Valokeilassa Reclaim the Records

Kommentit

Tänään kirjoitamme voittoa tavoittelemattomasta organisaatiosta – Reclaim the Recordsista, jonka uskomme ansaitsevan päästä valokeilaan. Sukututkija Brooke Schreier Ganzin johtamana tämä aktivistien ryhmä – johon kuuluu vapaaehtoisia suku- ja muita tutkijoita, lakimiehiä sekä julkisen hallinnon edustajia – pyrkii vaivojaan säästämättä saamaan julkisia, sukututkimuksellisia tietoja public domainin piiriin. Heidän tavoitteenaan on ”laittaa kaikki [tiedot] ilmaisena nettiin.”

Reclaim the Records paikallistaa tärkeitä arkistotietoja, jotka eivät vielä ole yleisön saatavilla verkossa. He käyttävät Yhdysvaltojen tiedonvapauslakeja (FOIA) kopioiden saamiseksi näistä tiedoista julkisuuteen. He dokumentoivat kaiken oppimansa näiden pyyntöjen jättämisestä, kirjoittavat opasta sukututkijoille, avoin data-faneille ja muille, jotka haluavat osa- ja liittovaltionsa tietojen saatavuuden paranevan. Kun he kohtaavat rekisterinpitäjiä, jotka rikkovat lakia, he järjestävät juridisen taistelun ja yleensä he voittavat.

Hankittuaan tiedot, he digitoivat ne ja laittavat kaiken verkkoon ilmaiseksi, ilman maksumuureja tai käyttörajoituksia.

”Liian monet valtion virastot ja arkistot ovat jo pitkään kohdelleet meitä sukututkijoita niin kuin me pyytäisimme heiltä suosionosoitusta, kun haluamme vain nähdä heidän hallussaan olevia tietoja  – meidän tietojamme. He eivät tunnista lain mukaista vastuutaan ihmisille”, todetaan Reclaim the Recordsin verkkosivustolla.

Tähän mennessä Reclaim the Records on saanut yli 25 miljoonaa tietoa julkiseksi. Tiedot olivat aiemmin saatavana vain niille, jotka kävivät fyysisesti valtion virastoissa ja arkistoissa tai niitä ei ollut lainkaan saatavana.

MyHeritagessa todella arvostetaan Reclaim the Recordsin tekemää tärkeää työtä. Tuemme heitä heidän pyrkimyksissään – vaikeassa, mutta välttämättömässä tehtävässä –  avata rekistereitä suurelle yleisölle. Heidän ponnistuksensa vastaa täysin omaa uskoamme, että jokaisella ihmisellä on oikeus tuntea perintönsä. Myös me olemme hyötyneet heidän työstään, ja meidän kauttamme koko sukututkimusyhteisö. Jokaisesta SuperSearch-hakukoneessa julkaisemastamme Reclaim the Records kokoelmasta maksamme hyvityksen tälle upealle organisaatiolle.

Solidaarisuuden osoituksena Reclaim the Recordsia ja sen tehtävää kohtaan, MyHeritagen johtoryhmä kokoontui viime viikolla alla olevaan kuvaan pukeutuneina keltaisiin Reclaim the Records -paitoihin:

Jos haluat tietää lisää Reclaim the Recordsista ja heidän tärkeästä työstään – tai antaa heille lahjoituksen – käy heidän nettisivustollaan:  https://www.reclaimtherecords.org/.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin