Kuinka aloittaa sukupuun rakentaminen?

Kommentit

Monet ihmiset haluaisivat aloittaa sukupuunsa rakentamisen ja suvun historian tutkimisen, mutta heillä ei ole aavistustakaan siitä, kuinka aloittaa. Usein juuri alku on hankalin vaihe.

Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo!

Tässä muutamia vinkkejä siitä, kuinka voit aloittaa

Kokoa yhteen sinulla jo olevat tiedot ja etsi lisää

Tutki paikat kuten kirjoituspöydän laatikot, komerot, ullakko ja kellari. Kysy vanhemmiltasi ja isovanhemmiltasi heillä olevaa kaikkea mahdollista sukuun liittyvää tietoa. Juttele muidenkin sukulaisten kanssa ja kerro heille, että etsit sukuun liittyviä dokumenttejä. Toiset sukulaiset tietävät tarkalleen, mistä katsoa kun taas toisten täytyy etsiä. Tulet hämmästymään siitä, kuinka paljon aineistoa löytyy. Kun kyläilet sukulaisperheessä, ota älypuhelin tai kamera mukaan, jotta voit ottaa kuvia dokumenteistä paikan päällä. Tätisi saattaa olla innoissaan voidessaan näyttää vanhempiensa valokuva-albumia, mutta ei ehkä halua uskoa sitä sinun haltuusi. Se on ihan oikeutettua ja valokuva toimii yhtä hyvin.

Keskustele projektistasi perheen kanssa

He luultavasti tietävät enemmän kuin luulet. Kuuntele päivämäärien ja faktojen lisäksi heidän tarinoitaan. Älä jätä keskusteluja vain lähiperheeseen vaan puhu myös perheen ystävien kanssa. Jos isovanhempiasi on elossa, he ovat mielissään saadessaan kertoa siitä, millaista oli kun he olivat nuoria. He kertovat sinulle myös omista vanhemmistaan ja isovanhemmistaan. Tee lista ”avoimia” kysymyksiä, joihin ei voi antaa ”kyllä-” ja ”ei”-vastauksia. Sukututkimukseen liittyy paljon muutakin kuin päivämäärät. Vaikka tarvitset päivämääriä sukupuun rakentamiseen, on hyvä aloittaa tarinoista.

Kuvaaja Teuvo Kanerva Kuvalähde: Museovirasto-Musketti

Jatka tietojesi järjestelemistä ja varmuuskopioi ne

Luokittele ja varastoi keräämäsi tiedot turvalliseen paikkaan. Aloita sukupuusi rakentaminen MyHeritagessa, missä voit helposti jakaa tietoja ja tehdä yhteistyötä sukulaisten kanssa.

Aseta tavoite mutta ole joustava

On hyvä asettaa tavoitteita sukututkimukselle, mutta ole joustava ellet saavuta niitä heti. Sukusi historia koostuu lukuisista tarinoista ja jokainen löytö autta sinua sen kokoamisessa. Keskittyminen tiettyyn sukupuusi haaraan auttaa ja jos jäät jumiin, voit kokeilla toista haaraa. Älä lannistu. Kärsivällisyys on suuri osa sukututkimusta.

Internet on ystäväsi

Tutkimuksen tekeminen kotoa käsin on helppoa ja mukavaa. Pääset käsiksi suureen määrään tietoa ja laitteesi kuten tietokone, älypuhelin ja tabletti yhdistävät sinut laajempaan sukututkimusmaailmaan. MyHeritage SuperSearch on laaja historiallisten tietojen ja sukupuiden hakukone ja se antaa tutkimuksellesi hienon ”mäkilähdön”.

Järjestele ja varmista – jälleen

Tämä tärkeä asia kannattaa mainita kahdesti. Järjestele paperisi ja varmuuskopioi eri medioissa olevat tietosi. Käytä flash drivea, pilvipalvelimia jne. Jatka tietojen lisäämistä, päivittämistä. Ilman näitä vaiheita saatat löytää itsesi hukkumassa tietoihin.

 

Mitä hyödyllisiä vinkkejä sinulla olisi aloittelijalle? Kerro meille kommenteissa.

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin