Vasenkätisyys: geeneissä vai sattumaa?

Vasenkätisyys: geeneissä vai sattumaa?

Vasenkätisyys: Löytyykö suvustasi vasenkätisiä? Eräs tuttavani on. Hänellä oli aina tapana muistuttaa oikeakätisiä vanhempiaan hankkimaan vasenkätisille tarkoitettuja tavaroita: esim. saksia ja purkinaukaisijoita. Hän vaihtoi istumapaikkaa usein kotonaan tai koulussa välttääkseen tahattomat kyynärpäiden törmäykset vieressä istujan kanssa.

Hänen ollessaan 2-vuotias kävi ilmeiseksi, että hän suosi vasemman käden käyttämistä. Hänen eurooppalainen isoisänsä sanoi, että hänen vasen kätensä pitäisi sitoa selän taakse, jotta hän oppisi käyttämään oikeaa kättään. Mutta mistä tämä vanhentunut käsitys, että vasemman käden käyttäminen olisi huonoa tai väärää, on peräisin?

Historiallinen tausta

Kautta historian on vasenkätisiä ihmisiä pidetty epäonnisina tai pahoina, koska he poikkesivat oikeakätisistä. Kun käytät sanaa ”oikea”, tarkoittaa se useissa eurooppalaisissa kielissä ml. englanti samaa kuin ”moitteetonta”.

Monet tutkimukset viittaavat itse asiassa päinvastaiseen – vasenkätisyys voi olla jopa etu. Koska vasenkätiset elävät oikeakätisten hallitsemassa maailmassa, he ovat parempia käyttämään ei-hallitsevaa kättään verrattuna useimpiin oikeakätisiin. Tämä auttaa esim. vasenkätisiä aivohalvauksen uhreja toipumaan nopeammin aivohalvauksesta ja muista siihen liittyvistä koettelemuksista.

Tutkimukset osoittavat, että kun on kyse luovuudesta ja mielikuvituksesta, vasenkätiset ihmiset pärjäävät yleensä paremmin. He ovat myös kuulemma hyviä monimutkaisessa päättelyssä, mikä johtaa suureen määrään vasenkätisiä Nobel-palkinnon saajia, kirjailijoita, taiteilijoita, muusikoita ja matemaatikkoja.

Onko oikea- tai vasenkätisyys geneettistä?

Geneettiset tekijät ovat osallisena kätisyydessä, mutta vain osaksi. Paljon tutkimuksia on tehty testattessa kätisyyden monimutkaista perintämallia, ja tähän mennessä on ehdotettu kahta yksittäisen geenimallin teoriaa.

Kätisyys ei toimi samalla tavalla kuin silmien värin klassinen hallitseva-väistyvä malli, jossa on hallitseva ja väistyvä geeni. Jos niin olisi, voisimme sanoa, että jos oikeakätisyyden geeni olisi hallitsevana, olisi henkilö oikeakätinen, jolloin hänellä olisi yksi tai kaksi oikeakätisyyden geeniä ja päinvastoin.

Siinä tapauksessa lapsesta tulisi vasenkätinen, jos kumpikin vanhemmista olisi vasenkätinen. Todellisuudessa näin ei tapahdu. Tiedetään, että jos kumpikin vanhempi on vasenkätinen, on vain 25 – 50%:n mahdollisuus, että lapsesta tulee vasenkätinen.

Tämä herättää lisää kysymyksiä – miksi vain n. 10% väestöstä on vasenkätisiä, miksi vasenkätisiä miehiä on kaksinkertainen määrä naisiin verrattuna ja kuinka identtiset kaksoset ovat usein erikätisiä.

Nykyiset teoriat

Nykyiset teoriat viittaavat siihen, että ympäristöllä on tässä merkittävä rooli. Kätisyys johtuu todennäköisesti sekä geenien että ympäristön yhdistelmästä. Joillakin ihmisillä on suurempi mahdollisuus vasenkätisyyteen, jos heidän vanhempansa ovat vasenkätisiä. On todennäköisempää tulla vasenkätiseksi yhden tai useamman geenin vaikutuksesta, jos ympäristö antaa sille alkusykäyksen.

Jos kuulut väestössä onnekkaaseen 10%:n vasenkätisten joukkoon, tiedät olevasi hyvässä seurassa. Kuuluisien vasenkätisten joukkoon kuuluvat mm. Michelangelo, Raphael, Leonardo da Vinci, Renoir, Bill Gates, Oprah Winfrey, Carol Burnett, Jimi Hendrix, Aleksanteri suuri, Dick Van Dyke, Benjamin Franklin, Henry Ford, neljä viidestä viimeisestä USAn presidentistä ja prinssi William.

