Vapaaehtoiset: Gerry van Eeden Etelä-Afrikasta

Vapaaehtoiset: Gerry van Eeden Etelä-Afrikasta

Gerald (Gerry) Dixon van Eeden

Gerald (Gerry) Dixon van Eeden, 68, toimii afrikaansin kääntäjänä MyHeritagelle. Hän syntyi Cradockissa Etelä-Afrikassa; varttui Oudtshoornissa ja on asunut viimeiset 30 vuotta Port Elizabethissa. Teknillisen korkeakoulun jälkeen (Oudtshoornissa) hän valmistui opettajaksi Teachers Collegesta. Hänellä on myös Bed-tutkinto Port Elizabethin yliopistosta (1968) ja BA Stellenboschin yliopistosta (1974).Gerry toimi ala-asteen opettajana 34 vuotta ja jäi eläkkeelle vuonna 2009 Tjaart van der Waltin ala-asteen koulun vararehtorin paikalta Port Elizabethissa.

Hän kiinnostui sukututkimuksesta huomattuaan, ettei tiennyt sukunsa jäsenistä kovinkaan paljon ja joistakin ei mitään. Olin aina hyvin nolona kun toiset puhuivat jostain sukulaisesta eikä minulla ollut aavistustakaan kenestä oli kyse. Jäätyään eläkkeelle vuonna 2009 Gerry, ensimmäiseksi, aloitti sukupuunsa rakentamisen.

Kokeilin paria muutakin ohjelmaa ennen kuin löysin MyHeritagen. Sitä on helppo käyttää ja toimii juuri niin kuin haluan. Se on aivan fantastinen ja käyttäjäystävällinen sukututkimukseen.

Gerry on jäljittänyt esivanhempansa Jan Janse van Eedeniin (syntynyt 1637), joka tuli Etelä-Afrikkaan Saksasta vuonna 1662. Päätin keskittyä isoisäni, Frederick Jacobus van Eedenin (synt. 1861) esivanhempiin. Hän on seitsemännen polven Etelä-Afrikassa olevia van Eedeneitä. Frederick meni naimisiin Rachel Magrita Petronella Rademan (synt. 1867) kanssa ja he saivat 11 lasta (6 poikaa ja 5 tytärtä). Aloitin tutkimukseni tuntemieni sukulaisten kanssa ja pyysin heitä lisäämään sukulaisia puuhun. Näin opin lisää suvustani ja sen historiasta. Myöhemmin aloin käyttää Smart Matches ja Record Matches-osumia ja löysin lisää sukulaisia, joista en ollut tiennyt.

Gerryn isoisä Oupa Frikkie (keskellä) ja hänen 6 poikaansa. Vasemmalta: Gideon Jacobus (Giel) synt. 1901, Cornelius Jansen (Kerneels) synt. 1894, Daniel Johannes (Dan) synt. 1910, Frederick Jacobus (Oupa Frikkie) synt. 1861, Frederick Jacobus (Kowie) synt. 1892, Gert Christiaan synt. 1898 ja Petrus Jacobus (ieter) synt. 1899.

Gerryn isoisä Oupa Frikkie (keskellä) ja hänen 6 poikaansa. Vasemmalta: Gideon Jacobus (Giel) synt. 1901, Cornelius Jansen (Kerneels) synt. 1894, Daniel Johannes (Dan) synt. 1910, Frederick Jacobus (Oupa Frikkie) synt. 1861, Frederick Jacobus (Kowie) synt. 1892, Gert Christiaan synt. 1898 ja Petrus Jacobus (ieter) synt. 1899.

 

Gerry lisäsi myöhemmin äitinsä esivanhempia ja jälkipolvia sukupuuhun. Hänen isänsä, Daniel Johannes van Eeden avioitui vuonna 1943 Grace Geraldine Dixonin kanssa ja he saivat kaksi poikaa ja kolme tytärtä. Gerryn äidin isä, Gerald Thomas Dixon (synt. 1889) tuli Etelä-Afrikkaan Irlannista ja asui Gariesissa sekä Springbokissa läntisessä Etelä-Afrikassa. Gerald meni naimisiin Maria Johanna Weichin (synt. 1888) kanssa ja heillä oli poika ja kaksi tytärtä. Nyt Geryllä on sukupuussaan 460 henkilöä, joista 314 on elossa ja 88% heistä asuu Etelä-Afrikassa; loput Tanskassa, Englannissa, Hollannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Useimmat sukulaiset ovat tietoisia Gerryn intohimosta sukututkimukseen. Kokoontuessaan yhteen he nyt kyselevät häneltä suvun jäsenistä, joista eivät tiedä. Jokaiselle menee ilmoitukset syntymä- ja hääpäivistä, joten heidän tietonsa toisistaan lisääntyvät. Nyt he ovat enemmän yhteydessä toisiinsa ja heillä on enemmän keskusteltavaa suvun historiasta.

Minusta tuntuu, että sukulaiset ovat nyt läheisempiä toisilleen ja otamme yhteyttä useammin onnitellaksemme syntymä- tai hääpäivän johdosta. Tämä on parantanut sukulaisuussuhteita ja yhteydenpitoa suvun kesken. Olen niin innostunut suvun historiasta, että olen saanut kuusi sukulaista innostumaan oman sukupuun rakentamisesta MyHeritagessa.

Kuva vuoden 2002 van Eeden-perheen sukukokouksesta, joka pidettiin Swellendamissa Etelä-Afrikassa.

Kuva vuoden 2002 van Eeden-perheen sukukokouksesta, joka pidettiin Swellendamissa Etelä-Afrikassa.

 

Kun Gerry aloitti käyttämään MyHeritagea, hän huomasi, että se oli saatavana 36 kielellä (nyt 42:lla), mutta hänen äidinkielensä afrikaans puuttui. Hän kuuli vapaaehtoisista kääntäjistämme ja päätti, että se olisi asia, jota hän voisi tehdä muille afrikaansia puhuville. Tehtyäni ensimmäiset käännökseni, huomasin olevani koukussa. Nykyisin tämä on harrastus ja osa päivittäistä rutiiniani. Minusta on virkistävää ja haastavaa kääntää ohjelmia, uutiskirjeitä, käyttäjän ohjeita, usein kysyttyä ja muuta aineistoa. Arvostan kääntäjätiimin kiitosviestejä.

Yksi Gerryn jännittävimmistä sukututkimuslöydöistä MyHeritagessa on ollut 40 vuotta sitten Etelä-Afrikasta Englantiin muuttaneen serkun löytyminen. Menetimme silloin yhteyden, mutta nyt olen löytänyt monia sukuun kuuluvia, joiden olemassa olosta en tiennyt. Heidän kanssaan on kivaa keskustella suvun historiasta. Löysin myös isäni vanhimman veljen jälkeläisiä, joista en tiennyt.

Haluaisitko sinä olla osa globaalia kääntäjien yhteisöämme ja auttaa muita suomea puhuvia löytämään, tallentamaan ja jakamaan oman sukunsa historiaa? Lue lisää siitä, kuinka voit osallistua: http://translations.myheritage.com/