11 asiaa, joita et ehkä ole tiennyt DNAsta

Kommentit

Tänään vietetään DNA-päivää ja muistellaan mahtavaa läpimurtoa, jonka Cambridgen yliopiston tutkijat James Watson ja Francis Crick tekivät löytäessään DNAn rakenteen, mistä he saivat myös Nobel-palkinnon. DNA tai deoksiribonukleiinihappo on valtava molekyyli, joka sisältää koodattua, jälkeläisille välittyvää tietoa. Watson ja Crick löysivät ensimmäisinä DNAn kaksoiskierteisen rakenteen ja muuttivat pysyvästi biologiaa.

DNA-päivän iloksi 11 asiaa, joita et ehkä ole tiennyt DNAsta:

 1. Watsonin ja Crickin löytö johti kilpailuun ihmisen genomin kartoittamiseksi. Se saatiin valmiiksi vuonna 2003 (jälleen 25.4!) kun tiedemiehet Saivat aikaan laadukkaan sekvensiin ihmisen koko genomista.
 1. Rosalind Franklin, brittiläinen biofyysikko, joka myös tutki DNAta tunnetaan erityisesti ratkaisevasta osuudestaan Crickin ja Watsonin työn tuloksiin. Rosalind kuoli neljä vuotta ennen kuin Watson, Crick ja Wilkins saivat Nobel-palkinnon; Rosalind jäi ilman palkintoa, koska se myönnetään vain elossa oleville.
 1. Matka DNAn ymmärtämiseen on johtanut tieteellisiin ja lääketieteellisiin läpimurtoihin kuten siihen kuinka ymmärrämme Huntingtonin taudin, Dolly-lampaan kloonaamisen sekä rinta- ja munasarjasyöpään yhteydessä olevan geenin.
 1. Jos yhden ihmisen solun DNA avattaisiin yhdeksi nauhaksi, tulisi pituudeksi matka kuuhun 6000 kertaa!
 1. Yli 99% DNAstasi on aivan sama kuin muilla ihmisillä
 1. 98% DNAstamme on yhteistä simpansien kanssa.
 1. 50% DNAstamme on yhteistä banaanin kanssa
 1. 8% DNAstamme on tehty muinoin vallinneista viruksista
 1. Suureen muistilaitteeseen on tallennettu valitun ihmisryhmän, ml. fyysikko Stephen Hawking ja koomikko Stephen Colbert, täysin digitoituja DNA-sekvenssejä ja niitä säilytetään kansainvälisellä avaruusasemalla.
 1. Arviolta 2 grammaa DNAta voisi pitää sisällään maailman kaikki digitaalisesti tallennetut tiedot.
 1. Tarvitaan vain yksi näytepuikon pyyhkäisy posken sisäpinnalta siihen, että tiedetään mikä osuus DNAstasi tulee mistäkin populaatiosta eri puolilta maailmaa.

Lisää DNAsta DNA-sivustollamme.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin