Tutustu miljooniin pohjoismaisten sanomalehtien sivuihin OldNews.com-sivustolla

Tutustu miljooniin pohjoismaisten sanomalehtien sivuihin OldNews.com-sivustolla

Julkaisimme äskettäin MyHeritagen innovatiivisen vanhojen sanomalehtien OldNews.com-sivuston. OldNews.comin avulla sukututkijat ja kaikki historiasta kiinnostuneet voivat etsiä, tallentaa ja jakaa artikkeleita historiallisista ihmisistä ja tapahtumista. OldNews.com on valtava, maailmanlaajuinen satojen miljoonien vanhojen sanomalehtien sivujen hakemisto, jossa on myös miljoonia suomalaisten sanomalehtien sivuja. Sivustolle lisätään kuukausittain miljoonia sanomalehtisivuja eri kielillä. Sivuston navigointi on helppoa, ja sillä on monipuolinen valikoima korkealaatuisia julkaisuja tärkeimmistä kansainvälisistä sanomalehdistä pikkukaupunkien lehtiin ja julkaisuihin.

OldNews.com tarjoaa laajan valikoiman paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä uutisjulkaisuja ja kattaa laajasti 1800- ja 1900-luvut. OldNews.com-sivusto on käytettävissä 11 kielellä: englanniksi, ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi, suomeksi, ranskaksi, saksaksi, hollanniksi, italiaksi, espanjaksi ja portugaliksi.

OldNews.com sisältää kaikki MyHeritagen historialliset sanomalehdet sekä lisäksi ainutlaatuista sisältöä. Nykyiset MyHeritage-käyttäjät voivat kirjautua OldNews.com-sivustolle MyHeritage-tilinsä tunnuksilla, ja uudet OldNews.com-sivuston kautta rekisteröityneet käyttäjät voivat käyttää samoja tunnuksia päästäkseen MyHeritage-sivustolle. OldNews.com on käytettävissä työpöytä- ja mobiiliverkkoselaimilla.

Hyviä uutisia pohjoismaisille sukututkijoille

OldNews.com sisältää upean uuden 11,6 miljoonan pohjoismaisen sanomalehtisivun kokoelman. Sivustolla on historiallisia paikallisia, alueellisia ja kansallisia sanomalehtiä, aikakauslehtiä ja julkaisuja Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Islannista, Norjasta, Grönlannista ja Färsaarilta. Hakemistossa on artikkeleita niinkin kaukaa kuin vuodelta 1666, mutta enemmistö niistä on 1800-luvulta.

Sanomalehdet ovat välttämättömiä sukututkijoille, sillä ne voivat sisältää runsaasti tietoa ihmisistä ja heidän elämänsä aikaisista tapahtumista tarinoiden, muistokirjoitusten ja muiden tärkeiden asiakirjojen, kuten syntymä-, avioliitto- ja kuolinilmoitusten myötä. Lisäksi seurapiirisivut ja tarinat paikallisista nähtävyyksistä voivat sisältää yksityiskohtaisia tietoja yhteisön toiminnasta ja tapahtumista ja tarjoavat usein lisätietoa niihin osallistuneista ihmisistä herättäen sukusi historian eloon ja antaen käsityksen historiallisesta kontekstista.

OldNews.com-sivuston uusi pohjoismainen sisältö on indeksoitu ja siitä voi tehdä hakuja. Se on lisätty täysine kuvineen myös MyHeritage-sivustolle, ja OldNews.com-sivuston tietoihin on suorat linkit MyHeritage-sivustolta.

OCR-tekniikan voima

Kaikki OldNews.com-sivuston uusi sisältö on skannattu käyttämällä uusinta optista merkintunnistustekniikkaa (optical character recognition, OCR), ja sitä on parannettu hienostuneilla MyHeritagen kehittämillä algoritmeilla.

Useimmissa OldNews.com-sivuston julkaisuissa käytetään tavallista Roman-kirjaintyyliä, pohjoismaisten sanomalehtien kokoelmassa on useita julkaisuja, joissa käytetään monimutkaisempaa Fraktur-kirjasinlajia. OCR-tekniikkamme ansiosta jopa nämä mutkikkaammat kirjasinlajit on indeksoitu erittäin tarkasti. Tämä parannus lisää huomattavasti mahdollisuuksiasi tehdä uusia ja jännittäviä löytöjä, jotka ovat saattaneet jäädä aiempien hakujesi ulkopuolelle.

