Maastamuutto – MyHeritage lisäsi miljoona maastamuuttotietoa Norjasta

Maastamuutto – MyHeritage lisäsi miljoona maastamuuttotietoa Norjasta

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että olemme äskettäin lisänneet miljoona maastamuutto tietoa Norjasta ajalta 1867-1973. 1800- ja 1900-luvuilla arviolta 800 000 norjalaista lähti kotimaastaan pääasiassa taloudellisista syistä. Monet maatiloilla työskennelleet menettivät työpaikkansa maatalouden teollistumisen myötä, ja monet ihmiset etsivät parempia mahdollisuuksia muualta. Suurin osa näistä siirtolaisista asettui asumaan Yhdysvaltoihin, vaikka huomattava määrä lähti myös Kanadaan, Australiaan ja muihin maihin. Jos sinulla on norjalaisia esivanhempia, jotka muuttivat Norjasta tämän ajanjakson aikana, voi tämä kokoelma tarjota korvaamattoman arvokkaan tilannekuvan heidän elämästään.

Tee hakuja Norjan maastamuuttotiedoista, 1867–1973

Kuinka kokoelman tiedot on koottu

Paikalliset poliisilaitokset, joiden tehtävänä oli avustaa Norjasta ulkomaille lähteviä siirtolaisia loivat tämän arkistokokoelman vuosina 1867-1973. Sen vuoksi näitä tietoja kutsutaan joskus Norjan poliisin siirtolaisluetteloiksi (norjaksi Emigrasjonsprotokoll).

Rekistereissä on kunkin siirtolaisen nimi, sukupuoli, lähtöpäivä tai -vuosi ja viimeinen tunnettu asuinpaikka. Ajanjaksosta riippuen niissä voi olla myös muita tietoja: siirtolaisen syntymäaika ja -paikka, siviilisääty ja ilmoitettu määränpää sekä laiva tai laivayhtiö, jonka oli määrä kuljettaa hänet pois Norjasta. Suurin osa tämän ajanjakson aluksista toimi syöttöaluksina, jotka kuljettivat matkustajia Euroopan tai Brittein saarten suuriin satamiin, joista siirtolaiset siirtyivät muihin aluksiin valtameren ylittävää matkaa varten.

Vuodesta 1867 alkaen Norjan poliisin tehtävänä oli varmistaa, että siirtolaisia kohdeltiin oikeudenmukaisesti, sillä joidenkin matkustajille lippuja myyvien yhtiöiden ja niiden agenttien keskuudessa oli huomattu epäeettisiä käytäntöjä. Siirtolaisia sijoitettiin vaarallisen ylikansoitettuihin aluksiin, ja jotkut heistä huijattiin allekirjoittamaan sopimuksia, joilla katettiin osa tai koko matkalipun hinta häikäilemättömillä työvaatimuksilla määränpäässä. Norjan hallituksen vuosina 1867-1869 toteuttamien uudistusten tarkoituksena oli estää tällaiset Norjan satamista lähteviin siirtolaisiin kohdistuvat saalistuskäytännöt.

Maastamuutto tietojen rekisteröinti

Nämä asiakirjat eivät ole ”matkustajaluetteloita”, vaan pikemminkin rekistereitä henkilöistä, jotka ovat ilmoittaneet aikomuksestaan muuttaa maasta ostamalla lipun ja esittämällä Norjan lainsäädännössä vuodesta 1867 lähtien vaaditun sopimuksen. Lipun ostamiseen kuului poliisiasemalle saapuminen hyväksytyn asiamiehen ja hyväksytyn sopimuksen kanssa, jotka poliisi tarkasti. Maastamuuttajat merkittiin näihin rekistereihin sitä mukaa kuin he ilmestyivät poliisiasemalle, joten heitä ei ole ryhmitelty sen mukaan, millä aluksella heidän oli määrä matkustaa, mikä oli tarkka lähtöpäivä tai mikä oli määränpää, vaan heidät on yksinkertaisesti lueteltu ilmestymisjärjestyksessä. Yleensä siirtolaiset lähtivät muutaman päivän kuluessa siitä, kun heidät oli merkitty näihin rekistereihin.

Noin 25 prosenttia siirtolaisista palasi lopulta kotiin, sillä kaikki siirtolaiset eivät menestyneet ulkomailla. Suurimmalla osalla norjalaisista on kuitenkin ainakin yksi esivanhempi, joka matkusti ja asettui asumaan Yhdysvaltoihin tai ulkomaille.

Esimerkki

Oline ja Amalie Evenstadin siirtolaisrekisteritiedot [Lähde: MyHeritage Norway, Emigration Registers, 1867-1973]

Oline ja Amalie Evenstadin siirtolaisrekisteritiedot [Lähde: MyHeritage Norway, Emigration Registers, 1867-1973]

Näyttelijä Linda Evansin isoäidin ja iso-isoäidin, Amalie ja Oline Evenstadin, tiedot ovat tässä historiallisessa kokoelmassa. Tietoihin on merkitty 44-vuotias Oline Evenstad tyttärensä Amalien kanssa. He suunnittelivat lähtevänsä kotiseudultaan Oslosta, Norjasta ja muuttavansa Adaan, Minnesotaan, Angelo-nimisellä laivalla.

Yhteenveto

Toivomme, että tämä arvokas kokoelma avaa uusia väyliä sukututkimuksellesi. Kokoelman haku MyHeritagessa on maksutonta. Jos haluat tarkastella näitä tietoja tai tallentaa niitä sukupuuhusi, tarvitset Data- tai Complete-sopimuksen.

Jos sinulla on jo sukupuu MyHeritagessa, ilmoittaa Record Matching -teknologiamme automaattisesti, jos näiden kokoelmien tiedot vastaavat sukulaisiasi. Voit sitten tarkastella tietoa ja päättää, haluatko lisätä sen puuhusi.

Tutustu aikaisempiin blogiartikkeleihin historiasten tietojen kokoelmista!

Viihdy uuden kokoelman parissa!