DNAn perusteet, Osa 1: uusi blogisarja

DNAn perusteet, Osa 1: uusi blogisarja

Kirjoittaja: Yael

DNAn perusteet -sarja

Uutena MyHeritage-tiimin jäsenenä minusta on innostavaa saada jakaa kanssanne uusi DNAn perusteet-sarja blogissamme. Valmistuin filosofian tohtoriksi lääketieteellisessä neurologiassa Hebrew University yliopistosta Jerusalemissa, jossa myös opetin fysiologiaa. Vastatessaan tutkimuskysymyksiin laboratorioni erikoistui geneettiseen lähestymistapaan. Olen ylpeä päästessäni MyHeritageen, missä voimme auttaa miljoonia ihmisiä löytämään uusia sukunsa jäseniä ja etnisen alkuperänsä.

Monet ihmiset kysyvät minulta, kuinka se kaikki toimii. Mitä meillä on oikeasti vastassa, kun analysoimme näytettäsi laboratoriossamme? Tämä uusi DNAn perusteet-sarja antaa vastauksia useimpiin MyHeritage DNA-käyttäjien esittämiin kysymyksiin tieteestä sukututkimuksellisen DNA-testauksen takana.

Tämä sarja selittää DNAta maallikoille. Haluatko tietää lisää DNAsta yleensä, kiinnostavatko henkilökohtaiset etnisyysarviotuloksesi tai haluatko ymmärtää paremmin, kuinka tämä työkalu voi viedä sukututkimusmatkasi seuraavalle tasolle? Jos vastauksesi on kyllä, on DNAn perusteet sinua varten.

Genetiikka 101

Kehomme koostuu soluista. Jokaisen solun pääkonttori on tuma. Jokaisen tuman sisällä on DNAhan kirjoitettu identtinen kopio uniikista käyttöoppaastasi. Kehossamme on yli 30 biljoonaa solua ja jokaisessa tumassa on kopio DNAstasi.

Kenekään toisen ihmisen DNA ei ole tarkalleen samanlainen omasi kanssa. Joten, jos tiedät, kuinka lukea DNAtasi, voit saada selville paljon siitä kuka todella olet.

DNAn periytyminen

Perimme 50% DNAstamme äidiltämme ja 50% isältämme. Kumpikin heistä on perinyt 50% DNAstaan omalta äidiltään ja isältään. Joten, kun tarkastelemme DNAtasi näemme puolet äitisi ja puolet isäsi DNAsta, mikä on n. 25% kultakin isovanhemmaltasi tai 12,5% kultakin iso-isovanhemmalta. Toisin sanoen, katsomalla DNAtasi voimme nähdä pieniä osia kaikista esivanhemmistasi, jotka ovat yhdessä antaneet sinulle juuri sen DNA-yhdistelmän, joka sinulla on tänään.

Lähde: University of Arizona Health Sciences

Lähde: University of Arizona Health Sciences

DNAn jakaminen

Tästä seuraa, että kahdella henkilöllä, jotka ovat perineet DNAnsa samasta lähteestä, on yhteistä DNAta. Esimerkiksi, tyttärellä, joka sai 50% äitinsä DNAsta ja 50% isältään on jonkun verran yhteistä DNAta veljensä kanssa, joka myös peri puolet DNAstaan kummaltakin vanhemmalta. Sisarukset ovat voineet periä erilaisen 50% kummankin vanhempansa DNAsta, joten heillä ei ole identtiset DNAt, mutta heillä on n. 50% yhteistä.

Tämä tarkoittaa, että sinulla on 50% yhteistä äitisi, 50% yhteistä isäsi ja 50% yhteistä kunkin sisaruksesi kanssa. Jos kaksi anonyymiä DNA-näytettä jakavat 50% DNAstaan voi kyse olla sisaruksista tai lapsesta ja vanhemmasta. Jotta sukulaisuus voidaan tunnistaa, katsomme ensin näytteiden antajien sukupuolen. Miehillä on Y-kromosomi DNA-näytteessään, mutta naisilla ei. Seuraavaksi katsomme näytteiden antajien iät, jos meillä on ne. Ikää ei ole kirjoitettu DNAhan. Kun tiedämme nuo kolme tietoa – kahden näytteen jakaman DNAn määrän (tässä esimerkissä 50%), testattujen sukupuolen ja iän – meillä on tarpeeksi tietoa voidaksemme tehdä hyvän arvion testattujen välisestä sukulaisuussuhteesta. Kaksi henkilöä, jotka jakavat 50% DNAstaan, ovat molemmat naisia, joiden ikäero on 30 vuotta, ovat todennäköisesti äiti ja tytär.