Sanomalehden sivu OldNews.com-palvelussa (Götheborgs Allehanda -julkaisu, 9. kesäkuuta 1807, Göteborg, Göteborgin ja Bohusin lääni, Ruotsi)

Sanomalehden sivu OldNews.com-palvelussa (Götheborgs Allehanda -julkaisu, 9. kesäkuuta 1807, Göteborg, Göteborgin ja Bohusin lääni, Ruotsi)

Esimerkkejä suomalaisten sanomalehtien artikkeleista

Uusi Suometar -sanomalehden 21. joulukuuta 1909 päivätty numero sisältää mainoksen Aleksis Kiven kuuluisasta Seitsemän veljestä -kirjan erikoispainoksesta. Kirja julkaistiin alun perin vuonna 1870, ja tämä kyseinen painos sisältää kuuluisan suomalaisen taidemaalarin, Akseli Gallen-Kallelan, kuvituksia. Mainos julistaa ylpeästi kirjan olevan ”suomalaisen kirjallisuuden ja taiteen parhaita tuotteita”.

Seitsemän Veljestä

Seitsemän Veljestä

Oheinen lyhyt artikkeli Päivälehti-lehdessä kuvaa suomalaisten vuodenaikojen vaihtumista – kauniin kesän muistoja ja katkeransuloista vuodenajan vaihtumista syksyyn. Se vangitsee kesän päättymisen surun, mutta myös ilo ja toivon siitä, että pitkän, myrskyisen ja sateisen jälkeen tulee taas kevät ja kesä. Alkuperäinen teksti on erittäin kaunis ja runollinen, ja se kuvaa täydellisesti seuraavan kesän odotuksen aiheuttamia tuntemuksia.

”Syksy on tullut… Miten lyhyt kesä sentään on…Mutta pitkän, myrskyisen ja sateisen talven jälkeen tulee aina päivänpaiste. Pitkän talven jälkeen tulee kevät – täynnä toivoa ja ylösnousemisen iloa.”

pastedGraphic_3.png

Päivälehti, 12. syyskuuta 1900. Otsikko: “Syksy on tullut.”

Tässä artikkelissa, joka myös on Päivälehdestä, käsitellään Elias Lönnrotia, lääkäriä, filosofia, runoilijaa, muusikkoa, kielitieteilijää, toimittajaa, filologia ja perinteisen suomalaisen runouden keräilijää. Lönnrot on erityisesti kuuluisa suomen kansalliseepoksen, ”Kalevalan” kokoamisesta.

Artikkeli kuvaa 9. huhtikuuta 1902 Lönnrotin syntymän 100-vuotisjuhlien kunniaksi pidettyjä juhlia. Se kertoo myös Suomen Kansallisteatterin avajaisista, jotka pidettiin samana päivänä.

Muita esimerkkejä pohjoismaisista sanomalehdistä

Ruotsalainen sanomalehti Nya Mjölbyposten raportoi 20. heinäkuuta 1897 Salomon August Andréen uskaliaan ruotsalaisen naparetkikunnan lähdöstä tutkimaan pohjoisnapaa kuumailmapallolla. Toivoa ja tutkimisen henkeä täynnä oleva kunnianhimoinen matka vangitsi kansan mielikuvituksen. Seikkailu päättyi kuitenkin traagisesti, kun ilmapallo putosi jäälle, mikä johti Andréen ja hänen miehistönsä kuolemaan. Tämä artikkeli tarjoaa kurkistuksen innostukseen ja optimismiin, joita heidän epäonnisen tutkimusmatkansa alku oli täynnä.

Nya Mjölbyposten, 20. heinäkuuta 1897. Otsikko: “Pohjoisnavalle! Andrée on noussut ilmaan.”

Nya Mjölbyposten, 20. heinäkuuta 1897. Otsikko: “Pohjoisnavalle! Andrée on noussut ilmaan.”

Voit lukea lisää tästä rohkeasta seikkailijasta ja hänen traagisesta lopustaan Wikipediasta.

Norjalainen sanomalehti Bergens Tidende raportoi 14. elokuuta 1882 sotilaiden innokkaasta lähdöstä Trondheimista juhlimaan Norjan korkeimman lainsäätäjän historiallista päätöstä hyväksyä parlamentarismi aiemmin samana vuonna. Artikkelissa kuvataan, kuinka kapteeni Gregersenin komppania päätti kenttäharjoitukset ja nousi laivaan väkijoukkojen katsoessa. Kun höyrylaivan torvi soitti lähdön merkiksi, ääni kannelta huusi: ”Eläköön 9. kesäkuuta 1880 tehty päätös ja Stortingin enemmistön politiikka”, mikä nostatti riemuhuutoja ja suosionosoituksia paikalle kokoontuneiden joukosta. Tämä elävä kertomus on hieno historiallinen kurkistus Norjan yhteisölliseen ja poliittiseen henkeen tuona aikana.

