MyHeritage-DNA – perusteellisen DNA-testauksen avulla löysin isoisäni!

MyHeritage-DNA – perusteellisen DNA-testauksen avulla löysin isoisäni!

MyHeritage-käyttäjä Robyn Trickel Barret Dowd on ollut koukussa sukututkimukseen siitä lähtien, kun hänen, silloin kahdeksasluokkalainen tyttärensä tuli kotiin sukututkimusprojektin kanssa. Mutta Robynin tutkimus sai hurjan käänteen, kun sisarpuolen heittämä kommentti johti hänet kipeän perhesalaisuuden äärelle. Päätettyään selvittää asian, Robyn aloitti perusteellisen DNA-testauksen, kunnes hän vihdoin sai vastauksia… ja uusia sukulaisia. Tässä on hänen tarinansa:

Kaikki alkoi noin vuonna 2004, kun vihainen sisarpuoleni käski poistamaan itsensä sukupuusta, jota olin rakentanut edelliset 20 vuotta. ”Sitä paitsi”, hän heitti, ”seuraat joka tapauksessa väärää sukua!”

Mitä sisarpuoli tarkoitti?

Kyseinen puu seurasi hänen sukulinjaansa Lontoossa sijaitsevaan Newgaten vankilaan. Siellä yksi esivanhempamme kärsi tuomiotaan ja oli vuonna 1743 määrätty kuljetettavaksi plantaasille Virginiaan. Tarkoittiko hän siis, että tämä esi-isä ei oikeasti ollut minun esi-isäni?

Yhteinen isämme oli valitettavasti kuollut, mutta äitipuoleni oli vielä elossa, joten soitin hänelle kysyäkseni, mitä sisarpuoli oli tarkoittanut. Äitipuoleni vastasi, että kaikki se kuului menneisyyteen, eikä ollut mitään järkeä tonkia vanhoja.

Hän, toisin sanoen kertoi minulle, että asiassa piili totuus.

Genetiikka avuksi

Seuraava siirtoni oli soittaa isäni ainoalle elossa olevalle siskolle. Hän oli tietoinen  perhesalaisuudesta ja kertoi siitä: yksi viidestä sisaruksesta ei ollut hänen isänsä lapsi! Hän itki puhelimessa ja tunnusti, että hän oli aina tuntenut olevansa juuri se lapsi, koska hänen vanhempansa erosivat pian hänen syntymänsä jälkeen.

Minun oli pakko saada asiasta selvyys.

Olin käynyt vuotuisissa Etelä-Kalifornian Jamboree-kokouksissa parantaakseni sukututkimustaitojani, ja eräässä tilaisuudessa kuuntelin Bennett Greenspanin puhuvan genetiikasta. Hänen puheensa pysäytti minut.

Kokeile sinäkin DNA-testausta

Jos voisin testata kaksi sukuni miestä, voisin ehkä selvittää, kuka oli kuka.

Isänpuoleisesta isoäidistäni polveutui tuolloin vain kaksi elossa olevaa henkilöä. Ensin minun oli kerrottava heille, että toisen isä ei ehkä ollutkaan Trickel. Serkkuni ensimmäinen kysymys oli: ”Mistä me sen tiedämme?”. Vastasin, että jos olisimme onnekkaita, joko hän tai veljeni kuuluisi johonkin toiseen sukuun, ja saisimme vastauksia.

Ostin kaksi DNA-pakkausta ja lähetin toisen serkulleni. Suunnittelin käyväni veljeni luona hänen 60-vuotis päivänään ja vieväni pakkauksen hänelle silloin, mutta valitettavasti sain kesäkuun alussa puhelun kälyltäni: hän oli löytänyt veljeni kuolleena sinä aamuna. Vaihdoin lippuni ja lensin sinne samana iltana – pakkaus mukanani. Hautaustoimisto suostui ottamaan DNA-näytteen. He kertoivat tekevänsä sitä koko ajan ja että minun ei tarvinnut olla huolissani. Olin kuitenkin huolissani, koska hänet oli tarkoitus tuhkata; mitä jos posti hukkaa näytteen? Otin hänen hammasharjansa ja laitoin sen pussiin kaiken varalta!

Muutamaa kuukautta myöhemmin saimme vastauksia. Isäni ei ollut Trickel, vaan Barlow. Veljelläni oli läheinen osuma Georgiassa asuvan Barlow’n kanssa.

Kun kerroin tädilleni, hän itki taas. Luulen, että hän oli syyttänyt itseään kaikki nämä vuodet vanhempiensa avioerosta. Sitten hän pysähtyi ja sanoi: ”Olen yhä tätisi!” Ja niin hän oli.

Isoisäni löytäminen

Nyt kun saimme vastauksen, heräsi uusi kysymys: miten saan selville, kuka Barlow oli isoisäni?

