DNA-päivä: 11 asiaa, joita et ehkä tiedä DNA:sta

DNA-päivä: 11 asiaa, joita et ehkä tiedä DNA:sta

Tänään vietetään DNA-päivää sen valtavan saavutuksen muistoksi, jonka Cambridgen yliopiston tutkijat James Watson ja Francis Crick tekivät löytäessään DNA:n rakenteen, mistä he saivat myös Nobel-palkinnon. DNA tai deoksiribonukleiinihappo on valtava molekyyli, joka sisältää koodattua, jälkeläisille välittyvää tietoa. Watson ja Crick löysivät ensimmäisinä DNA:n kaksoiskierteisen rakenteen ja muuttivat pysyvästi biologiaa.

DNA-päivän kunniaksi tässä 11 asiaa, joita et ehkä ole tiennyt DNA:sta:

 1. Watsonin ja Crickin löytö johti kilpailuun ihmisen genomin kartoittamiseksi. Se saatiin valmiiksi vuonna 2003 (jälleen 25.4!) kun tiedemiehet saivat aikaan laadukkaan sekvensiin ihmisen koko genomista.
 2. Rosalind Franklin, brittiläinen biofyysikko, joka myös tutki DNA:ta tunnetaan erityisesti ratkaisevasta osuudestaan Crickin ja Watsonin työn tuloksiin. Rosalind kuoli neljä vuotta ennen kuin Watson, Crick ja Wilkins saivat Nobel-palkinnon; Rosalind jäi ilman palkintoa, koska se myönnetään vain elossa oleville.
 3. Matka DNA:n ymmärtämiseen on johtanut tieteellisiin ja lääketieteellisiin läpimurtoihin kuten siihen kuinka ymmärrämme Huntingtonin taudin, Dolly-lampaan kloonaamisen sekä rinta- ja munasarjasyöpään yhteydessä olevan geenin.
 4. Jos yhden ihmisen solun DNA avattaisiin yhdeksi nauhaksi, tulisi pituudeksi matka kuuhun 6000 kertaa!
 5. Yli 99% DNA:stasi on aivan sama kuin muilla ihmisillä
 6. 98% DNA:stamme on yhteistä simpansien kanssa.
 7. 50% DNA:stamme on yhteistä banaanin kanssa
 8. 8% DNA:stamme on tehty muinoin vallinneista viruksista
 9. Suureen muistilaitteeseen on tallennettu valitun ihmisryhmän, ml. fyysikko Stephen Hawkingin ja koomikko Stephen Colbertin, täysin digitoituja DNA-sekvenssejä ja niitä säilytetään kansainvälisellä avaruusasemalla.
 10. Arviolta 2 grammaa DNA:ta voisi pitää sisällään maailman kaikki digitaalisesti tallennetut tiedot.
 11. Tarvitaan vain yksi näytepuikon pyyhkäisy posken sisäpinnalta siihen, jotta tiedetään mikä osuus DNA:stasi tulee mistäkin populaatiosta eri puolilta maailmaa.

Lue lisää MyHeritage DNA:sta ja tilaa oma DNA-pakkauksesi

Tägit: ,