Bergens Tidende, 14. elokuuta 1882. Otsikko: “Kapteeni Gregersenin komppania.”

Bergens Tidende, 14. elokuuta 1882. Otsikko: “Kapteeni Gregersenin komppania.”

Huhtikuussa 1877 tanskalainen sanomalehti Slagelse-Posten raportoi Tanskan Odensen pyrkimyksistä pystyttää patsas rakastetun runoilija Hans Christian Andersenin muistoksi. Kaupunki, jossa Andersen vietti lapsuutensa, suunnittelu kunnioittavansa hänen perintöään patsaalla, jota ympäröisivät hänen tarinoidensa hahmot. Aiemmista takaiskuista huolimatta tanskalaisen kuvanveistäjä Hasselriisin ehdotus, joka sisälsi yksityiskohtaiset suunnitelmat 18 jalkaa korkean ja 50 000 kruunua maksavan monumentin pystyttämisestä, herätti uutta innostusta. Odensen kaupunginvaltuusto muodosti komitean valvomaan tätä kunnianosoitusta luottaen sekä paikalliseen että kansainväliseen tukeen Andersenin maailmanlaajuisen vaikutuksen muistamiseksi hänen kotikaupungissaan.

Slagelse-Posten, 26. huhtikuuta 1877. Otsikko: “Muistomerkki runoilija H. C. Andersenille.”

Slagelse-Posten, 26. huhtikuuta 1877. Otsikko: “Muistomerkki runoilija H. C. Andersenille.”

Kuinka tehdä hakuja historiallisista sanomalehdistä OldNews.com-sivustolla

Aloittaaksesi mene OldNews.com-sivustolle. Jos sinulla on jo MyHeritage-tili, napsauta sivun oikeassa yläkulmassa olevaa ”Kirjaudu”-painiketta ja käytä samoja tunnuksia kuin kirjautuessasi MyHeritage-palveluun. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, luo uusi tili ilmaiseksi.

OldNews.com-etusivu (napsauta lähentääksesi)

OldNews.com-etusivu (napsauta lähentääksesi)

OldNews.com-sivun keskellä on helppokäyttöinen hakukone, jolla löydät tietoa hakemastasi henkilöstä, aiheesta tai tapahtumasta nopeasti ja vaivattomasti. Syötä hakuehdot sivuston etusivun lomakkeelle ja napsauta vihreää ”Hae”-painiketta. Julkaisuvuoden syöttäminen on vapaaehtoista. Jos syötät sen, haku suoritetaan käyttäen tätä vuotta, mutta kun kirjoitat vuoden, voit napsauttaa vuosikenttää ja laajentaa vuosiväliä.

Haku OldNews.com-sivustolta (napsauta lähentääksesi)

Haku OldNews.com-sivustolta (napsauta lähentääksesi)

Myös julkaisupaikan syöttäminen on vapaaehtoista. Voit vielä tarkentaa hakuasi hakutulossivulta. Hakeaksesi tiettyä julkaisua napsauta ”Julkaisun otsikko” -suodatinta ja syötä hakemasi sanomalehden nimi. Jos haet tietyn päivän sanomalehteä, voit napsauttaa ”Julkaisupäivä”-kenttää, syöttää tarkan päivän (sis. päivän ja kuukauden) ja napsauttaa ”Käytä”. Jos haluat mieluummin nähdä tietyn kaupungin tai maan sanomalehdet, valitse ”Paikan täytyy täsmätä” -valintaruutu.

Haku sanomalehdistä tietyn julkaisupaikan perusteella (napsauta lähentääksesi)

Haku sanomalehdistä tietyn julkaisupaikan perusteella (napsauta lähentääksesi)

Kun teet haun, tulokset näytetään nopeasti, ja hakusanasi näytetään keltaisella korostettuina. Voit tarkentaa hakuasi enemmän hakutulossivulla.

Napsauta ”Katso artikkeli” tai mitä tahansa kuvista nähdäksesi artikkelin tarkemmin. Hakusanat näytetään korostettuina myös täyttä artikkelia katsottaessa.

