Online sukupuun johdonmukaisuuden tarkistin

Online sukupuun johdonmukaisuuden tarkistin

Olemme iloisia voidessamme esitellä johdonmukaisuuden tarkistimen MyHeritage online sukupuille. Tämä työkalu skannaa sukupuusi sekä tunnistaa tiedoissasi olevia virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia, jotta voit tehdä tarpeelliset muutokset ja parantaa sukupuusi laatua ja tarkkuutta.

Johdonmukaisuuden tarkistin tekee 36 erilaista tarkistusta sukupuun tiedoille alkaen ilmeisistä (esim. henkilö on syntynyt ennen vanhempiaan tai henkilö on liian nuori olemaan isä tai äiti) hiuksenhienoihin ja vaikeasti löydettäviin (esim. henkilö on merkitty valokuvaan, joka on otettu ennen hänen syntymäänsä tai kaksi täyssisarusta on syntynyt 5 kuukauden välein, mikä ei ole mahdollista).

Jotkut virheet se tunnistaa faktisiksi (esim. syötetty väärä syntymäpäivä) ja jotkut vääriksi käytännöiksi (esim. syntymävuodeksi on syötetty 22 vuoden 1922 sijasta tai etuliite on syötetty osaksi etunimeä sen sijaan että se olisi laitettu etuliitekenttään). Osa on varoituksia mahdollisista tietojen syöttövirheistä (esim. naisen avionimi on syötetty tyttönimikenttään tai paikkakunta on syötetty päivämääräkenttään). Osan epäjohdonmukaisuuksista saatat haluta korjata esim. paikkakunnan nimellä on 2 eri kirjoitustapaa. Kaikki raportoidut ongelmat, jotka ovat mielestäsi ok. voit ohittaa, eivätkä ne myöhemmin ilmaannu raportteihin.

Samantapainen johdonmukaisuuden tarkistin on ollut jo pitkään Family Tree Builder –ohjelmassamme ja ne, jotka ovat käyttäneet sitä ovat olleet siihen hyvin tyytyväisiä. Nyt tarjoamme saman 37,1 miljoonaan sukupuuhun, joita hallinnoidaan MyHeritage perhesivustoilla. Sukututkijat, jotka huolehtivat tietojensa oikeellisuudesta, kuten kaikkien sukututkijoiden pitäisi, tulevat ilahtumaan mahdollisuudesta saada kiinni virheitä ja pystyä korjaamaan niitä. Ota haaste vastaan ja tee johdonmukaisuuden tarkistusajo omassa puussasi! Selviytyykö puusi ajosta puhtaana vai onko se siivouksen tarpeessa? Monet ongelmat on helppo korjata ja olemme varmoja siitä, että pidät prosessista.

Siirtyminen johdonmukaisuuden tarkistamiseen

Siirry johdonmukaisuuden tarkistamiseen perhesivustosi sukupuuvälilehden pudotusvalikosta.

Sukupuuvalikko

Tarkistusajo

Kun klikkaat puuntarkistinta, se skannaa perhesivustollasi olevan sukupuun ja näyttää edistymisen tarkistuksen aikana. Se ilmoittaa myös tarkistuksen jäljellä olevan ajan.

Tarkistusajo

Ensimmäinen kerta voi kestää kotvan aikaa riippuen puusi koosta, joten voisi olla hyvä idea antaa sen pyöriä erillisessä ikkunassa. Useimpien käyttäjien ei tarvitse odottaa kymmentä minuuttia kauempaa ja tulokset ovat kyllä odottamisen arvoisia. Tulokset tallennetaan pikahakuun, joten sen seurauksena käynnit sillä sivulla tulevat nopeutumaan ja sivu lataa edellisen raportin ellet päätä tehdä uutta tarkistusajoa.

Kun saat listan ongelmista, käy ne läpi yksittäin ja korjaa, jotta virheet poistuvat. Tee sen jälkeen ajo uudelleen tarkistaaksesi, ettei uusia virheitä löydy. Toista prosessi ajoittain etenkin kun olet muokannut puuta tai lisännyt henkilöitä. Älä unohda tehdä ajoa, jos olet saanut ja tuonut puun perhesivustollesi GEDCOM-tiedostona.

