Jäähyväiset maailman suosikkikuningattarelle Elisabet II :lle

Jäähyväiset maailman suosikkikuningattarelle Elisabet II :lle

Suremme syvästi Englannin kuningattaren, Elisabet II :n poismenoa. Yksikään moderni monarkki ei ollut tunnetumpi ja rakastetumpi kuin kuningatar Elisabet II. Hän oli 96-vuotiaana paitsi Britannian pitkäikäisin monarkki myös maailman vanhin elossa oleva monarkki. Hän oli historian ensimmäinen brittiläinen monarkki, joka vietti safiirijuhlaa – 65 vuotta valtaistuimella – ja sitten platinajuhlaa, joka merkitsi hänen 70-vuotispäiväänsä juuri viime kesänä.

Kuningatar Elisabet joutui valtakautensa aikana selviytymään uskomattoman monista poliittisista mullistuksista ja yhteiskunnallisista muutoksista. Joitakin kohokohtia olivat muun muassa naisten ja kansalaisoikeuksien nousu, imperialismin kaatuminen ja maallistumisen lisääntyminen. Kansanedustaja Tobias Ellwood kuvaili Elisabetia kerran ”rauhoittavaksi ja kestäväksi vakauden, turvallisuuden ja inspiraation lähteeksi; pysyväksi ankkuriksi nopeasti muuttuvassa maailmassa”. Ja hän teki kaiken tämän samalla, kun hän kasvatti oman kukoistavan perheensä: Neljä lasta, kahdeksan lastenlasta ja 12 lapsenlasta!

Seuraavassa on vain muutamia asioita, jotka ovat muuttuneet sen jälkeen, kun Elisabet II nousi valtaistuimelle.

Brittiläisen imperiumin romahtaminen

Elisabetin valtakaudella peräti 46 entistä brittiläistä siirtomaata itsenäistyi, useimmat niistä 30 ensimmäisen vuoden aikana. Imperialismin taantuminen oli alkanut jo ennen Elisabetin aikaa, mutta juuri hänen Iso-Britanniansa päästi irti suurimmasta osasta siirtomaita. Hän pysyi kansainyhteisöön kuuluvien maiden päämiehenä. Viimeisin kansainyhteisöstä eronnut valtio oli Barbados, josta tuli itsenäinen tasavalta 30. marraskuuta 2021.

Sota ja rauha Pohjois-Irlannissa

Vuonna 1998 tehty pitkäperjantain sopimus eli Belfastin sopimus päätti lähes neljä vuosikymmentä kestäneet vihamielisyydet Pohjois-Irlannin poliittisesta tilanteesta. Konflikti, joka tunnetaan nimellä ”the Troubles”, alkoi Elisabetin valtakauden toisella vuosikymmenellä. Se vaati tuhansien irlantilaisten ja brittien hengen.

Neuvostoliiton kaatuminen

Kun Elisabetista tuli kuningatar, Josif Stalin oli vielä vallassa, mutta kuoli seuraavana vuonna. Neuvostoliiton ja Ison-Britannian väliset suhteet olivat kireät, mutta lämpenivät Mihail Gorbatshovin tultua valtaan vuonna 1985. Vuonna 1989 Gorbatshov kutsui Elisabetin vierailulle Moskovaan, ja Elisabet suostui. Gorbatshov itse kuoli juuri viime viikolla 91-vuotiaana.

Euroopan unioni ja Brexit

Iso-Britannia liittyi Euroopan talousyhteisöön (EEC) – Euroopan unionin edeltäjään – vuonna 1973. Maan suhde yleiseurooppalaiseen yhteisöön oli aina hauras, ja vuonna 2016 kansa äänesti Euroopan unionista eroamisen puolesta. Ero saatiin päätökseen tammikuun 2020 lopussa suuren poliittisen kaaoksen jälkeen.

Digitaalinen vallankumous

Kuningatar Elisabetin kruunajaiset olivat kaikkien aikojen ensimmäiset televisioidut kruunajaiset, joten miljoonat katsojat pääsivät osallistumaan monumentaaliseen tapahtumaan. Kuningatar oli myös yksi ensimmäisistä valtionpäämiehistä, jotka lähettivät sähköpostia Internetin edeltäjän ARPANETin avulla vuonna 1976. Nykyään kuninkaallinen perhe on sosiaalisen median alustoilla, kuten Instagramissa ja Twitterissä. Viime kesänä platinajuhlavuoden juhlallisuuksien aikana kuningatar yllätti ja ilahdutti meidät kaikki suloisella videoklipillä, jossa hän esiintyi ikonisen kuvitteellisen Paddington-karhun kanssa – Elisabet ”paljasti” Paddingtonille kantavansa marmeladivoileipää tunnusomaisessa käsilaukussaan! Klippi levisi viraalisena sosiaalisessa mediassa.

Toisen aallon feminismi ja kansalaisoikeusliike

Kuningatar ei antanut henkilökohtaisia haastatteluja ja vaikeni useimmista poliittisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä, joten emme voi tietää, olisiko hän kutsunut itseään feministiksi – mutta hän oli varmasti feministi-ikoni. Ennen kuin hänet kruunattiin kuningattareksi, hän vaati saada osallistua sotaponnisteluihin liittymällä vuonna 1945 naisten apujoukkoihin mekaanikkona ja kuorma-autonkuljettajana. Näin hän on ainoa kuninkaallisen perheen naispuolinen jäsen, joka on palvellut armeijassa, ja kuolemaansa saakka ainoa elossa oleva valtionpäämies, joka on palvellut toisessa maailmansodassa. Hän on myös ollut vuodesta 1943 lähtien Naisten Instituutin jäsen.

COVID-19 pandemia

Me kaikki olemme tietysti kokeneet pandemian, mutta niin oli myös kuningatar. COVID-19 oli erityisen vaarallinen korkeassa iässä oleville ihmisille, joten virus herätti erityistä huolta kuningattaren terveyden takia. Hän kuitenkin sai vältettyä viruksen, kunnes hänet lopulta testattiin positiiviseksi helmikuussa 2022, mutta onneksi hän sai vain lieviä oireita. Hän selvisi pandemiasta vahingoittumattomana ja antoi lohtua ja inspiraatiota ihmisille kaikkialla maailmassa käyttämällä käytettävissään olevia teknisiä keinoja. Hänen huhtikuussa 2020 pitämänsä erityispuhe sai erityisen hyvän vastaanoton lohdutuksena uskomattoman pelottavana ja epävarmana aikana, ja hänen yksinkertaista mutta voimakasta toivon sanomaansa – ”Me tapaamme jälleen” – siteerattiin laajalti kansainvälisessä lehdistössä.

Elämänsä rakkauden menettäminen

Kuningatar Elisabetin aviomies prinssi Philip menehtyi viime vuonna 99 vuoden iässä lähes 74 yhteisen vuoden jälkeen. Heidän rakkaustarinansa oli kuin sadusta: he rakastuivat toisen maailmansodan aikana, ja menivät salaa kihloihin vastoin vanhempiensa tahtoa. Philip luopui monista asioista tullakseen Elisabetin kuninkaalliseksi puolisoksi; muun muassa tittelistään ja paikastaan Kreikan kruununperimysjärjestyksessä. Hän otti sukunimen Mountbatten, mutta hänen lapsensa ottivat äitinsä sukunimen (Windsor) jatkaakseen kuninkaallista nimeä eteenpäin. Philip tuki Elisabetia koko heidän pitkän avioliittonsa ajan. Kuningatar Elisabet kuvaili Philipiä sanoilla ”minun voimani ja tukeni kaikkina näinä vuosina” ja jatkoi, että hän, koko hänen perheensä ja monet maat ovat Philipille velkaa ”enemmän kuin hän koskaan vaatisi tai enemmän kuin koskaan tiedämme”.

Maailman lempikuningatar

Vaatii paljon joustavuutta ja luonteenlujuutta pysyä vaikutusvaltaisena johtajana näin pitkän ja myrskyisän ajanjakson. Kuningatar Elisabet II näki kaiken, ja hän onnistui sopeutumaan ja pitämään asemansa merkityksellisenä kaikkien niiden dramaattisten muutosten aikana, jotka tapahtuivat viimeisten 70 vuoden aikana. Vielä 96-vuotiaana hän oli voiman ja inspiraation lähde paitsi Yhdistyneelle kuningaskunnalle ja hallitsemalleen kansainyhteisölle myös ihmisille kaikkialla maailmassa. Häntä tullaan epäilemättä kaipaamaan suuresti. Syvimmät surunvalittelumme kuninkaalliselle perheelle, Yhdistyneelle kuningaskunnalle ja Kansainyhteisölle sekä eri puolilla maailmaa oleville miljoonille ihmisille, joiden elämää tämä ainutlaatuinen kuningatar kosketti.