Valokeilassa uudet historialliset kokoelmat

Valokeilassa uudet historialliset kokoelmat

MyHeritage SuperSearch™ hakukone tarjoaa tutkittavaksi aarrearkullisen historiallisia tietoja eri puolilta maailmaa. Tällä hetkellä meillä on yli 7 miljardia tietoa: MyHeritage sukupuita, julkisia valokuvia, väestönlaskentatietoja, synnyin-, avioliitto- ja kuolintietoja, sukukirjoja ja paljon muuta. Lisäämme jatkuvasti SuperSearchiin uutta historiallista sisältöä ympäri maapalloa; joka päivä lisätään keskimäärin miljoona historiallista tietoa ja 2 miljoonaa sukupuuprofiilia.

Tässä päivitys siitä, mitä olemme viime aikoina lisänneet kokoelmiimme:

Uutta: 1871 ja 1881 Kanadan väestönlaskenta

Olemme juuri lisänneet Kanadan väestönlaskennat vuosilta 1871 ja 1881, yhteensä yli 7 miljoonaa tietoa.

Kanadan vuoden 1871 väestönlaskenta aloitettiin 2.4.1871 ja käsitti 3,5 miljoonaa ihmistä. Väestönlaskentaan kerätyt tiedot olivat: nimi, sukupuoli, ikä viimeisenä syntymäpäivänä, synnyinmaa tai provinssi, alkuperä, siviilisääty ja uskonto.

Vuoden 1881 väestönlaskenta aloitettiin 4.3.1881. Kerätyt tiedot olivat: nimi, sukupuoli, ikä viimeisenä syntymäpäivänä, synnyinmaa tai provinssi, siviilisääty ja uskonto. Lisätietoina merkittiin ylös ammatti, koulutus ja vammaisuus. Lomakkeiden otsikot olivat sekä englanniksi että ranskaksi ja vastaukset merkittiin paikkakunnalla puhutulla kielellä. Väestönlaskentakuvat on saatu Library and Archives Canadalta.

Seuraavassa Sir Robert Laird Bordenin väestönlaskentatiedot vuodelta 1881. Sir Borden (1854-1937) oli kanadalainen Nova Scotialta kotoisin oleva lakimies ja politikko ja hän toimi Kanadan pääministerinä vuosina 1911-1920. canada-census-robert-borden-875x191

Uutta: Tanskan väestönlaskentatiedot

Olemme lisänneet MyHeritage SuperSearch hakukoneeseen Tanskan väestönlaskennat vuosilta 1890, 1901, 1906, 1911, 1916, 1921 ja 1925. Nämä tanskalaiset väestönlaskennat ovat arvokas historiallisten tietojen kokoelma kaikille niille, jotka polveutuvat tuolta alueelta. Ne kattavat Tanskan, Grönlannin ja Fär-saaret. Tarjoamme nämä väestönlaskennat yhteistyössä Danish National Archives, kansallisarkiston kanssa.2016_07_image-for-dk-pr-1

Kaikissa väestönlaskennoissa on henkilön nimet, asuinpaikat, sukupuoli, syntymäaika, siviilisääty, asema perheessä ja ammatti. Vuosien 1911, 1921 ja 1925 väestönlaskennoissa on myös syntymäpaikka ja vuosien 1890, 1901, 1911 ja 1921 laskennat sisältävät myös uskonnollisen suuntauksen.

1900-luvun alussa Tanska oli vielä nuori teollinen maa. Väestö oli jakautunut pääasiassa kahteen kategoriaan: työntekijöihin ja maanviljelijöihin. Suurissa kaupungeissa kuten Kööpenhaminassa ja Aarhusissa työväen- ja alemman keskiluokan ihmiset asuivat usein ahtautuneina pieniin asuntoihin, joissa ei ollut suihkua, wc:tä eikä usein juoksevaa vettäkään. Heillä oli käytössään pihalla olevat ulkohuoneet. Keski ja ylempi keskiluokka asui paremmissa asunnoissa ja taloissa ja heillä oli useimmiten nuo mukavuudet. Miesten työskennellessä tavallisesti satamissa ja tehtaissa äidit jäivät kotiin hoitamaan lapsia.

Maaseudulla viljelijäperheessä eläminen tarkoitti koko talouden työskentelyä maatilalla; pelloilla ja hoitaen karjaa. Varallisuudesta riippuen maanviljelijöillä saattoi olla työntekijöitä avustamassa perhettä. Lapset saivat vapaata koulusta tilalla työskentelyä varten. Joinakin päivinä se tarkoitti ylösnousua yhdessä auringon kanssa ja palaamista pelloilta vasta illalliselle – isät, lapset ja työntekijät samalla tavalla. Naiset työskentelivät kotona tehden ruokaa, siivoten, syöttäen kanoja ja tehden muita kevyempiä askareita.

