ABBA – euroviisuperhe

ABBA – euroviisuperhe

Neljän vuosikymmenen jälkeenkin, ABBA -musiikki ja tähteys ilahduttavat faneja ympäri maailmaa. Euroviisujen 50-vuotisjuhlassa, vuonna 2005, yhtyeen kappale ”Waterloo” äänestettiin kilpailun historian parhaaksi.

Vaikka monet saattavat ajatella tietävänsä kaiken yhtyeen kahdesta voimaparista, vain harvat ovat tietoisia siitä, että ABBAn musiikki on inspiroinut heidän lapsiaan tavoittelemaan euroviisukuuluisuutta.

Historia

ABBAn legendaaristen hittien juuret ovat rakkaustarinoissa plus Benny Anderssonin ja Anni-Frid Lyngstadin sekä Björn Ulvaeuksen ja Agnetha Fältskogin tosielämän avioliitoissa.

Vasemmalta: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaneus

Vasemmalta: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaneus

Pariskuntien lavakarisma on nostanut heidän rakkauslaulunsa aivan uudelle tasolle.

Björn Ulvaeus ja Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaneus 1976

Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaneus 1976

Kun Björn, 23, pehmeä-ääninen Hootenanny Singers-laulaja ja Agnetha, 18, laulaja ja laulujen kirjoittaja, tapasivat ja rakastuivat vuonna 1968, oli kuin vakka olisi kantensa valinnut.

He menivät naimisiin muutaman vuoden seurustelun jälkeen. Häissä bändikaveri Benny Andersson soitti urkuja. He saivat kaksi lasta, Lindan ja Peterin. Rakkaus kuihtui 1970-luvun loppupuolella ja päättyi avioeroon vuonna 1980.

Björnin ja Agnetan avioliiton huippu sattui samaan aikaan ABBAn meteoriittimaisen nousun kanssa euroviisuissa vuonna 1974. Heidän rakkautensa oli ilmeinen esityksen aikana, korostaen voittokappaleen tärkeyttä ja antaen merkityksen sen sanoitukselle, ”Waterloo, voitettu oon ja nyt antauduin, mielelläni niin sinuun rakastuin.” Vaikka heidän rakkautensa ei kestänyt, se auttoi ABBAn voittoon euroviisuissa ja mahtavaan kaupalliseen menestykseen seuraavina vuosina.

Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad

Bennyn ja Anni-Fridin rakkaus kukoisti euroviisujen aikaan vuonna 1974 aivan kuten Björnin ja Agnethankin. Mutta heidän romanssinsa sai alkunsa 5 vuotta aikaisemmin vuoden 1969 Melodifestivaaleilla, Ruotsin kansallisissa euroviisufinaaleissa.

Benny Andersson ja Anni-Frid, 1976

Benny Andersson ja Anni-Frid, 1976

Vaikka Bennyllä ja Anni-Fridillä ei ollut yhteisiä lapsia, heillä kummallakin oli kaksi lasta aiemmista liitoistaan.

Ennen kuin pariskunta tapasi toisensa, Anni-Frid oli ollut naimisissa Ragnar Fredrikssonin kanssa ja heillä oli kaksi lasta. Bennyn kaksi lasta, Peter ja Heléne, olivat avioliitosta Christina Grönvallin kanssa.

Pariskunnille jättimenestys ei tuonut onnea, sillä molemmat avioparit lopulta erosivat. Björn ja Agnetha erosivat vuonna 1979 ja Benny ja Anni Frid erosivat vuonna 1981. Fanien suureksi suruksi ABBA ilmoitti lopettavansa vuonna 1982. Avioerot olivat kaikille bändin jäsenille vaikeat. Mutta viesti rakkauden jakamisesta lavalla yleisön kanssa tuli välitetyksi seuraavalle sukupolvelle.

Rytmi veressä

Benny Anderssonin poika, Peter Grönvall, on sanonut: ”Bennyn seurassa kasvaminen on jättänyt jälkensä.” Jos isänä on yksi kuuluisimmista muusikoista Ruotsissa jättää se isot kengät, joihin astua. Aikaisemmin elämässään Peter suunnitteli tähtitieteilijän ammattia, mutta musiikkikärpänen pääsi puraisemaan hänen vietettyään aikaansa perheen pianon ääressä.

Peter Grönvall (Kuva: IMDb.com)

Peter Grönvall (Kuva: IMDb.com)

Vaikka Peter karttaa valokeilassa oloa, hän esiintyi euroviisunäyttämöllä kuten isänsä. Hänen yhtyeensä, One More Time, tuli kolmanneksi vuoden 1996 euroviisuissa. Edellisenä vuonna yhtye lähes pääsi euroviisuihin tultuaan toiseksi Melodifestivaaleilla.

One More Time yhtyeessä kuten ABBAssakin oli alun perin 4 jäsentä: Peter Grönvall, hänen vaimonsa Nanne , Maria Rådsten ja Thérèse Löf.

One More Time, 1992 single Highland (Kuva: lyricsvault.mobi)

One More Time, 1992 single Highland (Kuva: lyricsvault.mobi)

One More Timen ajoista lähtien Peter on ottanut tukijaroolin Nannea kohtaan, joka jatkaa lavaesiintymisiä ja laulamista. Peter sensijaan jatkaa musiikillisten lihastensa harjoittamista tuottajana.

Nanne Grönvall 2010

Nanne Grönvall 2010

Isästään poiketen Peterin suhde Nanneen on kestänyt; he ovat olleet yhdessä yli 32 vuotta ja työskennelleet siitä ajasta yhdessä 27.

Peter ja Nanne Grönvall (Kuva: abbaofficial.files.wordpress.com)

Peter ja Nanne Grönvall (Kuva: abbaofficial.files.wordpress.com)

Peter ei ole ainoa musiikillisia geenejä perinyt ”ABBA-lapsi”. Sukupolvien välinen side jatkui, kun Agnetha Fältskog nauhoitti poikansa Christianin kanssa lasten albumin vuonna 1987. Vaikka laulu ei saavuttanut euroviisukuuluisuutta, se voitti palkintoja Ruotsissa.

Rakkaus voittaa kaiken

Rakkauden sanotaan voittavan kaiken ja ABBAn kohdalla se tarkoittaa myös top-listojen valloittamista. ABBAn myytyä maailmassa yli 380 miljoonaa albumia ja singleä, heidän on-off romanssinsa näyttäisivät olevan salainen ase menestykseen. ABBAn, aikaa kestävä euroviisuperintö rakkaudesta ja perheestä on ilmeinen heidän lapsissaan; Bennyn pojassa Peterissä ja Agnethan pojassa Christianissa. Jatkuuko ABBAn rakkausdynastia tulevaisuudessa? Mamma Mia, odotellaan ja katsotaan!