Ongelmien tarkasteleminen

Puun johdonmukaisuuden tarkistin näyttää kategorioittain lajitellun listan kaikista löydetyistä ongelmista. Ensimmäisenä listalla on yhteenveto, josta näet, kuinka monta ongelmaa kaikenkaikkiaan on löydetty ja kuinka monta ongelmaa on missäkin kategoriassa.

Ongelmat

Ongelmat on jaettu kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäisenä ovat virheet, toisena varoitukset ja viimeisenä ilmoitukset. Virheet viittaavat asioihin, jotka todennäköisesti ovat väärin. Ne näytetään punaisen huutomerkkikuvakkeen kanssa. Nämä ovat ongelmia, jotka täytyisi käsitellä ensimmäisenä. Alla esimerkkejä:

Virheet

Varoitukset viittaavat tapauksiin, joissa tiedot näyttävät epätavallisilta ja saattavat olla väärin. Niiden yhteydessä on pyöreä oranssi huutomerkkikuvake. Katso alla olevia esimerkkejä:

Ongelmat

Esimerkiksi puolisoiden välinen suuri ikäero on epätavallinen, mutta ei välttämättä väärin. Voit tutkia jokaisen tapauksen erikseen ja päätellä ovatko ne virheitä vai ei. (sadan vuoden ikäero puolisoilla on aivan varmasti väärä mutta 38 vuoden ikäero on aivan mahdollinen. Vaikka jos vaimo olisi 38 vuotta miestään vanhempi, olisi historian valossa todennäköisesti kyse virheestä).

Varoituskynnys on muutettavissa ja voit tehdä muutokset asetusten kautta kuten neuvomme myöhemmin. Jos puussasi on esim. useita tapauksia, joissa puolisoiden ikäero on 49 vuotta pienempi, voit asettaa kynnyksen 50 vuoden kohdalle ja saada varoitukset ainoastaan niistä tapauksista, joissa on oikeasti kyse virheestä.

Ilmoitukset viittaavat potentiaaliseen ongelmaan mutta virheen todennäköisyys on pienempi. Ilmoituksissa on harmaa neliskulmainen kuvake. Seuraavassa kuvassa on ryhmä ilmoituksia sisaruksista, joilla on sama etunimi. Tämä on vain ilmoitus, koska kulttuurista riippuen voi olla hyvin tavallista, että sisaruksilla on sama etunimi. Tai joku sisaruksista on saanut saman etunimen kuin toinen, joka on kuollut ennen hänen syntymäänsä. Tässä on kuitenkin riski, että olet syöttänyt henkilön tiedot kahdesti ja sinun kannaltasi on hyödyllistä tarkistaa nämä tiedot.

Sama etunimi

Seuraavat tiedot näytetään jokaisen raportoidun ongelman kohdalla:

  • Henkilökuva ko. henkilöstä. Jos ongelma koskee kahta sisarusta tai kumpaakin puolisoa, näytetään kummankin henkilökuva. Käytä hiirtä kuvan yläpuolella nähdäksesi henkilön nimen, sukulaisuuden sinuun sekä synnyin- ja kuolinajan.
  • Kuvaus ongelmasta: kuvauksessa henkilöiden nimet ovat linkkejä, jotka vievät sinut asianmukaiselle muokkaussivulle, jossa voit korjata ongelman.
  • Vinkki: suositus siitä, kuinka voit korjata ongelman. Mukana on hyödyllisiä linkkejä alleviivattuna.
  • Kommentti: Joskus on mukana kommentti, jossa on lisätietoa.
  • Valokuva: Silloin kun on kyse virheestä kuvassa.

Ongelmien korjaaminen

Jokaisella listan nimellä (kuten alla olevassa esimerkissä punaisella) on myös linkki, joka aukaisee erillisessä selainikkunassa sivun tietojen muokkaamiseksi. Näin saat tehtyä korjaukset nopeasti. Voit myös käyttää vinkissä olevia linkkejä tietojen korjaamiseksi.