Tässä muutamia mielenkiintoisia esimerkkejä tuon ajan tanskalaisista, jotka löysimme tekemällä hakuja SuperSearch-kokoelmista:

Seuraavat tiedot Niels Bohrin taloudesta ovat Tanskan vuoden 1925 väestönlaskennasta. Nils Bohr oli merkittävä tanskalainen fyysikko, joka sai vuonna 1922 fysiikan Nobel-palkinnon panoksestaan atomirakenteen ja kvanttiteorian tutkimuksessa. Väestönlaskennan aikaan hän asui Blegdamsvejllä Kööpenhaminassa vaimonsa Margrethen ja viiden poikansa kanssa. 2016_07_bohr

Tanskan, vuoden 1911 väestönlaskennasta löytyy Johannes V. Jensen, tunnustettu tanskalainen kirjailija, joka sai vuoden 1944 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Hän asui perheensä kanssa Jacobys Allélla Kööpenhaminassa. 2016_07_johan

Uutta: Aikakirjoihin merkittyä Amerikasta

Chronicling America- kokoelmassa on 10,1 miljoonaa historiallista sanomalehtisivua. Se on hieno sukututkimuslähde ja ikkuna Amerikan historiaan 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Vuodet vaihtelevat lehdittäin, mutta yleisesti ottaen kokoelma kattaa vuodet 1836-1922.

Kokoelman on tuottanut National Digital Newspaper Program (NDNP) yhteistyökumppaneinaan National Endowment for the Humanities (NEH) ja Library of Congress (LOC). Kokoelmassa on merkittävä määrä sanomalehtiä kaupungeista kuten Washington D.C., New York City, San Fransisco, Los Angeles ja Phoenix. Amerikkalainen lehdistö tarjoaa näillä sivuilla mielenkiintoisen pääsyn elämän ja maailman tapahtumiin.

Seuraava esimerkki historiallisten sanomalehtien kokoelmasta kuvailee Teddy Rooseveltin avauspuhetta vuonna 1905 hänen voitettuaan presidentinvaalin selvällä äänienemmistöllä vuonna 1904. Rooseveltin puhetta voidaan pitää johdantona tulevalle vuosisadalle. Hän julisti Yhdysvalloista tulleen johtava voimatekijä maailmassa ja muiden maiden tulisi kohdella sitä sellaisena:

2016_06_roosevelt

Evening Star, Washington D.C., 4.3.1905. MyHeritage SuperSearch Chronicling America-kokoelma

My fellow-citizens, no people on earth have more cause to be thankful than ours, and this is said reverently, in no spirit of boastfulness in our own strength, but with gratitude to the Giver of Good who has blessed us with the conditions which have enabled us to achieve so large a measure of well-being and of happiness.

daylight-savings

Washington Times. (Washington D.C.,), 30.3.1918. MyHeritage SuperSearch Chronicling America-kokoelma

Alla leike kokoelmasta. Se on Washington Timesista n. 1918. “Päivänvaloa riittää tunnin pitempään, mikä voidaan käyttää tennikseen tai muuhun urheiluun,” ehdottaa artikkeli. Se kuvailee ”Fast Timea” – kuten kesäaikaa silloin kutsuttiin – sen jälkeen kun presidentti Woodrow Wilson oli esitellyt sen standardiaika-asetuksessaan ja päivää ennen kuin kesäaika tuli voimaan ensimmäistä kertaa USA:ssa.

Päivitys: 1911 Englannin & Walesin väestönlaskenta 

Vuoden 1911 Englannin ja Walesin väestönlaskenta on ollut saatavilla MyHeritagessa maaliskuusta 2016 lähtien. Olemme nyt iloisia voidessamme kertoa, että kaikkiin väestönlaskennan tietoihin liittyy skannattuna korkealaatuiset kuvat alkuperäisistä väestönlaskentalomakkeista. Lomakkeen täytti talouden päämies, joten jos löydät sukuasi tästä väestönlaskennasta saat vielä lisäarvoa siitä, että näet esivanhempasi alkuperäisen käsialan!

Päivitys: BillionGraves 

Olemme juuri lisänneet 1,5 miljoonaa tietoa BillionGraves tietokantaamme ja päivittäneet sitä 1,2 miljoonalla uudella tiedolla. BillionGraves-palvelu on omistautunut arvokkaiden hautausmaatietojen tallentamiseen eri puolilta maailmaa. Vapaaehtoiset käyttävät tähän tarkoitettua mobiilisovellusta ja ottavat kuvia hautakivistä GPS-sijainteineen, jotta käyttäjät, maailmanlaajuisesti, pääsevät näihin tietoihin missä tahansa. BillionGraves on MyHeritagen yhteistyökumppani.

Koko tästä äskettäin digitoidusta ja päivitetystä sisällöstä voidaan tehdä hakuja SuperSearchissä, globaalissa historiallisten tietojen hakukoneessamme. Record Matching teknologia huomioi nämä tiedot ja löytää automaattisesti relevantteja historiallisia tietoja puusi henkilöille.

Toivomme sinun nauttivan kun teet hakuja näistä kokoelmista ja saavan uutta oivallusta sukusi historiaan.