Esittelyssä sukupuun aikajana

Esittelyssä sukupuun aikajana

Olemme iloisia voidessamme esitellä MyHeritagessa uuden ominaisuuden: sukupuun aikajanan. Aikajana on visuaalinen esitys yhdestä valitsemastasi sukupuun henkilöstä ja hänen suorista esivanhemmistaan. Näiden henkilöiden elinkaari (syntymävuodesta kuolinvuoteen) on kartoitettu samalle akselille, jotta voit nähdä heidät suhteessa toisiinsa. Se voi tarjota virkistäviä näkemyksiä sukuhistoriastasi.

Selkeällä aikajanalla jokainen sukuhaaran osa näkyy eri värillä. Aikajana näyttää esivanhempiesi iän heidän elämänsä eri vaiheissa: kuinka vanhoja he olivat, kun he saivat lapsia, kuinka kauan he elivät ja miten heidän elinikänsä osui päällekkäin muiden perheenjäsenten tai suurten maailmantapahtumien kanssa. Aikajanan voi ladata ja jakaa perheen ja ystävien kanssa.

Aikajanan avulla on esimerkiksi helppo havainnollistaa, kuka neljästä isovanhemmastasi syntyi ensin, minkä ikäinen olit, heidän kuollessaan jne.

Neljän sukupolven aikaja

Katsotaanpa, Kuinka se toimii:

Aikajanan palkit

Kunkin henkilön nimi, profiilikuva ja ikä näkyvät aikajanan värillisellä palkilla. Kun viet hiiren kursorin aikajanapalkin päälle, näet henkilön syntymäajan ja kuolinpäivän, jos se on sukupuussa:

Kuolleiden henkilöiden palkit on pyöristetty oikealta, ja heidän ikänsä kuollessa on kerrottu hautakivikuvakkeen vieressä.

Elossa olevien palki on oikealta suora ja heidän tämän hetken ikänsä näkyy henkilökuvakkeen vieressä.

Kun kuolinpäivää ei tiedetä, palkki häivytetään oikealta, ja se on sijoitettu likimääräiseen arvioon siitä, milloin he todennäköisesti kuolivat. Jos henkilön syntymäaika ei ole tiedossa, palkki näkyy haalistuneena vasemmalta, ja se on sijoitettu likimääräisesti siihen ajankohtaan, jolloin henkilö todennäköisesti syntyi.

Vanhemmat ovat yhteydessä lapseensa nuolella, joka kulkee vanhemmasta lapseen päin. Jos vanhemman ikä lapsen syntyessä on tiedossa, se ilmoitetaan nuolen vieressä. Jos viet hiiren kursorin iän päälle, avautuu lisätietoja sisältävä vihje.

Alla olevassa esimerkissä Simo Tainion äiti Riitta Rasila oli 32-vuotias Simon syntyessä ja isä Viktor oli 30. Työkaluvihje kertoo asian vielä erikseen.

Aikajanan tausta

Kukin vuosikymmen on merkitty pystyviivalla.  Taustalla olevat muutamat korkeat vinoviivaiset suorakulmiot edustavat tärkeitä ajanjaksoja, kuten maailmansotia. Avaa työkaluvihje, jossa on lisätietoja kyseisistä ajanjaksoista, viemällä hiiren kursori pystyviivojen päälle.

Lisää valintoja

Kun viet hiiren kursorin palkin päälle, oikealle ilmestyy kolmen pisteen valikko, jossa näkyy henkilön nimi, valokuva ja sukulaisuussuhde sinuun sekä useita vaihtoehtoja: voit muokata hänen profiiliaan, tarkastella hänen sukupuutaan, tarkastella hänen profiilisivuaan tai tutkia häntä MyHeritagen historiatietokannassa.

Jos klikkaat ”Muokkaa profiilia”, avautuu ikkuna, jossa voit muokata profiilin perustietoja suoraan aikajanalta. Muut vaihtoehdot avautuvat uusiin välilehtiin.

Johdonmukaisuuden tarkistus

Hyödyllisenä lisäominaisuutena aikajana voi tuoda esiin kronologiaan liittyviä johdonmukaisuusongelmia sukupuussasi.

Vanhemman ja lapsen välillä olevassa ympyrässä on punainen piste, jos havaitaan jokin seuraavista johdonmukaisuusongelmista: vanhempi kuoli ennen lapsen syntymää, vanhempi syntyi lapsen syntymän jälkeen tai vanhempi oli ilmeisesti liian nuori lapsen syntyessä. Näissä tapauksissa kursorin vieminen punaisen pisteen yläpuolelle antaa tarkemman selityksen johdonmukaisuusongelmalle.

