

Sukututkimuksen aloittaminen on hauskaa ja se on siitä mukava harrastus, että sitä voi tehdä kuka tahansa. Voit tutkia joko biologisten vanhempiesi sukua tai vaikka kasvattivanhempien. Sukututkimuksessa ei ole mitään sääntöjä siitä, mitä pitäisi tai voi tutkia. Sinä itse päätät tutkimuksesi laajuuden ja sisällön. Aloita sukututkimus nyt!
Kuinka pääsen alkuun?
MyHeritage on kätevä palvelu, kun haluat aloittaa sukututkimuksen omasta suvustasi. Mutta mitä tietoja sitten tarvitset oman sukupuusi tekemiseen?
Kannattaa aloittaa sukututkimus kirjautumalla ihan ilmaiseksi MyHeritagen palveluun ja lähteä sen jälkeen kirjaamaan omia tietoja sukupuuhun. Tämän jälkeen kirjaat ao. puuhun omat vanhempasi ja heidän vanhempansa. Muistathan, että nettiin saat laittaa elossa olevien tietoja vain näiden nimenomaisella luvalla. Mikäli sinulla on tarpeeksi tietoja, voit jatkaa syöttämällä sukupuuhusi isovanhempiesi vanhemmat.
Meillä kaikilla ei välttämättä ole näitä tietoja olemassa, joten joitain tietoja voit joutua kysymään seurakunnasta suoraan lähettämällä sinne virkatodistuspyynnön sukututkimusta varten.
Kun olet lähtenyt rakentamaan sukupuuta MyHeritageen, voit etsiä lisätietoja myös palvelusta itsestään. Tämä onkin MyHeritagen kantava idea: sen hakukone sisältää tätä kirjoitettaessa yli 14 miljardia tietoa.
Tee nyt hakuja historiallisista kokoelmista
MyHeritage sukupuu
MyHeritagessa jokainen käyttäjä rakentaa ikiomaa sukupuutaan. Kukaan muu ei näe sukupuutasi ellet erikseen anna siihen lupaa. Toisaalta palvelussa on tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia sukupuita. Sinä hyödyt näistä muiden tekemistä tutkimuksista, sillä MyHeritagen tekniikka vertailee sinun puutasi näihin kaikkiin muihin sukupuihin. Sen jälkeen saat tiedon, jos omassa puussasi olevia henkilöitä löytyy jonkun toisen sukupuusta. Hänellä saattaa olla enemmän tietoja ao. henkilöstä ja näin voit toisten tutkijoiden työtä hyödyntämällä laajentaa omaa puutasi.
Mikäli tietoja ei löydy muiden tutkijoiden tekemistä sukupuista, löydät MyHeritagesta myös digitoituja ja puhtaaksi kirjoitettuja lasten- ja rippikirjoja, joissa on mukana korkearesoluutioiset skannaukset alkuperäisistä dokumenteistä sekä mm. kastettujen luetteloita. Kastettujen luetteloista löytyvät henkilön vanhemmat ja synnyinpaikka. Niitä, kuten lasten- ja rippikirjoja pidettiin seurakunnittain. Lastenkirjoihin merkittiin osassa Suomea ne lapset, joilla oli vielä rippikoulu käymättä. Lastenkirjasta heidät siirrettiin rippikirjoihin rippikoulun jälkeen.
Rippikirjat
Rippikirjat taasen olivat seurakunnallista väestökirjanpitoa. Niihin merkittiin seurakuntalaiset perhekunnittain. Kun olet kastettujen luettelosta selvittänyt henkilön syntymäajan ja paikan, voit etsiä rippikirjoista kyseisen perheen. Rippikirjan sivulta näet sitten vanhempien ja mahdollisten sisarusten syntymäajat ja paikat. Käytännössä ihan näin helppoa tutkimus ei aina ole, sillä kirkonkirjoja on myös tuhoutunut paljon tai niitä täyttänyt pappismies ei ole kirjannut tietoja riittävällä tarkkuudella. Mitä kauemmaksi historiassa mennään, sitä vähäisemmäksi käy kirkonkirjojen tietosisältö. Maamme vanhimmat kastettujen luettelot alkavat vuodesta 1648, mutta käytännössä vasta 1700-luvun kirkonkirjoja löytyy kattavammin.
MyHeritagen paketit
MyHeritage tarjoaa erilaisia paketteja sen mukaan, miten laajasti ja helposti haluat sukututkimusta harrastaa. Ilmaisversiossa ei ole kaikkia ominaisuuksia mukana. Voit oikein mainiosti aloittaa sukupuusi rakentamisen ihan ilmaiseksi ja saada käyttöösi kaikki ominaisuudet, mitä MyHeritage voi tarjota. 14 päivän kokeilun aikana voit päättää, haluatko pitää sopimuksen puolella hinnalla. Sukututkimus ei oikeastaan koskaan tule valmiiksi, sillä aina on löydettävissä uusia tietoja. Varaudu siis pitkään matkaan tässä erittäin mielenkiintoisessa harrastuksessa ja anna MyHeritagen löytää puolestasi uusia tietoja tai ainakin vinkkejä sukupuusi kasvattamiseen.
Yleistä sukututkimuksen aloittamisesta
Tarvitset luonnollisesti jotain lähtötietoja aloittaaksesi tutkimuksesi. Kannattaa ensin haastatella kaikki sukulaiset, mutta suhtaudu muistitietoon kriittisesti. Päivämäärät, vuosiluvut ja jopa nimet sekä paikkakunnat voivat olla vähän ”sinnepäin”. Kirjastosta tai nettisivuilta voit etsiä sukukirjoja, jotka liittyvät omiin sukulaisiisi. Muista kuitenkin, että sukunimet tulivat pakolliseksi maassamme vasta 1920-luvun alussa. Sitä ennen kaikilla ei ollut sukunimeä tai sitä saatettiin muuttaa elämän varrella. Tämän takia samaa sukunimeä kantavat henkilöt eivät välttämättä ole sukua keskenään. Rakenna saman tien pienoiselämänkertoja esivanhemmista ja muista sukulaisista. Youtubesta löytyy runsaasti ohjevideoita sukututkimuksesta ja kirjastosta löydät lukuisia oppaita. Sukututkimuksen aloittamiseen ei ole oikotietä, sillä kokenutkin tutkija törmää vähän väliä uusiin käsitteisiin, lyhenteisiin ja käsialoihin. Ole sitkeä, käytä netin keskustelupalstoja hyödyksi ja osallistu vaikka etäkurssille. Sukututkimus on todella antoisa ja palkitseva harrastus. Täällä yhdeksän hyvää syytä, miksi aloittaa sukututkimus!