OldNews.com-sanomalehtien katsominen MyHeritage-palvelussa

Jatkossa uudet sanomalehtien kuvat lisätään vain OldNews.com-sivustolle, mutta kaikkien sanomalehtien indeksoitu tekstisisältö on haettavissa sekä OldNews.com- että MyHeritage-palveluissa. MyHeritage-palvelussa OldNews.com-sivuston uusi sanomalehtisisältö näytetään erityisesti merkittynä tietosivun oikeassa laidassa (merkitty alla punaisella).

Napsauta ”Näytä koko sanomalehtisivu” (merkitty yllä vihreällä). Sinut uudelleenohjataan OldNews.com-sivustolle. Napsauta ”Jatka” luodaksesi OldNews.com-tilin, joka linkitetään MyHeritage-tiliisi.

OldNews.com-sivuston sanomalehtisisällön katsominen MyHeritage-palvelussa (napsauta lähentääksesi)

OldNews.com-sivuston sanomalehtisisällön katsominen MyHeritage-palvelussa (napsauta lähentääksesi)

Hinta

Sanomalehtisivujen katsominen ja lataaminen OldNews.com-sivustolla edellyttää OldNews.com Pro -vuosisopimusta. Voit aloittaa 7 päivän ilmaisen kokeilujakson tutustuaksesi sisältöön ennen kuin sitoudut OldNews.com Pro -sopimukseen.

Uusien pohjoismaisten kokoelmien haut MyHeritage-palvelussa ovat ilmaisia. MyHeritage-tilaajat voivat nähdä lyhyitä johdantotekstejä sanomalehtitallenteesta, mutta nähdäkseen täysikokoiset sanomalehtikuvat OldNews.com-sivustolla heidän on päivitettävä sopimuksensa uuteen MyHeritage Omni -sopimukseen.

Uutta: MyHeritage Omni -sopimus

Omni-sopimuksella sukututkijat löytävät kaiken yhdestä paikasta, ja se on niin sanotusti MyHeritagen Complete -sopimuksen superpakkaus. Se antaa täyden pääsyn kaikkeen Complete-sopimuksen ominaisuuksiin ja MyHeritagen sisältöön ja lisäksi kaikkiin OldNews.com-sivuston sanomalehtiin, Geni.com Pro -sopimuksen, kaikkiaan 2 138 sukututkimukseen ja DNA:han liittyvään Legacy Family Tree -webinaariin sekä rajoittamattoman valokuvien skannauksen MyHeritagen mobiilisovelluksilla.

Nykyiset MyHeritage-tilaajat, joilla on muu sopimus, kuten Data tai Complete, voivat päivittää Omni-sopimukseen edullisesti. MyHeritage-tilaajat, joilla on aktiivinen Complete- tai Data-sopimus, saavat edelleen keskeytymättömän pääsyn kaikkiin historiallisiin sanomalehtiin, jotka olivat MyHeritage-palvelussa ennen OldNews.com-sivuston julkaisemista, lisämaksutta. Voidakseen katsoa uusia sanomalehtisisällön kuvia, joita ei ollut MyHeritagessa ennen OldNews.com-sivuston julkaisemista, heidän on kuitenkin päivitettävä sopimuksensa Omni-sopimukseen. MyHeritage-käyttäjät voivat päivittää Omni-sopimukseen yrittäessään katsoa MyHeritage-palvelussa indeksoitua sanomalehden kuvaa OldNews.com-sivustolla. Lisäämme tämän vaihtoehdon MyHeritage-sivuston muihin osioihin pian.

Yhteenveto

OldNews.com-sivustosta on nopeasti tulossa paras kaikkialla maailmassa julkaistujen historiallisten sanomalehtien sivusto. Historialliset sanomalehdet sisältävät runsaasti tietoa ja tarjoavat tietoa menneisyydestä vertaansa vailla olevalla tarkkuudella etsit sitten kiehtovia tarinoita esivanhemmistasi tai lisätietoa heidän elämänsä laajemmasta historiallisesta viitekehyksestä.

Tätä blogikirjoitusta kirjoittaessa olemme jo lisänneet 11,6 miljoonaa uutta pohjoismaisten sanomalehtien sivua OldNews.com-sivustolle ja MyHeritage-palveluun, ja lisää on tulossa lähiaikoina. Esimerkiksi 1,7 miljoonan norjalaisen sanomalehtisivun paketti lisätään muutaman tulevan viikon kuluessa, joten pysythän ajan tasalla!

Kutsumme sinut tekemään hakuja pohjoismaisista sanomalehdistä OldNews.com-sivustolla ja löytämään lisää tietoa esi-isistäsi ja heidän elämästään!