12-vuotias tyttö ennakoi koronavirusta tarinassa, jonka hän kirjoitti espanjantauti-pandemian aikana vuonna 1918

Kommentit

Vuonna 1918, espanjantaudin ollessa huipussaan, Winnipegissä, Kanadassa ilmestynyt lastenlehti järjesti kirjoituskilpailun koululaisille, jotka olivat eristyksissä kotona koulujen sulkemisen takia. Osallistuneiden joukossa oli 12-vuotiaan Jessie Mainsin tarina, nimeltä “Coronan oppitunti”.

Tarina kertoo Corona nimisestä tytöstä, joka ei kuuntele, kun äiti käskee hänen pysyä sisällä, ettei sairastuisi ja lopulta kuolee espanjantautiin..

Klippi Jessie Mainsin tarinasta, ”Coronan oppitunti”, julkaistu Tribune Junior-lehdessä 26.10.1918

Alla koko teksti:

CORONAN OPPITUNTI

Talomme naapurissa oleva pieni tyttö on erittäin söpö, mutta erittäin huoleton. Monta kertaa hänen äitinsä kutsui häntä: ”Corona, rakas, tule sisälle, koska on kosteaa”, mutta hän vastaisi: ”Ei haittaa, en sairastu”. Koska hän oli ainoa lapsi, häntä hemmoteltiin hyvin paljon. Hänen äitinsä antoi hänen olla ulkona kostealla säällä.

Ajan myötä ”espanjantaudiksi” kutsuttu epidemia puhkesi ja Coronan äiti käski häntä usein tulemaan sisälle, koska hän pelkäsi epidemiaa. Corona, huolettomana, ei halunnut tulla sisälle ja valitettavasti onnellisesta kodista tuli surutalo, koska heidän pieni tyttärensä sairastui. He tekivät kaikkensa yrittäessään pelastaa lapsen hengen, mutta kaikki oli turhaa. Hän ei tappanut vain itseään, vaan myös rakkaan äitinsä ja isänsä. Coronan viimeiset sanat olivat: ”Noudata kaikkia vanhimpiesi ohjeita ja käskyjä”, ja hän kuoli. Toivon, että me kaikki saimme Coronalta oppitunnin.

Kuka oli Jessie Mains, 12-vuotias tyttö, joka ennakoi seuraavaa globaalia pandemiaa, joka johtaisi maailmanlaajuiseen kaaokseen valtavassa mittakaavassa?

Tutkimusryhmämme onnistui löytämään joitain Jessien perheenjäseniä ja jakamaan Jessien tarinan heidän kanssaan. Ensin he ottivat yhteyttä Jessien veljen pojanpoikaan, Pauliin, joka asuu tällä hetkellä Albertassa. Paulilla ei ollut aavistustakaan, että hänen isotätinsä oli kirjoittanut tämän tarinan, ja oli ilahtunut kuullessaan löydöstämme. Hän ohjasi meidät Jessien veljenpojan, Donin luo, joka pystyi antamaan meille lisätietoja Jessiestä.

”Jessie oli nuorin Charlesin ja Ida Mainsin yhdeksästä lapsesta (ja ainoa, joka ei ole syntynyt Ukrainassa). Isäni Al Mains oli yksi Jessien vanhemmista veljistä ”, Don kirjoitti. “Tunsin Jessien melko hyvin. Hän oli älykäs ja hänellä oli elämänhalua … En ollut tietoinen tarinasta, jonka hän oli kirjoittanut vain 12-vuotiaana. ”

Saimme Donilta jopa kuvan Jessiestä; se on otettu noin viisi vuotta ennen kuin hän kirjoitti tarinansa:

Jessie on neljäs vasemmalta eturivissä

Don kertoo, että hänen tätinsä Jessie oli valoisa ja kykenevä ihminen. Päätettyään High Schoolin, Jessie työskenteli useissa toimistoissa ja nousi lopulta esimiesasemaan. Don kertoo, että hän oli uskollinen tytär, joka asui vanhempiensa kanssa senkin jälkeen kun kaikki sisarukset olivat muuttaneet ja hoitanut äitiään Idaa hänen vuonna 1945 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Tuolloin Jessie oli 39-vuotias. Lopulta Jessie meni naimisiin Max Lerner -nimisen miehen kanssa ja oli onnellisesti naimisissa kuolemaansa asti. Jessie kuoli 83-vuotiaana vuonna 1989.

Kirjailijat harvoin tietävät, milloin heidän kirjoittamansa tarina resonoi vuosikymmenien ajan – vielä vähemmän 12-vuotias tyttö, joka kirjoitti yksinkertaisen tarinan kirjoituskilpailuun. Mitä hän olisi sanonut, jos joku olisi kertonut hänelle, että tämä tarina osoittautuu hyvin merkittäväksi 102 vuotta myöhemmin?

”Voin vain arvata”, Don sanoo. ”Kuten mainitsin, hän oli melko älykäs ja kiinnostunut kaikesta maailmassa tapahtuvasta. Luulen, että hän olisi hämmästynyt ja yllättynyt siitä, että hänen tarinallaan olisi niin paljon merkitystä tänään. Luulen myös, että hän olisi iloinen siitä, että niin monet lukevat hänen tarinaansa. Tietenkin ”, Don lisää,” kysyisin häneltä kysymyksen, kuinka hän keksi nimen Corona!”

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin