Ensimmäinen etappi uudessa maassa oli vastaanottokeskus

Ensimmäinen etappi uudessa maassa oli vastaanottokeskus

Kun esivanhempasi oli vihdoin päässyt jatkamaan matkaansa Englannista eteenpäin, oli kaikista todennäköisin määränpää Jersey Cityn edustalla oleva saari, Ellis Island. Saari sijaitsee hieman Manhattanista lounaaseen ja vuonna 1892 sinne pystytettiin siirtolaisten vastaanottokeskus.

New Yorkissa oli kolme tunnettua vastaanottokeskusta, kuvan vastaanottokeskukset vasemmalta oikealle: the Barge Office (1890–1892), Castle Garden (1855-1890) ja Ellis Island (1892-1954)

Kaikki Ellis Islandiin saapuneet laivamatkaajat eivät suinkaan kulkeneet vastaanottokeskuksen kautta, sillä ensimmäisen ja toisen luokan matkalaiset tarkastettiin jo laivalla ennen maihinnousua. Sen sijaan valtaosa eli kolmannen luokan väki marssitettiin terveys- ja laillisuustarkastukseen. Maahantulo voitiin evätä esimerkiksi tartuntaudin takia tai jos henkilön arveltiin joutuvan yhteiskunnan elätettäväksi.

Alla olevassa kuvassa Ellis Islandin rekisteröintihuone (tai suuri sali). Kuvassa näkyvät henkilöt ovat läpäisseet ensimmäisen, mielenterveyteen liittyvän tarkastuksen. Edwin Levickin valokuva, n. 1902-1913. New York public library.

Ellis Island – maahanmuuttajien vastaanottokeskus

Ellis Islandin vastaanottokeskuksen kautta ehti kulkea satoja tuhansia ihmisiä ennen suurta tulipaloa 1897. Tuli tuhosi paitsi rakennuksen, myös ensimmäiset arkistomateriaalit. Uusi päärakennus, joka valmistui 1900, tehtiin tulenkestäväksi. Jälleenrakennusaikana matkustajat ohjattiin Barge Officen vastaanottokeskukseen (15.6.1897 – 16.12.1900)

Vastaanottokeskus toimi aina vuoteen 1954 saakka ja tuona aikana sen läpi kulki vähintään 12 miljoona siirtolaista. Pelkästään yhtenä vuonna, 1907, maahan saapui peräti 1,25 miljoonaa toiveikasta matkaajaa. Meille sukututkijoille on parasta se, että kaikista matkalaisista tehtiin selkeät kirjaukset heidän saapuessaan maahan.

Siirtolaisia saapumassa Ellis Islandille vuonna 1911. Chris, Flickr CC license

Siirtolaisia saapumassa Ellis Islandille vuonna 1911. Chris, Flickr CC license

Vuonna 1990 saarella avattiin Ellis Island Immigration Museum -siirtolaismuseo. Sen yhteydessä toimii Ellis Island Foundation, joka ylläpitää vapaasti käytettävissä olevaa siirtolaistietokantaa. MyHeritagessa oleva tietokanta sisältää Ellis Islandin lisäksi myös muut New Yorkin satamat ja voit tehdä hakuja matkustajaluetteloista, joissa on myös skaalattavat kuvat alkuperäisistä dokumenteista. Ja mikä parasta, voit tallentaa tuloksen suoraan haluamasi henkilön profiiliin sukupuussa!

Hakujen tekeminen New Yorkin matkustajaluetteloista MyHeritagessa

Kokoelma sisältää 113 554 334 miljoonaa tietoa henkilöistä, jotka saapuivat New Yorkin satamiin vuosien 1820 ja 1954 välillä kolmen tunnetun maahanmuuttoaseman kautta: Castle Gardenin (1855-1890), the Barge Officen (1890-1892) ja Ellis Islandin (1892-1954).

Varhaisimmat matkustajaluettelot olivat yhden sivun listauksia, ja niihin voitiin tallentaa vain vähän tietoa matkustajista. Ajan myötä kaavakkeet standardisoituivat ja uusia kysymyksiä lisättiin. Vuodesta riippuen, saat yleensä tietää siirtolaisen nimen, iän, saapumispäivän Yhdysvaltoihin, viimeisimmän asuinpaikan kotimaassa sekä lopullisen määränpään. Käytännössä Suomesta matkanneiden viimeiseksi asuinpaikaksi lähtömaassa on usein merkitty Hanko eli lähtösatama. Lopullinen määränpää tarkoittaa sitä osoitetta tai vähintäänkin osavaltiota, mihin siirtolainen aikoi asettua ensiksi asumaan. Periaatteessa jokaisen piti mennä jonkun tietyn henkilön luokse ja usein tämä oli sukulainen. Niinpä matkustajaluetteloissa kerrotaan siirtolaisen päätyneen esimerkiksi setänsä tai veljensä luo.

Vuoden 1907 aikoihin matkustajaluettelo käsitti 29 saraketta ja oli kaksisivuinen. Useat matkustajaluetteloista jatkuvat kahdelle sivulle ja sukututkijoiden oli vaikeaa huomata toinen sivu tietoineen. MyHeritage oli ensimmäinen ratkaisemaan ongelman liittämällä molemmat sivut yhteen skannattuun dokumenttiin. Näin varmistettiin, että tärkeää tietoa ei jää huomiotta.

Kaksi kysymystä, jotka lisättiin luetteloon vuodesta 1907 olivat: 1) lähtömaassa olleen lähimmän ystävän tai sukulaisen nimi ja osoite ja 2) matkustaako ystävän tai sukulaisen luo, ja näin ollen minkä sukulaisen tai ystävän; hänen nimensä ja täydellinen osoitteensa.

MyHeritage on indeksoinut näissä kahdessa lisäkysymyksessä mainittujen henkilöiden nimet ja sukulaisuussuhteet, tehden MyHeritagesta ainoan tietokannan, jossa nämä lisänimet ovat hakukelpoisessa muodossa.

Tee nyt hakuja Ellis Islandin ja muiden New Yorkin satamien/vastaanottokeskuksien matkustajaluetteloista!

Kaupunkihakemistot täyttävät sukututkimusaukkoja

Hyvällä tuurilla löydät myös katuosoitteen New Yorkissa tai jossain muussa kaupungissa MyHeritagen kaupunkihakemistojen avulla ja voit seurata henkilön asettumista uuteen kotimaahansa. Kaupunkihakemistot sisältävät aakkosellisen luettelon kaupunkien asukkaista ja talouksien päämiehistä, heidän vaimoistaan, osoitteistaan, ammateistaan. Tämä on valtava sukututkimuksellinen kokoelma Yhdysvalloissa, vuosina 1860–1960 julkaistuista kaupunkihakemistoista ja sisältää 561 503 516 tietoa 25 468 eri hakemistosta.

Tee nyt hakuja Yhdysvaltojen kaupunkihakemistoista

Ongelmaksi voi joskus tulla suomalaiset sukunimet, jotka eivät aina ole taipuneet Ellis Islandin kirjureiden käsissä aivan oikeaan muotoon. Tässäkin MyHeritage voi olla avuksi, sillä SuperSearch-hakukone löytää myös samalta kuulostavat nimet. Nimet ovat voineet myös näppärästi lyhentyä eli Peltosesta on tullut Pelton tai Niemisestä Niemen jne. Haun apuna kannattaa käyttää syntymävuotta sekä edellisessä blogitekstissä mainittua Siirtolaisuusinstituutin siirtolaisrekisteriä. Ellis Islandin tiedoista löytyy yleensä linkki myös matkaajan käyttämän laivan tietoihin. Erittäin monesta laivasta löytyy valokuvia, joten sukulaisen matkan kuvitteleminen omassa mielessä on entistä helpompaa.

Oliko esivanhempasi tai sukulaisesi määränpää Kanada?

Toki suomalaisia meni myös runsaasti Kanadaan, eivätkä he välttämättä näy Ellis Islandin tai muiden New Yorkin satamien tiedoissa. Kannattaa muistaa, että MyHeritagen hakukoneesta löytyvät myös Yhdysvaltojen ja Kanadan rajanylityspaikkojen rekisterit. Niiden avulla voit tutkia myös vaahteralehtien pariin muuttaneita. Suomalaisia oli paljon mm. Pacific Railway -ratayhteyttä eli mantereen ylittävää rautatietä rakentamassa. Olivathan sääolosuhteet Kanadassa ja kotimaassa melko samanlaiset.

Alla olevassa kuvassa isketään rataan viimeinen naula 7.11.1885. Kuvalähde: Library and Archives Canada, public domain. Kuvan laatua on parannettu MyHeritagen Photo Enhancerilla.

Artikkelikuva: Maahanmuuttajien silmien tarkastus trakooman varalta. Trakooma eli vanhalta nimeltään silmäpasko on tarttuva side- ja sarveiskalvon tulehdus, jonka aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteerin eräät tyypit. Kuvalähde: National Archives. Kuvaa on käsitelty MyHeritagen kuvatyökaluilla.

Lue myös edelliset osat suomalaisista siirtolaisista, jotka lähtivät kauas länteen etsimään onnea:

Ameriikkaan siirtolaiseksi Suomesta – unelmien kultamaa kutsui!

Uusi kotimaa – unelmien täyttymys?