Amerikan suomalaiset MyHeritagen historiallisten tietojen kokoelmissa

Amerikan suomalaiset MyHeritagen historiallisten tietojen kokoelmissa

Jos sinulla on tutkimuksen kohteena Amerikan suomalaiset, niin ota avuksi MyHeritagen historiallisten tietojen kokoelmat. Vaikka Suomesta lähdettiin siirtolaiseksi moneen eri suuntaan, on Pohjois-Amerikka aikain kuluessa muodostunut ylivoimaisesti suurimmaksi kohteeksi. Miten sitten voit hyödyntää MyHeritagea selvitellessäsi siirtolaisen vaiheita?

Kohdenna haku siirtolaisuuteen liittyviin aineistoihin perustietojen saamiseksi

MyHeritagesta löydät yli 190 miljoonaa maahanmuuttoon ja matkustukseen liittyvää tietoa

MyHeritagessa voit ensi alkuun kohdentaa haun pelkästään siirtolaisuuteen liittyviin aineistoihin. Näitä ovat erilaiset passiluettelot, laivojen matkustajaluettelot sekä erityisesti Kanadan ja Yhdysvaltojen maahanmuuttoviranomaisten arkistot.

Tee nyt hakuja

Tarkista rippikirjat siitä seurakunnasta, josta henkilö lähti Amerikkaan

Suomen päässä toki kannattaa katsoa tarkkaan rippikirjassa olevat merkinnät, jos pappi vain on jaksanut kirjata niitä ylös. Muuttaneiden luetteloissa ei pääsääntöisesti ole ulkomaille lähteneiden tietoja. Periaatteessa muuttanut pysyi kotiseurakuntansa jäsenenä, sillä hänen piti maksaa sinne köyhäinhoitomaksuja.

Amerikan suomalaiset Siirtolaisuusinstituutin rekistereissä

Siirtolaisuusinstituutin siirtolaisrekisteristä voi hyvällä tuurilla löytää passitietoja sekä etenkin Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön matkustajaluetteloita. Kyseisellä taholla oli pitkään jonkinasteinen monopoli ulkomaan matkustajaliikenteessä. Nämä samat luettelot löytyvät alkuperäisinä Suomen Sukututkimusseuran SukuHaku -palvelusta, joka on tarkoitettu heidän jäsenilleen.

Eljas Eliaksenpoika Karvonen lähti Amerikkaan marraskuussa 1902

Mutta palatkaamme takaisin MyHeritageen! Otetaan esimerkkihenkilöksi Pohjanmaan Halsualla vuonna 1858 syntynyt Eljas Eliaksenpoika Karvonen.

Eljas Eliaksenpoika Karvonen

Eljas Eliaksenpoika Karvonen. Kuvalähde Geni World Family Tree. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Hän meni 1892 naimisiin evijärveläisen Maria Matintytär Peltoniemen kanssa. Pariskunta asui vielä 1900-luvun alussa Halsuan Karvosen kylän talossa numero yksi. Jälkeläisiä heille syntyi tiheään tahtiin; vuosien 1899–1912 välisenä aikana kahdeksan kappaletta.

Ehkäpä elämän edellytykset eivät olleet Eljaksen mielestä riittävän hyvät Halsualla, sillä marraskuussa 1902 hän matkusti Arcturus -nimisellä laivalla Hangosta Englantiin ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin Oceanic -laivalla. Määränpäänä hänellä oli, Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön matkustajaluettelon mukaan Ironwood Michiganin osavaltiossa.

kartta, johon on merkitty Ironwood, Michigan

kartta, johon on merkitty Ironwood, Michigan

Matkustajaluetteloista saat paljon lisätietoja henkilöstä

Perille, Ellis Islandiin hän saapui matkustajaluetteloiden mukaan joulukuun 11. päivänä vuonna 1902. Koska jokaisen piti periaatteessa mennä jonkun määrätyn henkilön luo Valloissa, on tuollaiseksi henkilöksi merkitty, MyHeritagesta löytyvän, em. luettelon mukaan ystävä. Valitettavasti, hänen luultavasti suomalainen nimensä on kirjoitettu äärimmäisen epäselvästi.