Linkki nimessä

Jotku ongelmista voidaan korjata suoraan tarkastimessa klikkaamalla vihreää pikakorjauspainiketta. Jos esimerkiksi saat varoituksen siitä, että iso-isoäitiäsi ei ole merkitty kuolleeksi vaikka hän on melko vanha (149-vuotias), sinulle annetaan mahdollisuus korjata se nopeasti. Siirrä hiiri ongelman yläpuolelle ja saat näkyviin vihreän pikakorjauspainikkeen, jota klikkaamalla voit merkitä hänet kuolleeksi yhdellä klikkauksella.

Elossa, mutta liian vanha

Monet ongelmat voidaan korjata useammalla kuin yhdellä tavalla, joten sinun arviointikykyäsi tai panostasi tarvitaan. Näin on usein sellaisten ongelmien kohdalla, joiden korjaaminen vaikuttaa useampaan kuin yhteen puun henkilöistä. Esimerkiksi jos lapsen tai vanhemman tai molempien syntymäaika on väärä, sitä ei voi korjata yksinkertaisella napin painaisulla. Klikkaa näissä tapauksissa virhekuvauksessa annetun henkilön nimeä ja sinut ohjataan hänen sukupuuprofiiliinsa, jossa voit tehdä korjaukset manuaalisesti. Joka tapauksessa sinut ohjataan aina lyhyintä reittiä sellaiselle sivulle, jossa voit korjata virheen.

Jos hallinnoit useita puita

Johdonmukaisuuden tarkastus voidaan tehdä vain yhdelle sukupuulle kerrallaan. Jos sinulla on perhesivustollasi useita puita, valitse sivun yläosassa puun valitsimesta se puu, jonka haluat skannata. Kuva alla

Valitse sukupuu

Viite epäjohdonmukaisuudesta profiilissa

Viite epäjohdonmukaisuudesta profiilissa

Pääset kätevästi käsiksi epäjohdonmukaisuuksiin henkilön profiilisivulta, jos niitä on löydetty hänelle. Kuva yllä.

Lisäominaisuudet

Ellei ongelma aukea sinulle, klikkaa otsikon vieressä olevaa infokuvaketta (kuva alla) saadaksesi yksityiskohtaisempaa tietoa asiasta.

Infoa ongelmasta

Voit ohittaa yksittäisen ongelman, jos olet sitä mieltä, että tiedot ovat oikein, siirtämällä hiiren ongelman päälle. Pieni ’X’ ilmaantuu oikeaan yläkulmaan. Klikkaa sitä ohittaaksesi. Ohitettuja ongelmia ei raportoida enää uudelleen.

Ohita ongelma

Jos käy niin, että kokonaisesta ongelmakategoriasta ei ole sinulle hyötyä, voit poistaa kategorian tarkastuksesta klikkaamalla ’X’ää otsikkorivillä kuten alla. Voit halutessasi mahdollistaa kategorian tarkistamisen myöhemmin asetuksista.

Poista kategoria

Oikealla yläkulmassa on 3 lisävalintaa

Lisävalinnat

Vasemmanpuoleisin painike on ’Laske uudelleen’. Klikkaa sitä tehdäksesi johdonmukaisuustarkistus uudelleen. On hyödyllistä tehdä ajo uudelleen korjausten jälkeen, jolloin saat myös uuden raportin. Sinun on myös mahdollista valita ajon tekeminen uudelleen, kun sivu huomaa sinun tehneen muutoksia puuhusi viimeisen ajon jälkeen.

Klikkaa tulostinkuvaketta ja saat tulosteen ongelmalistasta.

Klikkaa asetukset kuvaketta ja voit muokata johdonmukaisuustarkistuksen asetuksia. Täällä voit poistaa valinnasta ne tarkistukset, joita et halua raporttiin tai valita niitä uudelleen. Voit myös konfiguroida joitakin varoituskynnyksiä. Voit esimerkiksi määritellä iän, jonka ylittäneet ovat luultavasti kuolleita, mutta heitä ei ole puussasi merkitty kuolleiksi, oletuksena on 110 vuotta.