Kuinka monta vasenkätistä löytyy sinun suvustasi?

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • Marja Honkanen

  19 helmikuun, 2019

  olen vasnkätinen kuin myös kolmesta pojastani 2,isäni oli myös vasuri,toinen sisarenikin
  Olisi mukava tietää mistäpäin sukua vasenkätisyys on peritynyt

 • Merja Sedbom

  19 helmikuun, 2019

  Veljeni oli alkujaan vasenkätinen,mutta koulussa pakotettiin käyttämään oikeaa kättä.Nyt hän sitten käyttää molempia käsuiä.

 • Matti Kujala

  19 helmikuun, 2019

  Suomessa tehtiin akateeminen tutkimus noin 1970, jossa väitettiin, että vasenkätiset kuolevat nuorina, koska vasenkätisyyden jakauma oli huomattavasti pienempi yli kolmekymppisillä. Syyksi selvisi vuosia myöhemmin Suomen koululaitos, joka ei enää n.1950 jälkeen pakottanut oppilaita ’pakkokätisiksi’. Täten ennen 1950 koulunsa alkanista osa puuttuvista vasenkätisistä oli väärin perustein oikeakätisiä.
  Olen identtisistä kaksosista se, jolla toimivampi käsi ei ole autolla ajettaessa ”metsän puoleinen”, vaikka isäni siksi sitä väitti.

 • Raija koskinen

  23 helmikuun, 2019

  Olen puolivasuri, teen suurimman osan toiminnoista vasurina mutta en ole koskaan kirjoittanut vasemmalla kädellä. Suvussa on muitakin samanlaisia. Ensimmäinen havainto lapsena oli mustikkametsästä tullessa kun vasen käsi oli ihan sininen. On ollut valtavasti etua puolivasurina olemisesta.

 • Raimo B.

  23 helmikuun, 2019

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen (olin) vasenkätinen, mutta viisi sisarustani, vanhemmat, isovanhemmat ja kaikki serkutkin ovat/olivat oikeakätisiä. Olen pohtinut sitä sen merkitystä, että lähimmässä naapurissani oli pari vuotta vanhempi poika, joka oli myös vasenkätinen: leikin paljon hänen kanssaan.

  Tämä jatkuu… Sain parikymmentä vuotta sitten lyhytaikaisen sormivamman (marsunpurema), jonka vuoksi jouduin noin kuukauden käyttämään oikeaa kättäni kirjoittamiseen yliopisto-opinnoissani. Kun sormi parani, niin siirryin takaisin vasempaan käteen.

  Nyt viisikymppisenä olen jatkanut harjoittelua. Parin vuoden jälkeen käsialani oikealla kädellä on moitteeton, ja nopeuskin samaa luokkaa kuin vasemmalla kädellä. Kynä menee jo automaattisesti oikeaan käteen, ja äskettäin yllätyin, kun huomasin vuolevani puukolla oikealla kädellä. Voin kai sanoa nyt olevani kaksikätinen. Joillakin se on synnynnäistä, mutta minulla opittua.

 • Aulikki Raita

  27 helmikuun, 2019

  Mieheni on vasenkätinen, molemmat pojat ovat kakskätisiä- kirjoittavat vasemmalla ja esim heittävät oikealla. Pojan poika on vasuri. Minä ja ainakin 1 enoni ollaan kakskätisiä. Yhtään naispuolta vasuria en tiedä olevan kummassakaan suvussa

 • sisko kemppainen

  21 maaliskuun, 2019

  Olen kaksikätinen kirjoitan ja syön oikealla kädellä vasemmalla poimin marjat ,laitan langan neulan silmään kannan raskaimmat taakat vaemmalla eli yleensä tarkat ja vaativat vasemmalla

 • Merja Palm

  30 kesäkuun, 2019

  Olen vasenkätinen. Vanhempani oikeakätisiä ja veljeni. En osaa kirjoittaa oikealla myöskään virkata. Vasen puoli hallitsee.

 • Jaana Salmi

  18 elokuun, 2020

  Minä myös vasenkätinen ja poikani myös mutta tyttöni on taas oikuri 🙂

 • Pentti

  4 syyskuun, 2020

  Poikani jo heti kun käsiään alkoi hallita otti kaikesta kiinni vasemmalla kädellä. Koetimme aina välillä ajan kanssa tarjota jotain oikeaan käteen niin saattoi ottaa sillä mutta vaihtoi sitten vasemapaan välittömästi.
  Minä olen oikeakätinen, mutta aika helppo vaihtaa erilaisia homia tehdessä vasempaan käteen. En ole koksaaan kuullut, että minuista olisi lapsena tehty vasuri enkä tiedä suvustani ketään muuta vasenkätistä