Aikakone: Jouluun valmistautuminen

Aikakone: Jouluun valmistautuminen

100 vuotta sitten, vuoden 1920 jouluun valmistautuminen alkoi Espanjantaudin jo hellitettyä otteensa. Olemassa oli kuitenkin uusi uhka; unitauti. Voit tutustua unitaudin oireisiin ja hoitoon Helsingin Sanomien 21.12.1920 ilmestyneessä artikkelissa.

Unitautitilanne Helsingissä 31.12.1920

Unitautitilanne Helsingissä 31.12.1920

Joulupöytään: 

Annan päivä: Annan huolena oli aloittaa joululeipomukset oikeaan aikaan, 9.12. Entisvanhaan ihmiset menivät tavallisesti hyvin aikaisin nukkumaan, koska illat olivat pimeitä, eikä ollut nettiä eikä televisiota. Silloin myös herättiin hyvin varhain navetalle, viimeistään neljältä. Mutta juuri Annanpäivän aikaan ihmeellisesti yököteltiin ja yökukuttiin, sillä joululeivän paistoonkin ryhdyttiin keskiyöllä. Ja yöllä liikuttiin naapureissakin kakkuja anelemassa.Anna aloittaa jouluoluen eli sahdin panon ja joululeipomukset, sekä suursiivouksen.

Nukkumaan ei ole kiire Annan päivänä, sillä ”onpa yötä yökötellä Annan päivän aikana”. Joululeivän tekoon ryhdyttiinkin keskiyöllä. Paikoin väki kulki annanyönä naapureissakin paistinkakkua anelemassa. Kun antoi omastaan, oli tulevan vuoden kalansaalis turvattu eikä leipä loppunut kesken.

Alla ilmoituksia Helsingin Sanomista vuoden 1920 joulukuussa. Olen laittanut niitä tähän kategorioittain ja niistä saa aika hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea kaupungissa oli tarjolla onnistuneeseen joulunviettoon.

Joulun valmisteluihin:

Käytännöllisiä lahjoja:

Ylellisiä lahjoja:

Lahjaksi kulttuuria:

Ilmoituksista löytyi yksi mysteerilahja – ”ostaisitko sian säkissä”?

Anna tänä jouluna lahjaksi MyHeritage DNA-pakkaus ja lahjan saaja pääsee ratkaisemaan oman sukunsa mysteereitä/

Hyvää joulunalus aikaa!

Artikkelikuva on 1920-luvulta Musiikkikauppa Fazerin näyteikkunasta. Kuvaaja: Olof Sundström. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat. Kuvan laatua on kohennettu ja se on väritetty MyHeritagen kuvatyökaluilla. Kaikki tässä postauksessa olevat sanomalehtileikkeet ovat Kansalliskirjaston kokoelmista.