Asetukset

Klikkaa ”Palauta oletukset” jos haluat määritellä kaikki oletusasetuksilla. Asetukset tallennetaan erikseen jokaiselle hallitsemallesi perhesivustolle.

Maksaako tämä?

Johdonmukaisuuden tarkistin online sukupuille on maksullinen ominaisuus, joka tulee ilman käyttäjärajoitusta PremiumPlus ja Complete sopimusten mukana. Ellei sinulla ole PremiumPlus tai Complete sopimusta saat silti yhden ongelman jokaisesta 36 tarkistuksesta ja lisäarvoa ilmaiseksi. Loput ongelmat näytetään, kun sinulla on sopimus.

Tulevaisuuden parannuksia

Johdonmukaisuustarkistuksen seuraava vaihe, jota suunnittelemme, on lisätä monet tarkistuksista reaaliaikaisiksi kun muokkaat puutasi tai lisäät siihen jotakin. Saatuamme tämän käytäntöön johdonmukaisuustarkistin tunnistaa mahdolliset ongelmat samanaikaisesti kun muokkaat puutasi ja varoittaa sinua asiasta, joten voit korjata asian halutessasi samointein.

Meillä on suunnitelmissa myös muutamia muita lisäparannuksia kuten haku ongelmalistalta henkilön nimellä ja ajoittaisten e-mail ilmoitusten lähettäminen avoimista sukupuun ongelmista.

Lopuksi

Kysytpä keneltä tahansa sukututkijalta, niin kuulet usein, että hänen omaa, lähes täydellistä sukupuutaan lukuunottamatta kaikki ja varsinkin online sukupuut ovat täynnä virheitä…Riippumatta siitä onko asia näin meidän ei pitäisi hyväksyä virheitä luonnollisena osana elämää. Meidän täytyy ponnistella niiden korjaamiseksi aina kun voimme ja pyrkiä mahdollisimman tarkkaan sukututkimusdataan. Monet virheet voidaan välttää olemalla huolellisia ja noudattamalla hyviä sukututkimuskäytäntöjä – mitään ei saisi pitää itsestään selvänä, kaikki oletukset täytyy tarkistaa ja tutkimuksen aikana esiintulleisiin tietoihin pitää lisätä lähdeviite, jotta muutkin voivat tarkastella tietoja myöhemmin.

MyHeritagessa arvostetaan tarkkuutta. Teemme nyt parhaamme, vaikka vähän myöhässä, parantaaksemme sukupuiden paikkansa pitävyyttä tuomalla onlinepuun käyttäjille johdonmukaisuustarkistuksen. Olemme panostaneet merkittävästi ajatusta ja luovuutta tähän työkaluun ja kehittäneet sitä tutkimaan ja löytämään yleisimmät sukupuussa olevat virheet. Johdonmukaisuuden tarkistin, hämmästyttävää kyllä, puuttuu monista saman tyyppisistä online sukupuupalveluista. Ja vaikka se ei poimi jokaista mahdollista virhettä tiedoissasi, eikä tutki oletko lisännyt väärän henkilön sukupuuhusi, se todella löytää monenlaisia virheitä ja ongelmia sekä ilmoittaa niistä sinulle jotta voit korjata ne. Tämän työkalun avulla voit parantaa puusi tarkkuutta ja koko tutkimustasi tehden puustasi myös paremman tietolähteen muille tutkijoille. Kehotamme kaikkia käyttäjiämme tekemään johdonmukaisuustarkistuksen ja tekemään sen usein.

Johdonmukaisuuden tarkistin on tärkeä työkalu kaikilla tasoilla oleville perhehistorian tutkijoille. Se on taas yksi askel eteenpäin tavoitteessamme innovoida ja tarjota mielenkiintoista teknologiaa parempaan sukututkimukseen. Toivomme tämän parantavan yhteistyöhön pohjaavan sukututkimuksen laatua. Odotamme rakentavaa palautettasi ja teemme mielellämme jatkokehitystä johdonmukaisuuden tarkistamiseen ehdotustesi perusteella.

Viihtymisiin!

MyHeritage team