Olemme juuri palanneet Siperiasta!

Olemme juuri palanneet Siperiasta!

MyHeritage delegaatio palasi äskettäin kolmannelta Tribal Quest -tutkimusmatkaltaan – tällä kertaa matkan kohteena oli Siperia. Olemme jatkaneet tehtäväämme tallentaa eristyksissä elävien heimojen sukutarinoita. Kuukauden kestäneen matkan aikana tiimimme dokumentoi Jamalin niemimaalla, Siperiassa elävien Nenetsien tarinoita tallentaen samojedikansan ainutlaatuista perintöä.

Matka Siperiaan

Matka Siperiaan oli erityisen haastava äärimmäisten sääolosuhteiden ja kuljetuksiin liittyvien vaikeuksien vuoksi, mikä teki matkustamisesta syrjäisten perheiden luo lähes mahdotonta. Samalla kaukainen Siperia tarjosi harvinaisen mahdollisuuden dokumentoida upealla alueella elävän heimon elämää ja perinteitä. Pohjoinen taivas hehkui yöllä ja päiväsaikaan oli horisonttiin saakka loistava valkoinen valaistus.

Nenets-tyttö

3-vuotias Nenets-tyttö Serotteto-perheestä

Tribal Quest -projekti

Kerrottakoon heille, jotka eivät vielä tunne Tribal Quest-projektia, että se on MyHeritagen vuonna 2016 aloittama missio nauhoittaa ja tallentaa ympäri maailmaa olevien heimoyhteisöjen historiaa. Riippumatta kulttuurista ja taustasta ovat ennen meitä eläneet sukupolvet muovanneet omaa elämäämme sekä perheemme traditioita ja meillä kaikilla on paljon opittavaa esivanhemmiltamme.

Ihmisillä, jotka elävät eristyneissä olosuhteissa ja joilla on hyvin rajoittunut pääsy moderniin teknologiaan, ei ole työkaluja rikkaan sukuhistoriansa digitoimiseen, joten ne jäävät usein tallentamatta. Tavoitteemme on auttaa luomaan tietokanta näille korvaamattomille tarinoille. Lähettämällä tiimimme näihin eri puolilla maailmaa oleviin heimoyhteisöihin voimme käyttää kehittämiämme työkaluja ja auttaa tallentamaan heidän historiaansa tuleville sukupolville.

MyHeritage-tiimi on aiemmin käynyt heimoyhteisöissä Namibiassa ja Papua Uusi Guineassa. Tämä postaus on kolmannelta matkalta, millä dokumentoitiin Jamalin niemimaalla Siperiassa elävän Nenets-heimon historiaa.

Nenetsit

Nenetsit eli jurakkisamojedit asuvat Pohjoisen Jäämeren rannikolla Arkangelin alueelta aina Jenisei-joen suistoon saakka ulottuvalla alueella. Vuoden 2002 väestönlaskennassa heidän määränsä Venäjällä oli 41 302. Nenetseistä noin 26 000 puhuu äidinkielenään nenetsin kieltä, joka kuuluu samojedikieliin. Samojedikielet muodostavat yhdessä suomalais-ugrilaisten kielten kanssa uralilaisen kielikunnan. Suomalaiset ja nenetsit ovat siten kielisukulaisia. Nenetsin kielessä sana nenets tarkoittaa ihmistä ja nenei nenets oikeaa ihmistä. Nenetsit kutsuvat itseään oikeiksi ihmisiksi. Nenetsit ovat poropaimentolaisia, metsästäjiä ja kalastajia. Vain pieni osa heistä asuu asutuskeskuksissa. Poropaimentolaiset viettävät koko elämänsä matkaa tehden. He ovat silti koko ajan kotona, sillä mukana on poronnahkainen kota ja kaikki mitä talouteen kuuluu.

Nenetsien kielessä Jamali tarkoittaa ”maailman reunaa” ja Jamalin niemimaa todella tuntuu sivilisaation laidalta. Se on yksi vähiten kuuluisista mutta tärkeimmistä Venäjän alueista. Jamalin Nenetsien autonominen alue on 1,5 kertaa Ranskan kokoinen ja sijaitsee Länsi-Siperian pohjoisosassa, koilliseen Euroopan ja Aasian välisestä maantieteellisestä rajasta. Nykyisin siellä asuu 10000 nomadia, jotka paimentavat 300000 poroa arktisen tundran laitumilla.

