Jouluperinteet kilpailu: Kerro meille joulunajan perinteistä perheessäsi!

Jouluperinteet kilpailu: Kerro meille joulunajan perinteistä perheessäsi!

Artikkelikuva: Rácz István 1958, Museovirasto-Musketti

Jouluperinteet, jotka toistuvat vuosi toisensa jälkeen, jättävät pysyvän vaikutuksen ja luovat erityisiä muistoja, jotka kestävät eliniän. Jotkut, nykyään yleistyneet perinteet ovat tavalla tai toisella tuhansia vuosia vanhoja. Joulun kaksitoista päivää, lahjojen antaminen ja joululaulut, on jäljitetty aina Mesopotamian aikoihin.

Eri puolilla maailmaa olevilla perheillä on monia samanlaisia traditioita. Monien perinteisiin kuuluu esim. joulukorttien lähettäminen ystäville ja sukulaisille, joulukuusen koristeleminen ja lahjojen antaminen. Jokaisella perheellä on omanlaisensa ja erilaisia piirteitä sisältävä tapa juhlia.

Tämän juhlakauden aluksi haluaisimme kuulla sinun perheesi traditioista ja siitä, kuinka ne alkoivat! Mitä joulu merkitsee sinulle ja perheellesi?

Kerro meille tarina perheesi traditioiden taustalla ja muista liittää mukaan kuvia! Kerro alla kommenteissa tai kirjoita meille 16. joulukuuta mennessä osoitteella stories@myheritage.com.

Valitsemme kolme suosikkitarinaamme, jotka voittavat MyHeritage DNA-pakkauksen ja jaamme muita kertomuksia blogissa.

Odotamme innolla, että pääsemme lukemaan sinun perheesi traditioista!

Lue joulukorttiperinteestä täällä

Onnea matkaan!

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • Juha-Matti Kantonen

  29 marraskuun, 2018

  Perheeni on tavannut viettää kotona yhdessä ollen ja joululauluja kuunnellen. Käymme sukulaisten haudoilla ja koristelemme joulukuusen yhdessä.

 • Kaj Pirinen

  30 marraskuun, 2018

  Jouluisia perinteenä oli kotonani Suomen itsenäisyyspäivänä kahden aidon kynttilän polttaminen kadulle näkyvällä ikkunalla 6.12. jälkeen käynnistää Joulu-koristeiden sekä kynttilöiden sekä pihan jouluvalojen esille laittaminen vaiheittain niin että Joulu-kuusi koristeltiin aattona Joulusaunan jälkeen. Kaksi viikkoa ennen Joulua oli meillä tapana vierailla isän tai äidin sukulaisten maatilalla jonne veimme Joulun viemisinä kahvia, troppisten maiden hedelmiä, makeisia, jne., sekä Joulu-lahjoja ja kotiin tuomisina saimme sukulaisistamme mukaan Joulu-kuusen, voita, juustoa ja sian takaneljänneksen eli Joulu-kinkun. Viikkoa ennen aattoa ajoimme kierroksen jo kuolleiden isovanhempien sekä muiden lähisukulaisten haudoilla vieden haudoille havukimpun taikka havuseppeleen, kynttilän sekä esim. kanervista ja muista ympärivuotisesti vihreistä kasveista tehdyt Joulu-kukkakimput. Joulukuusi tuotiin sisälle sulamaan aaton aattona, tehtiin Joulu-kinkun paistaminen (jätettiin yön yli uuniin muiden seuraavien uunissa tehtävien ruokien valmistuksen jälkeen) ja Joulun herkkujen kuten: imelletyn-perunalaatikon, porkkana-laatikon, lanttu-laatikon sekä Joulu-leivonnaisten esim. Joulu-pipareiden, -kakkujen, -pullan valmistaminen/leipominen ja paistaminen. Aatto aamuna aamupalana maistelimme yöllä paistunutta Joulu-kinkkua ennen Joulu-kirkkoon menoa. Kirkon jälkeen ja kun Joulurauhan julistus oli kuunneltu radiosta tai katsottu TV:stä asensimme Joulu-kuusen jalkaansa ja koristelimme sen sekä koristelimme kotiamme vielä muutoinkin Joulu-koristein. Koristelujen jälkeen katselimme TV:stä usein piirrettyjä kuten Disney’n Joulu-shown ennenkuin oli vuorossa Joulu-ruuan valmisteleminen ja syöminen pitkän kaavan mukaisesti. Kahvit / limpparit joimme noin tunnin kuluttua Joulu-ruuan syömisen jälkeen jonka jälkeen oli vuorossa Joulu-Pukin odottamisen aika. Joulu-pukki kävi kun olin nuorempi jo ennen kotipaikkakunnalla Kuopioon haudattujen sukulaisten haudoilla käynti ja kynttilöiden vieminen mutta myöhemmin kun ikää oli tullut minulle enemmän kävimme ensin haudoilla jonka jälkeen jaoimme itse lahjat ilman Joulu-Pukin käyntiä jonka jälkeen oli Joulu-lahjan / – lahjojen kanssa touhuamista ja lahja-kirjan lukemisen aloittaminen herkutellen makeisista. Valvoa sai niin pitkään kuin halusi ja nukkua seuraavana Joulu-päivän aamuna puolille päivin saakka jolloin herättiin syömään Joulu-ruuan tähteitä. Joulupäivän iltana vierailimme vanhempieni sisarusten luona tai meille tuli käymään sukulaisia. Joulu-koristeiden pois laittaminen ja Joulu-kuusen ulos kantaminen tapahtui Loppiaisena jolloin Joulu-aika päättyi.

 • Irma Kohtala irma.kohtala@hotmail.com

  2 joulukuun, 2018

  Meillä Jouluna kokoontuu Kaikki perheemme jäsenet meille mummolaan syömme ja Joulupukki tulee noin 16.00. Lauletaan leikitään alkoholi ei kuulu jouluun ei edes viininä ruokapöydässä.Joulu pyhitetään lopuksi käymme hautausmaalla muistamassa pois nukkuneita. Kaikki lähtevät tämän jälkeen koteihinsa hiljentymään Joulun Rauhaan.