Alla olevassa kuvassa on ongelmana Saaran ikä Aada-tyttären syntyessä (10 vuotta). Sinun pitäisi tarkistaa ja korjata iät sukupuuhun.

Aikajanan käyttäminen

Aikajana on ilmainen kaikille käyttäjillemme MyHeritagessa. Käyttääksesi sitä, vie hiiren kursori sukupuu-välilehden päälle ja valitse avautuvasta valikosta Aikajana.

Jos sivustollasi on useita puita, näyttää aikajana oletuksena sen sukupuun, johon olet liitetty, mutta aikajanan vasemmassa yläkulmassa näkyy pudotusvalikko, josta voit valita jonkin muista sukupuistasi.

Jos haluat valita aikajanalle toisen päähenkilön, kirjoita uusi nimi vasemmassa yläkulmassa olevaan valintaruutuun.

Aikajana pienin muutoksin on käytettävissä myös silloin, kun katsot perhesivustoa selaimessa mobiililaitteellasi; oletuksena näytetään vain 3 sukupolvea, koska näyttö on paljon pienempi. Historiallisia ajanjaksoja ja niitä kuvaavia työkaluvihjeitä ei näytetä.

Lisää valintoja ja asetuksia

Aikajanan oikeassa yläkulmassa voit muuttaa näytettävien sukupolvien määrää, ladata aikajanan, jakaa ja muuttaa asetuksia.

Sukupolvien lukumäärä

Oletuksena aikajanalla näkyy neljä sukupolvea (päähenkilö, vanhemmat, isovanhemmat ja isoisovanhemmat). Voit muuttaa näytettävien sukupolvien lukumäärää näytön oikeassa yläkulmassa olevalla sukupolvien valitsimella.

 

Aikajanan lataaminen

Klikkaa lataa-kuvaketta oikealla ylhäällä ja saat kauniin pdf-tiedoston aikajanastasi. Voit jakaa sen sitten sukulaistesi kanssa.

Jakaminen

Klikkaa “Jaa”-kuvaketta oikealla ylhäällä ja voit jakaa aikajanan Facebookissa, Twitterissä tai WhatsAppissa. Voit myös kopioida jaettavan linkin.

 

Asetukset

Klikkaamalla oikealla ylhäällä asetusten hammasratas-kuvaketta avautuu asetusvalikko.

 

“Näytä suuret kortit elinkaarella” suurentaa palkkien kokoa palkissa Olevia syntymä- ja kuolinaikoja.

Oletuksena on valittu ”Näytä ikä kuollessa (tai nykyinen ikä elossa olevalla)” ja ”Näytä ikä lapsen syntymän yhteydessä” sekä ”Näytä historialliset ajanjaksot”. Valinnan poistaminen poistaa historialliset ajanjaksot taustalta.

Yhteenveto

Uusi sukupuun aikajana on erinomainen tapa nähdä minkä tahansa henkilön esivanhemmat ja heidän tiedossa olevat syntymä- ja kuolinaikansa kronologisessa järjestyksessä ja samassa yhteydessä. Aikajanan tarkastelu voi auttaa sinua saamaan uutta näkökulmaa sukusi historian. Mikä parasta, aikajana on erittäin houkutteleva ja täysin ilmainen! Jos sukupuussasi on sukututkimukseen vasta tutustunut sukulainen, voit ilahduttaa häntä laatimalla hänelle aikajanan, tallentamalla sen PDF-tiedostona ja jakamalla sen hänen kanssaan.

Kiitokset kuuluvat tiimimme lahjakkaalle Uri Gonenille, joka kehitti tämän ominaisuuden lähes yksin.

Toivottavasti nautit tästä uudesta ominaisuudesta!

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

 • ET

  Erkki Teittinen

  14 maaliskuun, 2022

  Aikajaan lisäysehdotus:
  ”Historiallisten tapahtumien vaihtoehdot”
  Omat / maakohtaiset aikajanat, koska Yhdysvaltojen sisällisota ja Ranskan vallankumous
  koskettavat sukuani hyvin vähän. Esim. Maamme itsenäisyys, paikalliset sodat, ym. suurtaphtumat, kulkutaudit, lisäksi kotiseutuni erityistapahtumat.
  Nämä aikajanat voisi syöttää/tallettaa käyttäjän profiliin.