Dokumentti kertoo meille kuitenkin, että Eljas Karvonen on ollut hyvässä fyysisessä kunnossa, hänen silmänsä ovat siniset ja hiukset vaaleat. Jostain syystä uusi kotimaa ei houkutellut häntä jäämään sinne; miehemme palasi Halsualle, mutta seitsemän vuotta myöhemmin, syyskuussa 1909 hän leimautti passinsa uudestaan ja lähti Amerikkaan. Passin numero oli 5330 ja se myönnettiin viideksi vuodeksi. Huomautuksissa todetaan hänellä olevan vaimon sekä kuusi lasta.

Tällä kertaa 51-vuotias Elias matkusti Teutonic-laivalla New Yorkiin määränpäänään Clear Creek Utahissa ja siellä odottava serkku, Andrew Merilä.

Teutonicin matkustajaluettelo

Teutonicin matkustajaluettelo vuoden 1909 syyskuulta

MyHeritagen avulla selvität nopeasti Smart Matches -osumia hyödyntämällä, että Eljas kuoli Halsualla vuonna 1945 ja hänen vaimonsa Maria kuoli vuonna 1963. Perheen lapsista Julius muutti myöhemmin Kanadan Ontarioon ja menehtyi siellä. Muut elivät ja kuolivat Halsualla.

Alla kuva Eljaksen osumassa olevista tiedoista. Huom! Älä tahattomasti levitä väärää tietoa! Muista aina ennen tietojen tallentamista osumista, tarkistaa niiden paikkansa pitävyys alkuperäisistä lähteistä.

Tiedot Eljaksen osumasta

Tiedot Eljaksen osumasta

Muita MyHeritagen kokoelmia Amerikan suomalaisten vaiheiden selvittämiseen

Matkustajatietojen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä läpi MyHeritagesta löytyvät Yhdysvaltojen ja Kanadan sanomalehtien nimihakemistot sekä Yhdysvaltojen kaupunkihakemistot. Nämä usein unohtuvat tutkijoilta, vaikka niiden avulla on suhteellisen helppoa tehdä päätelmiä asuinpaikoista ja muutoista em. kahdessa maassa.

Hakujen tekeminen suomalaisilla etu- ja sukunimillä

Monet suomalaiset nimet eivät oikein soveltuneet englantia puhuvaan maahan, joten niitä muunneltiin ja muutettiin hyvin vapaamuotoisesti. Se voi luonnollisesti olla yksi hidastava tekijä hakutulosten saamisessa. MyHeritage käyttää foneettista Soundex-algoritmia, jonka avulla nimet indeksoidaan englanninkielisen ääntämyksen mukaan. Joskus alkuperäisellä ja uudella nimellä ei ollut mitään yhteistä, mutta MyHeritagen hakukone auttaa näissäkin tapauksissa, sillä se pystyy hakemaan tiettyä nimeä muistuttavia nimiä ”kuulostaa kuin” -periaatteella. Jätä tyhjäksi haussa ”täsmää nimi tarkalleen” -ruutu. Näin saat enemmän tuloksia, joista voit sitten lähteä haarukoimaan potentiaalisimpia vaihtoehtoja!

Tutustu myös muihin historiallisiin tietoihin liittyviin artikkeleihin MyHeritagen blogissa!

Artikkelikuva: Ironwoodin rautakaivos Michiganissa 1800-luvun loppupuolella – täällä Eljaskin oli! Kuvalähde: Library of Congress. Väritetty MyHeritagen In Colorilla

Kerro meille kommenteissa, millaisia löytöjä olet tehnyt Amerikan serkuista.