Tiesimme seuraavaa: Isäni syntymän aikaan isoäitini asui telttakaupungissa Pawhuskan öljykentillä Oklahomassa. Hän oli seurannut miestään kahden lapsen kanssa. Vuoden 1923 lopulla tai 1924 alussa mies pidätettiin viinanpoltosta, ja hän jätti vaimonsa sekä lapsensa selviytymään yksin. Tarinan jatko saa jäädä lukijan mielikuvituksen varaan, mutta isäni syntyi siellä teltassa!

Tutkiessani alueen Barlow-nimisiä miehiä, löysin kaksi veljestä, jotka oli merkitty vuoden 1920 väestönlaskentaan. Toinen oli työnjohtaja ja toinen öljynpumppaaja. Heidät mainitaan myös kaupunkihakemistossa. Niinpä tein oletuksen iso-isovanhemmistani ja aloitin sukupuun rakentamisen heille. Tämä tapahtui vuonna 2008.

Aloita sinäkin oman sukupuusi rakentaminen!

Kirjoitin työnjohtajan jälkeläisille, ja heidän vastauksensa vaihtelivat skeptisyydestä suoranaiseen: ”En välitä tietää, kuka sinä olet!”. Minusta tuntui kuin nainen, johon otin yhteyttä, olisi lyönyt luurin korvaani, vaikka se tapahtuikin Facebookissa!

Vuosia kului, ja ajan myötä tein itsekin DNA-testin ja onnistuin saamaan myös isäni siskon, velipuoleni, lapseni ja saksalaissyntyisen kälyni testiin. Latasin tietomme muutamalle eri verkkosivustolle, mm. MyHeritageen, siinä toivossa, että saisimme enemmän osumia.

Tarkistettuani viikoittain kaikki lataamani DNA-pakkaukset eri sivustoilla, sain viimein – syyskuussa 2018 – MyHeritagelta viestin, jossa ilmoitettiin uusista DNA-osumista… ja siinä hän oli; 371,1 cM -osuma! Barlow-niminen pikkuserkkuni! Isäni veljenpoika! Hänen isänsä oli kuollut aiemmin, joten se kai sai hänet tekemään DNA-testin, ja hän valitsi MyHeritagen. Nyt oli virallisesti vahvistettu, että öljyn pumppaaja oli isänpuoleinen isoisäni!

Tapaamisia

Pikkuserkkuosumani oli yhtä innoissaan kuin minäkin siitä, että löysin hänet. Perheellä ei ollut aavistustakaan isäni olemassaolosta, mutta kun hän sai tietää, hän ajoi veljensä kanssa Oklahomasta Kaliforniaan tapaamaan minua.

Minä Jeff ja Wayne (DNA-osumani) Barlow’n keskellä

Minä Jeff ja Wayne (DNA-osumani) Barlow’n keskellä

Vasemmalla puolellani Jill Binder, yksi Barlow-serkuistani

Vasemmalla puolellani Jill Binder, yksi Barlow-serkuistani

Tänä kesänä tapasimme Owassossa, Oklahomassa. Serkkumme Wayne Barlow tuli tapaamaan meitä Pawhuskaan, jossa isäni syntyi. Wayne halusi meidän näkevän Barlow’n perinnön. Hän vei meidät sillalle, jonka iso-isoisämme John Wesley Barlow eli JW oli rakentanut. JW:llä oli Caneyssa Kansasissa sepänverstas, jossa valmistettiin vaunuja, mutta hän muutti Oklahomaan, kun öljykentät kutsuivat. Hän oli hyvin vaikutusvaltainen henkilö Pawhuska-yhteisössä: Pawhuskan oikeustalon seinällä on hänen kuvansa. Oikeustalo oli kiinni siellä ollessamme, mutta paikallisessa museossa oli useita muistolaattoja hänestä. Vuonna 1918, 57-vuotiaana, JW sai surmansa työskennellessään öljykentillä, kun putkenvetokoneen työntötorni osui hänen päähänsä.

Iso-isoisäni J.W. Barlow

Iso-isoisäni J.W. Barlow

Tapaamiseemme Oklahomassa otti osaa kolme Barlow’n jälkeläistä, jotka olimme tavanneet vuoden 2019 jälkeen, Wayne ja Jeff Barlow sekä Jill Binder. Valitettavasti setäpuoleni, jonka olin niin halunnut tavata, oli sairas eikä voinut osallistua. Se oli pettymys. Olisin halunnut saada selville, oliko hänellä ja isälläni mitään yhteistä; yhteisiä eleitä tai kiinnostuksen kohteita.

Seuraavana päivänä Wayne, Jeff ja heidän elämänkumppaninsa veivät meidät matkailuautolla iso-iso-isoisämme haudalle Andersoniin, Missouriin. En olisi koskaan löytänyt hautaa ilman heidän apuaan. Vaikka setäpuoleni ei päässyt tapaamiseen, sain kuitenkin ”tavata” iso-iso-isoisäni Alfred Barlow’n.

Lue lisää käyttäjäkertomuksia täältä