Geneettinen osuma – Yhteyden ottaminen läheisiin geneettisiin sukulaisiin

Geneettinen osuma – Yhteyden ottaminen läheisiin geneettisiin sukulaisiin

Sinulla saattaa piankin olla läheinen, geneettinen osuma aikaisemmin kadoksissa olleeseen perheenjäseneen DNA Quest -projektin ansiosta

Jos sinut on adoptoitu, saatat löytää biologisen vanhemman tai sisaruksen. Toisaalta, jos joku perheestäsi on annettu adoptioon, saatat löytää tämän lapsen aikuisena.

Tämän vieraspostauksen kirjoittaja Richard Hill on kirjoittanut kaksi kirjaa DNA-testauksesta. “Finding Family: My Search for Roots and the Secrets in My DNA” on palkittu omakohtainen muistelmateos, joka seuraa hänen vuosikymmeniä kestänyttä biologisten vanhempien etsintää. Hillin Kindle lyhytkirja “Guide to DNA Testing,” antaa lukijoille riittävästi tietoa oikean, heidän tarkoituksiinsa sopivan DNA-testin valintaan. Hän kirjoittaa myös DNA-Testing-Adviser.com –nettisivulle ja pitää esitelmiä geneettisestä sukututkimuksesta.

Mitä nyt?

Ennen kuin ryntäät ottamaan yhteyttä, sinun tulisi valmistautua erilaisten mahdollisuuksien varalle.

Tapaus 1: Adoptoitu löytää synnyinperheensä

Toinen ääripää on, että biologiset vanhempasi ovat avioituneet, kertoneet sinusta lapsilleen, juhlistaneet syntymäpäiviäsi ja yrittäneet aktiivisesti etsiä sinua.

Ja toinen, että biologinen äitisi ei ole koskaan kertonut sinusta kenellekään, tuntee edelleen häpeää ja elää pelossa, että joku/jokin saattaa paljastaa hänen salaisuutensa.

Tuon toisen tapauksen ollessa kyseessä, saatat ihmetellä, miksi äitisi paljastaisi itsensä tekemällä DNA-testin. DNA-testejä mainostetaan paljon etnisen alkuperän selvittämisellä ja miljoonat ihmiset tekevät DNA-testin ymmärtämättä täysin, että he saavat myös geneettisiä osumia. Ehkäpä hän tai hänen lähisukulaisensa on tehnyt testin syistä, jotka eivät liity sinuun millään tavalla.

Useimmat adoptoidut kohtaavat tilanteita, jotka sijoittuvat näiden ääripäiden väliin. Valmistautuessasi kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin,  sinun tulee ottaa yhteyttä mahdollisimman varovasti, kunnioittavasti ja harkiten, kunnes tiedät mikä on tilanteesi.

Tapaus 2: Synnyinperhe löytää adoptoidun

Päinvastaisessa tapauksessa on hyvinkin luultavaa, että adoptoitu, joka on tehnyt DNA-testin toivottaa yhteydenoton synnyinperheeltään tervetulleeksi. Mutta toisaalta, hänkin on saattanut tehdä testin aivan eri syistä ja törmännyt osumaan kanssasi.

Kannattaa muistaa, että kaikki adoptoidut eivät halua tavata synnyinperhettään. Jotkut ovat vihaisia, koska ovat olleet ”ei-toivottuja”. Monet pelkäävät, että yhteydenotto olisi epäkunnioittava adoptiovanhempia kohtaan.

Ja tilanne on vielä herkempi, ellei lapselle ole koskaan kerrottu, että hänet on adoptoitu ja hän olettaa biologisen sukupuunsa kulkevan niiden vanhempien kautta, jotka hän ainoana tuntee.

Sinun täytyy edetä varovasti, kunnes ymmärrät adoptioon antamasi lapsen tietämyksen asiasta ja ajattelutavan.

Viisi vinkkiä yhteydenottoon, kun saat geneettisen osuman

  1. Heti kun näet läheisen osuman, ota kaikista osumaan liittyvistä asioista ja sukupuusta kuvakaappauksia. Joissakin harvoissa tapauksissa ihmiset, saadessaan läheisen osuman, pelkäävät kohdata tilannetta ja deletoivat tilinsä.
  1. Kun sitten otat yhteyttä – ehkä sähköpostilla tai testaavan yrityksen sisäisellä yhteydenotolla – ole miellyttävä ja hiukan epämääräinen sukulaisuuden suhteen. Esimerkiksi: ”[TESTAAVA YRITYS] DNA-tulosteni mukaan olemme läheistä sukua toisillemme. Minulla on ajatus siitä, mitä kautta ja haluaisin keskustella siitä kanssasi. Ole hyvä ja soita tai kirjoita minulle. Tässä ovat yhteystietoni…” Koska toiset ihmiset ovat tehneet useita DNA-testejä, on tärkeää mainita testaavan yrityksen nimi ja millä sivustolla osuma ilmeni. On myös hyvä heti alussa tehdä selväksi, että osaat olla hienotunteinen.Ihannetapauksessa saat osuman langan päähän mahdollisimman pian, jotta voit kertoa hänelle oman puolesi tarinasta, kerätä hiukan perustietoja ja äänen sävyjä.
  1. Ellet kuule hänestä pian, etsi puhelinnumeroa tai postiosoitetta kaikkien mahdollisten vihjeiden perusteella. Jos osumasi esiintyi vain käyttäjänimellä, tee siitä hakuja netissä, sitä on saatettu käyttää jollain muullakin sivustolla.
  1. Kun olet saanut postiosoitteen, valmistele huolellisesti kirjoitettu esittelykirje. Kerro pikkuisen itsestäsi. Älä kehuskele, mutta jätä vaikutelma, että olet mukava, älykäs ja hyvin säädyllinen henkilö. Selitä varovasti syysi hänen etsimiseensä ja miksi vastausten saaminen kysymyksiisi merkitsee sinulle niin paljon.Kerro lyhyesti, kuinka suuri osa teillä on yhteistä DNAta, joka viittaa vanhempi-lapsi tai sisarussuhteeseen. Älä kerro, että odotat jatkuvaa suhdetta. Keskity etsimiisi vastauksiin.Liitä kuvia itsestäsi eri ikäisenä. Joskus sukunäkö voi olla se mieltä lämmittävä ja kuilun ylittävä silta.
  1. Hallitse odotuksiasi. Vastauksien saaminen kysymyksiisi on päätavoite. Hyvä suhde juuri löytyneisiin sukulaisiin on kuorrutus kakun päällä. Mutta se ei aina ole mahdollista johtuen erilaisista syistä. Sinun täytyy vain luottaa vaistoihisi.

Lue myös tämä: 7 vinkkiä lapsena adoptoiduille

Onnea matkaan!

Lisää vinkkejä Richard Hilliltä blogikirjoituksessa: DNA Testing: Seven guidelines for adoptees.