Ellis Island: Kuinka tutkia esivanhempia, jotka kulkivat Ellis Islandin porttien läpi vapauteen?

Ellis Island: Kuinka tutkia esivanhempia, jotka kulkivat Ellis Islandin porttien läpi vapauteen?

Jos esivanhempasi matkustivat New Yorkiin Yhdysvaltojen ulkopuolelta vuosina 1892-1954, on hyvin mahdollista, että Ellis Island oli ensimmäinen pysähdyspaikka. Tammikuun 1. päivänä vietetään Ellis Islandin porttien aukeamisen 130-vuotisjuhlaa. Tämän merkkipäivän kunniaksi haluamme käyttää tilaisuutta hyväksemme, sukeltaa saaren historiaan ja tutustua MyHeritagen Ellis Island -rekistereihin, jotka ovat yksi MyHeritagen kokoelmien kulmakivistä.

Tee hakuja Ellis Islandin ja muista New Yorkin matkustajaluetteloista MyHeritagessa

Vapaudenpatsaan vieressä, New Yorkin satamassa sijaitseva Ellis Island on yksi historian kuuluisimmista siirtolaiskeskuksista, joka toimi porttina vanhan maailman ja mahdollisuuksien maan välillä. Sen ovien läpi kulkenut maahanmuuttajien virta muutti Yhdysvaltojen luonnetta ja teki siitä sen, mikä se on nykyään.

Mitä Ellis Islandin kautta kulkeneille esivanhemmillesi tapahtui? Ja miten voit saada heistä lisää tietoja?

Ellis Islandin historia lyhyesti

Ellis Island oli alun perin osa Hudson-joen vuorovesitasankoa, jossa ei ollut paljon muuta kuin ostereita, jotka olivat tärkeä ravinnonlähde alueen alkuperäiskansalle lenapeille. Myöhemmin se tunnettiin nimellä Gibbet Island, koska sinne rakennettiin hirsipuu (tunnetaan myös nimellä gibbet) merirosvojen hirttämistä varten. Lopulta saaren osti Samuel Ellis, joka antoi sille nykyisen nimensä.

Suurimman osan 1800-luvusta saarella sijaitsi Fort Gibson, joka oli tärkeä sotilastukikohta. Saarta laajennettiin vuonna 1834 rautatien rakentamista varten.

Ensimmäinen suuri siirtolaisaalto alkoi vuonna 1814, ja tuolloin sääntely oli hyvin vähäistä. Seuraavien 45 vuoden aikana Yhdysvaltoihin tuli Euroopasta 5 miljoonaa ihmistä, ja New Yorkin osavaltio perusti Castle Garden -nimisen siirtolaiskeskuksen Batteryyn Manhattanin alaosassa vuonna 1855. Kun kävi selväksi, että siirtolaiskeskus tarvitsi suurempia tiloja, vaikutti Ellis Island, joka oli ollut tyhjillään sisällissodan jälkeen, hyvältä valinnalta. Kun saarta valmisteltiin toimintaan, käytettiin siirtolaisten käsittelyyn Batteryn kaakkoiskärjessä sijaitsevaa proomutoimistoa.

Ellis Island avattiin vuonna 1892, ja se toimi yli 60 vuotta ennen vuonna 1954 tapahtunutta sulkemista. Joidenkin arvioiden mukaan noin 40 prosenttia kaikista nykyisistä Yhdysvaltain kansalaisista voi jäljittää ainakin yhden esivanhempansa Ellis Islandille.

MyHeritagen Ellis Islandin ja muut New Yorkin matkustajaluettelot -kokoelma

Jos esivanhempasi on muuttanut Yhdysvaltoihin vuosien 1892 ja 1954 välillä, on hyvin mahdollista, että hän on kulkenut Ellis Islandin kautta matkallaan Amerikkaan. Mutta vaikka esivanhempasi olisi saapunut aiemmin tai myöhemmin, saatat löytää hänet Ellis Islandin tai muista New Yorkin matkustajaluetteloista. Kokoelma sisältää yli 100 miljoonaa tietoa vuosilta 1820-1957. Maailma muuttui tunnistamattomaksi noiden 138 vuoden aikana, ja nämä muutokset näkyvät tiedoissa: 1950-luvulle tultaessa osa matkustajista ja maahanmuuttajista saapui jo lentokoneella eikä enää laivalla.

Vuodesta riippuen voit löytää tästä kokoelmasta seuraavia tietoja esivanhemmistasi:

 • Nimi
 • Ikä
 • Sukupuoli
 • Ammatti
 • Syntymäaika sekä lähtö- ja saapumispäivä
 • Fyysinen kuvaus
 • Kotimaa
 • Kansalaisuusstatus
 • Rotu
 • Kansallisuus
 • Perheenjäsenten ja ystävien osoitteet

Varhaiset matkustajaluettelot olivat yksisivuisia ja sisälsivät vain vähän tietoa matkustajista. Myöhemmin käytettiin standardoituja lomakkeita, ja niihin lisättiin kysymyksiä. Esimerkiksi vuonna 1897 maahanmuuttoviranomaiset alkoivat kysyä saapuvilta henkilöiltä niiden Yhdysvalloissa asuvien sukulaisten tai ystävien nimiä ja osoitteita, joiden luokse he aikoivat mennä. Vuonna 1907 pyydettiin maahanmuuttajia kertomaan myös kotimaahan jääneiden sukulaisten tai ystävien nimet ja osoitteet.

MyHeritagessa olevan kokoelman edut

Yksi MyHeritagen kokoelman eduista on se, että vastaukset näihin manifestin lisäkysymyksiin on indeksoitu. Se tarkoittaa, että hakusi antaa tuloksia paitsi matkustajista myös ihmisistä, jotka he mainitsivat täyttäessään näitä lomakkeita.

