Tribal Quest Siperia: Nenetsit ja heidän uskomattomat tarinansa

Tribal Quest Siperia: Nenetsit ja heidän uskomattomat tarinansa

Heinäkuussa vapaaehtoisten työntekijöidemme tiimi palasi Siperiasta vietettyään kuukauden verran aikaa Tribal Quest-tutkimusmatkalla Nenets-heimon parissa. Nenetsit ovat eristyksissä elävä heimo Jamalin niemimaalla. Tällä uraauurtavalla matkalla tiimimme muodosti läheisiä siteitä perheisiin dokumentoidessaan ja digitoidessaan heidän sukujensa historiaa.

Tribal Quest -projekti

Tiedoksi niille, jotka eivät ole perillä Tribal Questistä, tämä projekti on erityinen vuonna 2016 lanseeraamamme missio. Sen tavoitteena on tallentaa eri puolilla maailmaa eristyksissä elävien heimojen sukuhistoriaa. Kahdella edellisellä kerralla MyHeritage tiimi kävi heimoyhteisöissä Namibiassa ja Papua Uusi Guineassa.

Kirjoitimme kolmannesta matkastamme heinäkuussa ja nyt meillä on ilo kertoa Tribal Quest nettisivuston uudesta osiosta, joka on omistettu kokonaan kolmannelle tutkimusmatkalle, Tribal Quest Siperialle.

Voit tutustua siihen ja tavata Nenets-heimon perheitä käymällä sivustolla: Tribal Quest Siperia

Nenetsien tarinat

Monille heimoille kuten Nenetsit, tarinankerronta on avainasemassa, kun traditioita ja perintöä siirretään sukupolvelta toiselle. Meille oli erittäin suuri kunnia, kun Nenetsit sallivat meidän ottaa osaa heidän elämäänsä ja dokumentoida heidän historiaansa nauhoittamalla ainutlaatuisia tarinoita.

Nenets-nainen pakkaa tavaroitaan valmistautuessaan vaellukselle

Nenets-nainen pakkaa tavaroitaan valmistautuessaan vaellukselle

Tribal Quest nettisivustomme esittelee valloittavia kuvia ja mahtavia videoita, jotka saavat katsojan tuntemaan kuin hän olisi tiimimme kanssa paikan päällä tutustumassa erilaisiin Nenets-heimon perheisiin.

Khanuti Laptander leikkii lapsenlapsiensa kanssa

Khanuti Laptander leikkii lapsenlapsiensa kanssa

Tässä on lyhyt video, joka kuvaa Nenetsien elämää, kun he perheineen ja rakkaine poroineen siirtyvät paikasta toiseen tundralla. Hauska fakta: Kuvamateriaalista on paljon kuvattu poroon kiinnitetyllä GoPro-kameralla!

Merkitsimme ylös 3014 henkilön nimet ja seurasimme kolmea isoa, Nenetsi-klaania; Khudia, Serottetoa ja Laptandereita. Nettisivustomme esittelee sukupuita, haastatteluja ja visuaalista sisältöä heidän arkielämästään.

Osa Laptander-sukupuuta MyHeritagessa

Osa Laptander-sukupuuta MyHeritagessa

Nenets-heimon perinteet

Jokaisella Nenets-heimon perheellä on uniikkeja, paljon historiaa sisältäviä tarinoita. He kertoivat meille avioliittoon liittyvistä perinteistään, aikuiseksi kasvamisesta, oman kulttuurin säilyttämisen tärkeydestä ja siitä millaista on kamppailu omien perinteiden säilyttämisen ja moderniin maailmaan kasvamisen välillä.

Tässä muutama kohokohta tarinoista, joita esittelemme nettisivustollamme Siperiasta:

Paraskovia, 97-vuotias Laptander-klaanin jäsen, on nähnyt paljon elämässään – hän on kokenut nuoreen rakkauteen liittyvän jännityksen, sota-ajan ja kiitollisuuden vanhenemisesta. Hän kertoi meille muistojaan toisesta maailmansodasta; kun hän näki pommien räjähtävän lähijokien varrella. Hän muistaa myös Nenets-shamaanien kukistamisen Neuvostoliiton aikana. Silloin paljon heidän parannustaidoistaan unohtui. Huolimatta kaikesta, mitä on kokenut elämänsä varrella, hän kertoi meille: ”En valita. Siinä on tarpeeksi, että olen elossa.”

Stanislav Nikolaevich Serotteto on seurannut isänsä ja isoisänsä jalanjälkiä työskentelemällä valtion poromiehenä. Hänen vastuullaan on iso valtion porolauma kuten myös pienempi, hänen perheelleen kuuluva. Hänen työnsä on vaarallista ja hän varmistaakin, että mukana on aina karhunhammas, joka suojelee häntä kaikilta uhilta. Nenets-perinteessä karhunhammasvyö suojelee ihmisiä pahoilta hengiltä ja vaaroilta. Vöitä ei koskaan haudata omistajansa mukana vaan ne siirtyvät aina seuraavalle sukupolvelle.

Nina Khudi päätyi 18-vuotiaana järjestettyyn avioliittoon erään Laptander-klaaniin kuuluvan miehen kanssa. Hän kertoi meille, kuinka vaikeaa hänen oli aluksi jättää lapsuuskotansa ja kuinka hän muisteli lapsuutta äitinsä kanssa. Hän kertoi: ”Kasvaessamme olemme kuin lintuja, lennämme pois ja rakennamme oman pesämme.” Ninan isä rakensi hänelle uuden kodan avioliiton solmimisen aikaan ja hän asuu nykyisinkin samassa kodassa – hän suunnittelee luovuttavansa kodan lapsilleen jonakin päivänä.

Jokaisessa Nenets-klaanissa tietyt traditiot ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Nämä traditiot ovat hyvin tärkeitä jokaiselle perheenjäsenelle ja he tekevät kovasti työtä pitääkseen ne elävinä.

”Porot ovat meille kaikki kaikessa. Ilman niitä emme voisi elää tai hengittää, katoaisimme maan päältä. Ne ovat maamme, sielumme.” – Nina, Khudi-perheen jäsen

”Porot ovat meille kaikki kaikessa. Ilman niitä emme voisi elää tai hengittää, katoaisimme maan päältä. Ne ovat maamme, sielumme.” – Nina, Khudi-perheen jäsen

Perhe Khudi pystyttämässä kotaansa.

Perhe Khudi pystyttämässä kotaansa.

Nenets-koirilla on voimakas paimentamisvietti ja ne auttavat poromiehiä kokoamaan laumaansa.

Nenets-koirilla on voimakas paimentamisvietti ja ne auttavat poromiehiä kokoamaan laumaansa.

Tämä on vain pieni vilkaisu muutamiin dokumentoimiimme kiehtoviin tarinoihin. Lue lisää Nenetseistä ja tutkimusmatkastamme, käy sivustolla Tribal Quest Siperia.

Olemme jo alkaneet suunnitella seuraavaa Tribal Quest-tutkimusmatkaamme vuodelle 2018. Mihin arvelet meidän suuntaavan?