Yli 100 vuotta sitten – avioliittoilmoitukset historiallisissa sanomalehdissä

Yli 100 vuotta sitten – avioliittoilmoitukset historiallisissa sanomalehdissä

Kauan ennen Tinderin, Match.comin ja E-Kontakti.fi:n aikaa, ihmiset käyttivät paikallista mediaa etsiessään rakkautta. Varhaisimmat tunnetut sanomalehdissä julkaistut avioliittoilmoitukset ovat 1700-luvulta. Ne tarjosivat juuri paikkakunnalle tulleille miehille mahdollisuuden laajentaa sosiaalisia yhteyksiään.

Avioliittoilmoitukset olivat suosittuja 1800-luvun puolivälistä lähtien. Ilmoitusten luonne vaihteli – jotkut olivat suoraviivaisia, toiset runollisia; jotkut lyhyitä ja suloisia, toiset pitkiä ja yksityiskohtaisia; mutta ilmoittajien tarkoitus oli yksi ja sama: löytää elämänkumppani.

1800 ja 1900-lukujen vaihteessa naiset alkoivat myös etsiä kumppania lehti-ilmoitusten avulla. Ilmoituksia ovat jättäneet kaikenlaiset ihmiset; nuoret miehet ja naiset, lesket, Yksinhuoltajavanhemmat, köyhät ja rikkaat. Yhdysvalloissa juuri maahan muuttaneet saattoivat etsiä kumppania lähtömaastaan. Ilmoitukset olivat yleensä varustettu nimimerkillä ja vastaukset pyydettiin lähettämään ko. lehden konttoriin.

Etsimme avioliittoilmoituksia historiallisista sanomalehdistä päästäksemme kurkistamaan, millaista rakkauden etsiminen oli 100 vuotta sitten.

Varallisuus ei ole pahasta

Osassa ilmoituksia toivotaan etsittävällä olevan varallisuutta. Toisinaan mainitaan jopa summa niin kuin alla olevassa ilmoituksessa, joka julkaistiin Uudessa Suomettaressa vuonna 1886. Kukkaron toivotaan olevan 5000 mk:n paksuinen, mikä nykyrahassa tarkoittaisi 29 148,43 euroa (stat.fi/laskuri)

 

Työmieslehden vuoden 1903 ilmoituksessa ilmoituksen jättäjä esittää minimivaatimuksen varallisuudesta; vähintään 25 000 mk ja mieluummin rahana, mikä nykyrahassa olisi 119 716,77 euroa (stat.fi/laskuri). Lisätoiveena on hyvä terveys sekä henkisessä että ruumiillisessa suhteessa.

Tämän raittiin ja nuoren kauppapalvelijan ilmoitus vuodelta 1890 on liikuttava. Ilmoittaja haluaa selvästi saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Ei pilantekoa

Ilmoituksissa kerrotaan usein, että ilmoittaja ei halua saada pilamielessä kirjoitettuja vastauksia. Esimerkiksi alla olevassa Kotkan Sanomissa olleessa ilmoituksessa vuodelta 1890, Elin -qwist kirjoittaa ”Kaikkea leikintekoa pyydetään jättämään pois”.

Seuraavassa 24.1.1891 julkaistussa Uuden Suomettaren ilmoituksessa 23-vuoden vanha nuorukainen etsii helläsydämisiä naisia ja kirjoittaa ”Pila kerrassaan kielletään”.

Siirtolaisiksi Amerikkaan lähteneiden nuorten miesten kaipuu

Emigrantteja lähdössä Amerikkaan s/s Uranialla. Kuvaaja: J.A.Rosenqvist 1893, Museoviraston kokoelmat. Kuva on väritetty MyHeritage In Colorilla

Emigrantteja lähdössä Amerikkaan s/s Uranialla. Kuvaaja: J.A.Rosenqvist 1893, Museoviraston kokoelmat. Kuva on väritetty MyHeritage In Colorilla

Siirtolaisiksi samalle seudulle Amerikkaan lähteneet nuoret miehet etsivät usein elämänkumppania yhteisilmoituksella. Tässä Uuden Suomettaren ilmoituksessa vuodelta 1891 3 suuren Lännen soriata, sivistynyttä ja hyvin toimeentulevata suomalaista 20 – 30 -vuotiasta poikaa etsii siroja sinisilmäisiä tyttöjä ”ikuiseksi kainaloiseksi kanaseksi”. Tässäkin ilmoituksessa ”Pila kielletään jyrkästi”

Elämänkumppanilta toivottuja ominaisuuksia

Avioliittoilmoitukset mainitsevat yleensä tärkeimmät ominaisuudet, joita tulevalta kumppanilta toivotaan. Tässä Uuden Suomettaren ilmoituksessa vuonna 1891 ”3 sivistynyttä neitoa toivoo kumppaneiltaan hellää ja rakastavaista sydäntä”.

Tässä Pohjalaisen ilmoituksessa 3 reipasta nuorukaista etsii elämänkumppaneita ja kertovat, että ”Rakastawainen sydän on pääasia, sillä warallisuus ei tule kysymykseen”.

Alla olevassa ilmoituksessa vuodelta 1892 ”3 siivoa, hyvännäköistä liikemiestä etsii elämänkumppania hyvän kasvatuksen saaneista sekä vilkkaan luonteen ja iloisen esiintymistavan omaavista naisista.”

Nimimerkit

Kukaan ei tietenkään halunnut laittaa ilmoitusta omalla nimellään. Käytetyt nimimerkit ovat usein hauskoja kuten tässä Työmies-lehden ilmoituksessa vuodelta 1900. Siinä nuoruuteen kyllästyneet Ulla, 99 vuotta ja Susanna 89 vuotta etsivät elämänkumppania.

Tämän ilmoituksen Sosialisti-lehteen ovat laittaneet neljä elämänkumppania etsivää kaverusta;  J. Vartova, E. Muistava, A. Murehtiva, A. Rakastava

Lesket ja vanhat piiat

Toivekumppaneina nuoret neidot ovat selvästi etulyöntiasemassa, mutta ei leskiä ja vanhoja piikojakaan ole aivan unohdettu. Alla ilmoitus Työmies-lehdestä vuodelta 1908

Tässä ilmoituksessa kerrotaan suorasukaisesti, että ”Elävien lesket ja vanhat piijat älkööt vaivako itseään, mutta kaikilta muilta nuorilta ja elämänhaluisilta tytöiltä ovat kirjeet tervetulleet”.

Kuulisimme mielellämme, jos sinun esivanhempasi tavanneet toisensa avioliittoilmoituksen kautta? Kirjoita meille osoitteella stories@myheritage.com

Lue lisää historiallisista tiedoista

Käy tutustumassa historiallisten tietojen kokoelmiimme

Kaikki lehtileikkeet ovat Kansalliskirjasto.fi:stä