Nenetsit kartalla

Näköpiirissä ei ole puita ja auringon heijastukset turmeltumattoman valkealla lumella voi olla sokaisevaa. Porotokat ja reet ovat levittäytyneet kaikkialle.

Auringon heijastukset

Nenetsien poronnahkaiset kodat suojelevat kylmyydeltä. He pukeutuvat poronnahkaisiin vaatteisiin ja syövät proteinipitoista poronlihaa raakana sekä kalaa.

Taiberi-perhe

9 Taiberi-perheeseen kuuluvaa; ikähaarukka on 3-65 vuotta.

Porot

Matkan aikana MyHeritage-tiimin jäsenet saivat todistaa erityistä suhdetta heimon ja sen paimentaman porotokan välillä. Poro on alueen tärkein eläin ja olennainen osa heimon elämäntyyliä. Nenetsien elämä riippuu joka suhteessa poroista; ruoasta, kuljetukseen, vaatetukseen, uskontoon ja kauppaan. Porojen vaellusreitit jopa sanelevat yhteisöjen liikkumisen. Nenetsit vaeltavat joka vuosi tuhansia kilometrejä puisissa, käsintehdyissä reissä etsimässä laidunmaita.

Porot

Huolimatta hämäsrästi valaistuista ja tupaten täynnä olevista kodista, heimon jäsenet toivottivat MyHertage-tiimin lämpimästi tervetulleeksi heidän perheisiinsä. MyHeritage delekaatio asui useita viikkoja Nenets-heimoon kuuluvien ihmisten luona.

MyHeritage-tiimi

MyHeritage-tiimin jäsenet Shachar ja Golan Nenets-lasten kanssa

Vieraanvaraisuus

Golan Levi, MyHeritage delegaation johtaja, oli hämmästynyt siitä, kuinka vieraanvaraisia Nenetsit olivat:

  • Tapaamamme ihmiset olivat uskomattomia. Oli kiehtovaa nähdä kuinka tärkeä perhe oli heille ja kuinka paljon he yrittivät suojella sitä. Asuimme heidän keskellään, istuimme yhdessä pöydän ääressä ja pyysimme heitä kertomaan siitä, mitä he tiesivät sukunsa historiasta ja traditioistaan. He kertoivat kaikkea omasta tavastaan elää ja siitä, mitä he haluavat välittää lapsilleen.
  • Tapaamamme ihmiset ymmärsivät sen, kuinka tärkeää on välittää heidän oma, ikiaikainen ja uniikki kulttuurinsa jälkipolville. Jokainen tapaaminen, jossa kaivauduttiin suvun historiaan dokumentoitiin ja kuvattiin. Nimien ja päivämäärien kerääminen todistusten kanssa oli monimutkainen tehtävä. Tiimi yhdistely palasia rakentaessaan sukutarinoita.

MyHeritage-tiimi onnistui rakentamaan Siperiassa 13 sukupuuta, joissa on yli 3000 ihmistä, ottamaan tuhansia valokuvia ja monia tunteja videomateriaalia, joissa dokumentoitiin ihmisiä, heidän päivittäistä elämäänsä, ympäristöään ja perheyksikköä.

MyHeritage-työntekijät

Tärkeällä matkallaan MyHeritagen työntekijät matkustivat tuhansia kilometrejä.

Olemme etuoikeutettuja voidessamme käyttää innovatiivisia teknologioita tuomaan sukututkimuksen hyödyt eristyksissä oleville heimoille, joilla muuten ei olisi pääsyä näihin työkaluihin. Uskomme siihen, että erilaisten katoamisvaarassa olevien kulttuuriperintöjen tallentaminen tuleville sukupolville, on tärkeää.

Käy Tribal Quest website sivustolla tutustumassa lisää dokumentoimiimme sukutarinoihimme Namibiassa ja Papua Uusi Guineassa. Pysy kuulolla, sillä Tribal Guest sivustolle ladataan lähiaikoina Siperiasta uutta materiaalia, joka esittelee ihmisiä, heidän kulttuuriaan ja perheitään.