisista, jotka kerättiin muurahaispesästä 70-prosenttista alkoholia sisältävään pulloon. Seokseen tuli muurahaisten ja alkoholin lisäksi kuusenkerkkiä ja pajunkuorta. Voidemaisuus saatiin aikaan lisäämällä muhineeseen kokonaisuuteen hajustamatonta käsivoidetta. Tällä seoksella on hoidettu kaikenlaisia särkyjä ja esimerkiksi nivelkipuja. 

Lähteet: Kuudes aisti, Terve.fi, yrttitarha.fi, voice.fi, solf.fi, Kaleva.fi