DNA-päivä – tiesitkö tämän DNAsta?

DNA-päivä – tiesitkö tämän DNAsta?

Kommentit

Tänään vietetään DNA-päivää ja juhlistetaan mahtavaa läpimurtoa, jonka Cambridgen yliopiston tutkijat James Watson ja Francis Crick tekivät löytäessään DNAn rakenteen, mistä he saivat myös Nobel-palkinnon. DNA tai deoksiribonukleiinihappo on valtava molekyyli, joka sisältää koodattua, jälkeläisille välittyvää tietoa. Watson ja Crick löysivät ensimmäisinä DNAn kaksoiskierteisen rakenteen ja muuttivat pysyvästi biologiaa. Tilaa tästä oma DNA-pakkauksesi

Tiesitkö tämän DNAsta?

  1. Watsonin ja Crickin löytö johti kilpailuun ihmisen genomin kartoittamisesta. Se saatiin valmiiksi vuonna 2003 (jälleen 25.4!) kun tiedemiehet saivat aikaan laadukkaan sekvenssin ihmisen koko genomista.
  1. Rosalind Franklin, brittiläinen biofyysikko, joka myös tutki DNAta, tunnetaan erityisesti ratkaisevasta osuudestaan Crickin ja Watsonin työn tuloksiin. Rosalind kuoli neljä vuotta ennen kuin Watson, Crick ja Wilkins saivat Nobel-palkinnon; Hän jäi ilman palkintoa, koska se myönnetään vain elossa oleville.
  1. DNAn ymmärtäminen on johtanut tieteellisiin ja lääketieteellisiin läpimurtoihin kuten siihen kuinka ymmärrämme Huntingtonin tautia, Dolly-lampaan kloonaamista sekä rinta- ja munasarjasyöpään yhteydessä olevan geenin.
  1. Jos yhden ihmisen solun DNA avattaisiin yhdeksi nauhaksi, tulisi pituudeksi noin kaksi metriä. Yhden ihmisen kaikkien solujen DNA yhteensä ylettyisi maasta kuuhun ja takaisin!
  2. Yli 99% DNAstasi on aivan sama kuin muilla ihmisillä
  1. 98% DNAstamme on yhteistä simpansien kanssa.
  1. 50% DNAstamme on yhteistä banaanin kanssa
  1. 8% DNAstamme on tehty muinoin vallinneista viruksista
  1. Valikoidun ihmisryhmän, mm. fyysikko Stephen Hawkingin ja koomikko Stephen Colbertin, digitoituja DNA-sekvenssejä säilytetään kansainvälisellä avaruusasemalla.
  1. Arviolta 2 grammaa DNAta voisi pitää sisällään maailman kaikki digitaalisesti tallennetut tiedot

Tilaa DNA-testi jo tänään.

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin