Australialainen Mandy löysi 94-vuotiaan norjalaisen isoisänsä, joka ei tiennyt että hänellä oli tytär

Australialainen Mandy löysi 94-vuotiaan norjalaisen isoisänsä, joka ei tiennyt että hänellä oli tytär

Mandy Puntonin äiti Shirley sai aikuisena selville, että vanhemmat, jotka olivat kasvattaneet hänet hänen syntymästään lähtien vuonna 1952, olivat itse asiassa hänen isovanhempiaan – ja että hänen ”siskonsa” oli itse asiassa hänen äitinsä. Häni eli loppuelämänsä selvittämättä, kuka hänen isänsä oli.

Tytär Mandy oli kuitenkin aina utelias isoisänsä henkilöllisyydestä. Hänen uteliaisuutensa kasvoi Shirleyn kuoltua vuonna 2010 ja uudelleen, kun Mandy teki DNA-testin ja sai selville, että hänen etninen alkuperänsä oli noin 50-prosenttisesti skandinaavinen. Koska hänen äitinsä äidinpuoleinen suku on hänen tietojensa mukaan irlantilaista, skotlantilaista ja englantilaista, Mandy oletti, että hänen äitinsä isälinja on skandinaavinen, ja kaipasi enemmän tietoa.

Tutkittuaan asiaa Mandy valitsi MyHeritagen avukseen. MyHeritage on vahvin sukututkimusyritys eurooppalaisten ja skandinaavisten juurien tutkimiseen. Niinpä huhtikuussa 2021 hän latasi DNA-tietonsa MyHeritageen ja sai heti niin paljon DNA-tapauksia, ja niistä yli tuhat oli Norjasta”. Vahvimmat hänen saamansa osumat olivat kuitenkin pikkuserkkuja, ja hän tarvitsi apua päästäkseen siitä eteenpäin.

Hakuenkeli Eli liittyy etsintään

Tässä kohtaa ”hakuenkeli” Eli Reinholdtsen tuli mukaan. Eli on taitava Oslolainen amatööri-sukututkija Eli auttaa vapaaehtoisesti ihmisiä sukuhistorian tutkimisessa. Mandy löysi Elin, koska he ovat kaukaisia sukulaisia, ja Elin nimi tuli jatkuvasti esiin monien perheenjäsenten sivustojen ja DNA-pakettien hallinnoijana.

Eli ja Mandy lähtivät yhteiselle matkalle saadakseen selville, kuka laajennetun suvun miehistä voisi olla Mandyn isoisä. ”Suku on valtava, ja kun aloitimme etsinnät, keskityimme noin 40 mieheen, joista 14 sisaruksen lapset olivat mahdollisia ehdokkaita”, Mandy kertoo. Heiltä kesti kuukausia karsia vähitellen vaihtoehtoja sen mukaan, että yksi miehistä oli Australiassa Shirleyn sikiöaikana.

”Olin täysin uppoutunut tutkimukseen”, Mandy nauraa. ”Jokainen lounastauko töissä oli omistettu tälle, ja kaikki ympärilläni olivat tietoisia siitä, että olin omistautunut isoisäni henkilöllisyyden selvittämiselle.” Mandy korosti sanaa ”oli”, sillä sekä hän että Eli olivat varmoja siitä, että he etsivät hautaa, eivät elävää henkilöä. Mandyn isoäiti oli 30-vuotias synnyttäessään Shirleyn, joten siinä oli vain järkeä.

Thoralfin tarina

Viimein he päätyivät tutkimuksissaan yhteen mieheen, joka oli merimies Australiassa 1950-luvun alussa: Thoralf Stavem Altan kaupungista Norjasta. Hän oli syntynyt vuonna 1929, eli hän oli noin 7 vuotta nuorempana kuin Mandyn isoäiti Dorothy. Toisen maailmansodan jälkeen Thoralf työskenteli kauppamerimiehenä. Saavuttuaan Australiaan 21-vuotiaana Thoralf lähti laivalta toivoen, että hänestä tulisi australialainen. Sitten hän ilmeisesti tapasi Dorothyn, mutta koska hänellä ei ollut viisumia asua ja työskennellä Australiassa, viranomaiset pidättivät hänet ja karkottivat hänet lopulta takaisin Norjaan.

Thoralf (oikealla) 21-vuotiaana merimiehenä. Photo repaired and enhanced by MyHeritage

Thoralf (oikealla) 21-vuotiaana merimiehenä. Kuva korjattu ja parannettu MyHeritagen toimesta

Thoralf ei tiennyt, että nuori nainen, jonka hän jätti jälkeensä, oli noin kuusi viikkoa raskaana. Dorothy ei ehkä tiennyt sitä siinä vaiheessa itsekään.

Thoralfista tuli kalastaja ja myöhemmin elämässään hän omisti kalatehtaan. Hän asuu tällä hetkellä 94-vuotiaana vanhainkodissa, ja hän on edelleen terävä, huumorintajuinen ja hänellä on hyvä työmuisti: hän muisti Mandyn isoäidin.

40-tuntinen matka tapaamaan isoisää ensimmäistä kertaa

Eli otti yhteyttä Thoralfin vaimoon Facebookin kautta, ja vastaus oli heti lämmin ja tervetullut – jo ennen kuin he vahvistivat suhteen Thoralfin MyHeritage DNA-testillä.

Maaliskuussa 2022 Mandy teki 40 tunnin mittaisen matkan Australiasta Norjaan tapaamaan isoisäänsä.

Thoralf antaa Mandylle kierroksen hoitokodissaan pyörätuolissaan

Thoralf antaa Mandylle kierroksen hoitokodissaan pyörätuolissaan

Mandy ja Thoralf illallisella. Thoralfilla on ylpeänä yllään Mandyn hänelle antama Australia-paita

Mandy ja Thoralf illallisella. Thoralfilla on ylpeänä yllään Australia-paita, jonka Mandy antoi hänelle

.

Mandy asui Thoralfin vanhimman pojan, äitinsä velipuolen Karl-Toren kotona ja ystävystyi parhaiten tämän vaimon Irenan kanssa. Mandy ja Irena puhuvat vähintään 3-4 kertaa viikossa.

Mandy (oikealla) ja Irena nauttimassa Norjan upeasta ulkoilmasta

Mandy (oikealla) ja Irena nauttimassa Norjan upeasta ulkoilmasta

Mandyn tapaaminen isoisänsä kanssa oli niin erityinen ja sydäntä lämmittävä, että Mandy ei kauaa odottanut lentääkseen nopeasti maailman toiselle puolelle nähdäkseen hänet uudelleen. Lokakuussa 2022 hän palasi Norjaan, tällä kertaa kahden tyttärensä kanssa. Kolmas, mutta ei todellakaan viimeinen, vierailu on suunnitteilla.

Thoralf näyttää Mandylle perhekuvia

Thoralf näyttää Mandylle perhekuvia

Suuret kiitokset Mandylle uskomattoman tarinansa jakamisesta kanssamme. Jos sinäkin olet tehnyt uskomattoman löydön MyHeritagen avulla, haluaisimme kuulla siitä! Jaa se kanssamme tämän lomakkeen kautta tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen stories@myheritage.com.