Toinen MyHeritage-kokoelman ainutlaatuinen piirre on se, että kahden sivun matkustajaluettelot on liitetty yhteen. Ellis Islandia ja muita siirtolaisrekistereitä tutkiville sukututkijoille on tyypillistä, että he saattavat löytää ensimmäisen sivun mutta eivät toista. MyHeritagessa voit tarkastella molempia sivuja vierekkäin samassa kuvassa, mikä takaa, ettet menetä mitään tärkeää tietoa.

Esimerkki kokoelman sivusta

Esimerkki kokoelman sivusta

Esimerkkejä

Kun otetaan huomioon, kuinka monet siirtolaiset tekivät suuria asioita päästyään Amerikkaan, ei meillä ole pulaa Ellis Islandin kautta kulkeneista poikkeuksellisista ihmisistä.

Albert Einstein

Tässä on esimerkiksi kirjaus Albert Einsteinin saapumisesta 17. lokakuuta 1933. Hän matkusti Yhdysvaltoihin Westernland-aluksella ja päätyi jäämään maahan saatuaan tietää, että natsit olivat takavarikoineet hänen omaisuutensa Saksassa. Hän vaikutti tietysti mittaamattomasti toisen maailmansodan päättäneen atomipommin kehittämiseen sekä nerokkaiden teorioidensa avulla tieteeseen yleensä.

Tieto Albert Einsteinin saapumisesta Yhdysvaltoihin, Ellis Islandin ja muut New Yorkin matkustajaluettelot -kokoelmasta MyHeritagessa.

Tieto Albert Einsteinin saapumisesta Yhdysvaltoihin, Ellis Islandin ja muut New Yorkin matkustajaluettelot -kokoelmasta MyHeritagessa.

Kirjauksessa mainitaan, että hän tuli vaimonsa kanssa, ja hänen ammatikseen mainitaan “tiedemies”, kieleksi ”saksa”, kansalaisuudeksi ”sveitsiläinen” ja roduksi ”heprealainen” (arkaistinen termi juutalaisuudelle). Tiedoissa mainitaan, että hän asuu Saksassa ja että hänen viisuminsa myönnettiin Berliinissä, hänen lähimmäksi sukulaisekseen on merkitty hänen Amsterdamissa asuvan tyttärensä ”rouva Keyser”:in nimi ja osoite. Albert syntyi Saksassa, mutta muutti Sveitsiin vuonna 1895 ja luopui tuolloin Saksan kansalaisuudestaan. Hän muutti takaisin Saksaan vuonna 1914 ja sai Saksan kansalaisuuden takaisin, mutta ehkä natsismin nousun vuoksi hän ilmoitti Ellis Islandin virkailijalle mieluummin kansalaisuudekseen sveitsiläisyyden.

Tiedoissa on myös maininta ”Princetonin yliopistosta” ”sukulaisena tai ystävänä”, jonka luokse hän aikoi mennä Yhdysvalloissa kuudeksi kuukaudeksi. Fyysinen kuvaus kertoo, että hän oli 1,70 m pitkä, ihonväri on vaalea, hiukset harmaat ja silmät siniset.

Charlie Chaplin

Toinen Ellis Islandin kautta kulkenut kuuluisa henkilö, joka löytyy MyHeritage-kokoelmasta, on Charlie Chaplin, kuuluisa koomikko, näyttelijä, elokuvaohjaaja ja säveltäjä. Hän syntyi Isossa-Britanniassa vuonna 1889 ja saapui Ellis Islandille 23-vuotiaana 10. lokakuuta 1912.

Merkintä Charlie Chaplinin saapumisesta Yhdysvaltoihin

Merkintä Charlie Chaplinin saapumisesta Yhdysvaltoihin

Kirjauksessa hänen nimensä on Charles Chaplin, ikä 23 vuotta ja ammatti ”näyttelijä”. hän osaa lukea ja kirjoittaa ja hänellä on Britannian kansalaisuus. Kohtaan ”viimeinen pysyvä asuinpaikka” on leimattu ”Ulkomaalainen, joka ei ole maahanmuuttaja” ja kerrotaan hänen olevan ”kiertueella”. Tiedoissa mainitaan lähimmäksi sukulaiseksi Sid Chaplin, Charlien velipuoli, joka oli kirjailija ja näyttelijä. Tiedot kertovat myös, että Charliella oli rahaa 45 dollaria ja että hän oli käynyt Yhdysvalloissa kiertueella kahdesti aiemmin, vuosina 1905 ja 1912. Kohdassa ”sukulainen tai ystävä”, jonka luokse hän on menossa mainitsee Sullivan ja Considine, teatteriseurueen, jonka kanssa hän työskenteli. Hänen ihon- ja hiustenvärin kuvaillaan olevan ”tummat” ja silmien siniset; hänen pituudekseen mainitaan 1,70 metriä. Lopuksi kerrotaan, että hän on syntynyt Lontoossa.

Kuten yllä olevista esimerkeistä näet, jotkin tiedot ovat yksityiskohtaisempia kuin toiset, mutta kaikki ne voivat tarjota ainutlaatuista informaatiota sukulaistesi matkoista tai siirtolaisuudesta.

Hakujen tekeminen kokoelmista on ilmaista. Tietojen tarkastelemiseen tai niiden tallentamiseen sukupuuhun tarvitset Data- tai Complete-sopimuksen. Jos sinulla on sukupuu MyHeritagessa, löytää teknologiamme automaattisesti osumia sukupuusi henkilöille.

Tee nyt hakuja Ellis Islandin ja muista New Yorkin matkustajaluetteloista