DNA ja sinä

DNAsi kantaa SINUN koodiasi – silmiesi väri, hiusten väri, pituus jopa inhoatko korianterin makua, on kirjoitettu DNAhasi. Siitä syystä kahdella henkilöllä, joilla on yhteistä DNAta, on yhteisiä piirteitä. Mitä enemmän on yhteistä DNAta, sitä enemmän voi odottaa löytyvän yhteisiä piirteitä. Onko sinulle on kerrottu, että olet samannäköinen kuin äitisi tai että sinulla on isäsi nenä tai joku, joka ei ole koskaan aikaisemmin tavannut sisaruksiasi, tietää heti tavatessaan heidät, että olette sukua – jos, niin nyt tiedät miksi!

DNA ja sukusi

Samalla kun sinulla on iso osa yhteistä DNAta lähisukulaisten kanssa, sinulla pieniä osia yhteistä kaukaisempien sukulaisten kanssa. Kahdella kaukaisella serkulla, jotka eivät ole koskaan tavanneet, mutta joilla on yhteinen esivanhempi, on pieni osa tältä esivanhemmalta perittyä yhteistä DNAta. Tämä on perusta DNA-testien käyttämiselle sellaisten sukulaisten löytämiseksi, joista sinulla muuten ei olisi tietoa.

Kuinka pieni yhteisen DNAn osuus on riippuu siitä, kuinka monta sukupolvea takana päin yhteinen esivanhempi on. Yhdistämällä valtavan sukupuiden tietokannan ja yläpuolella mainitut vihjeet (kuten sukupuoli ja ikä) MyHeritage on onnistunut yhdistämään perheitä kaikkialla maailmassa. Tutustu oikeisiin käyttäjäkertomuksiin MyHeritage sories.

DNA ja sukusi menneisyys

Sukupolvia sitte ihmiset eivät liikkuneet yhtä paljon kuin me. He eivät lentäneet maan toiselle puolelle tai valtamerien yli. Useimmat menivät naimisiin ja kuolivat samalla seudulla, missä olivat syntyneet. Koska ihmiset menivät naimisiin samalla seudulla asuvien kanssa ja saivat lapsia, jotka puolestaan avioituivat samalle seudulle, voidaan DNAn ja maantieteellisen sijainnin välillä nähdä korrelaatio. Tämä on erityisen totta maantieteellisesti eristäytyneiden alueiden kuten Islannin ja Irlannin kohdalla.

Joskus tämä eristäytynyt DNA-perimä ei välttämättä ollut maantieteellinen – se saattoi olla myös kulttuurinen. Esimerkiksi juutalaiset tai mennoniitta-kristityt menivät naimisiin ja saivat lapsia omissa ryhmissään sukupolvesta toiseen luoden korrelaation DNAn ja kulttuurisen indentiteetin välille.

Kun teet DNA-testin, vertaamme DNAtasi DNA-malleihimme eri etnisyyksistä nähdäksemme mihin sinä mätsäät. MyHeritage-etnisyysarviot sisältävät 42 etnisyyttä. DNAn perusteet-sarja auttaa sinua ymmärtämään paremmin sitä, kuinka meidän on mahdollista tarjota alan parhaat etnisyysarviot.

Pysy kuulolla

DNAn perusteet ilmestyvät kuukausittain. Toivomme sinun seuraavan sarjaa, jotta ymmärrät paremmin DNAta ja sitä, kuinka DNA-testaus voi auttaa saamaan lisätietoa itsestäsi ja suvustasi. Otamme mielellämme vastaan kysymyksiäsi ja kommenttejasi ja odotamme DNAn tutkimista  yhdessä sinun kanssasi!

 

 

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • Risto Salo

  13 helmikuun, 2018

  Saako dna testistä eroitettua y-kromosonin siis isälinjan?

  • A

   annikka

   13 helmikuun, 2018

   Hei Risto, MyHeritage DNA-testi on ns. serkkutesti, joka testaa sekä äiti- että isälinjasta. DNA-osumat tulevat siten kummaltakin puolelta, mutta haploryhmää siitä ei saa. Terveisin Annikka

 • Kirsi Blomberg

  13 helmikuun, 2018

  Kun yritän ladata DNA:tani My heritageen. Olen unohtanut salasanani ja vaikka olen kirjoittanut oikean sähköpostiosoitteen hakuruutuun, ei uutta salasanalinkkiä tule.

  • A

   annikka

   13 helmikuun, 2018

   Hei Kirsi, kun kirjoitat sähköpostiosoitteen, salasanalaatikon lähelle pitäisi ilmestyä ”salsana unohtunut?”. Sitä klikkaamalla saat sähköpostiisi viestin, jolla pääset vaihtamaan salasanasi. Kirjoitathan varmasti sen sähköpostiosoitteen jolla olet kirjautunut alunperin MyHeritageen? Terveisin Annikka

 • A

  annikka

  14 helmikuun, 2018

  Tuulikki,
  Kyllä voit. Tutustu lisää etnisyysarvioon täällä >