Elämän kiertokulkuun kuuluu suvun historian jakaminen

Elämän kiertokulkuun kuuluu suvun historian jakaminen

Meidän perheemme kuten monet muutkin, on kokenut paljon elämän kiertokulkuun liittyviä tapahtumia.

Mitä elämän kiertokulkuun kuuluu?

Kun perhehistorioitsijat ja sukututkijat puhuvat elämän kiertokulkuun liittyvien suvun tapahtumien jakamisesta, tarkoitamme yleensä onnellisia tapahtumia: syntymiä, kihlajaisia, häitä, valmistujaisia ja syntymä- ja merkkipäiviä. Emme useinkaan ajattele surullisia tapahtumia kuten suvun jäsenten kuolemaa.

Perinteiseen, tapauksen johdosta antamaani lahjaan liitän mielelläni perheen historiasta kertovan printin; kaavion ja luettelon esivanhemmista nuorelle avioliittoon menevälle pariskunnalle tai vastasyntyneelle vauvalle (jossa heidän nimensä ovat jo mukana).

Sveitsiläisen serkkuni häissä ojensin morsiamen äidille perheen historian kirjekuoressa. Se sai heti aikaiseksi vieraiden kokoontumisen hänen ympärilleen keskustelemaan vilkkaasti. Vastailin moniin kysymyksiin ja tapasin uusia, kaukaisia sukulaisia, jotka olivat tulleet häihin. Kaikki olivat kiinnostuneet materiaalista ja ihmettelivät, kuinka olin koonnut sen.

Onnelliset perhetapahtumat ovat yksinkertaisia ja hautajaiset aivan jotain muuta.

Eräät hautajaiset

Eräissä muutama vuosi sitten pidetyissä hautajaisissa hautajaisvieraat, jotka tulivat eri kaupungeista ja maista, kokivat yllätyksen kokoontuessaan hautausmaalle.

Kuolleen naisen mies oli jo tilannut suuren kahden haudan hautakiven, johon oli kaiverrettu kaikki valmiiksi – vain hänen kuolinpäivänsä puuttui. Mies oli jo 94-vuotias, mutta vielä hyvässä kunnossa. Eniten yllätti se, että hän oli kaiverruttanut suureen suorakulmaiseen graniittilaattaan vaimonsa ja oman sukunsa historiaa.

Laatassa oli, missä ja milloin kukin oli syntynyt ja muita tärkeitä päivämääriä. Siinä oli sisarusten, vanhempien ja isovanhempien nimet ja tietysti heidän lapsensa. Miehen lapsilla ei ollut aavistustakaan hautakivestä ja kaiverruksista ja he olivat hämmästyneitä siitä, että heidän isänsä oli tehnyt tämän kertomatta heille mitään.

Kun palasimme taloon hautaustilaisuuden jälkeen, lapset alkoivat muistella äitiään ja yksi heistä haki vanhan valokuvan, jossa oli hänen äitinsä, äidin sisarukset ja vanhemmat. Se oli ainoa valokuva koko perheestä, josta ainoastaan kaksi selvisi holokaustista.

Onneksi äiti oli usein kertonut kuvassa olevien nimet. Hänen vanhin poikansa muisti ne kaikki. Kirjoitimme nimet paperille, jonka laitoimme kirjekuoreen. Sen jälkeen poistimme valokuvakehyksestä taustan ja piilotimme kirjekuoren kuvan ja taustalevyn väliin.

Kaikkiin suvun juhliin; kastetilaisuuteen, nuoren parin vihkimiseen avioliittoon tai suvun vanhimpien hautajaisiin sopii suvun historia hyvin ja sitä arvostetaan.

Jokainen suvun tapahtuma on tilaisuus keskustella suvun historiasta ja saada lisää tietoa esivanhemmistamme.

Tämän on kirjoittanut  sukututkimusneuvonantajamme Schelly Talalay Dardashti USA:sta.