10 tapaa ottaa selvää isovanhempiemme tarinoista

Vanhoja valokuvia, outoja nimiä, sukujuttuja ja traditioita, isovanhemmillamme on avaimet sukutiedon aarreaittaan, joka pitäisi dokumentoida ja jakaa.

Tarinankerronta on mahtava tapa luoda vahvemmat perhesiteet, jakaa suvun tapahtumia ja antaa lastemme ja lastenlastemme tuntea osan suurempaa historiaa. Lapset rakastavat tarinoiden kuuntelemista ja vanhojen valokuvien katselemista. Nähdessään sukupuun täynnä kuvia ihmisistä, jotka he tuntevat tai eivät tunne, herättävät heidän uteliaisuutensa kyselemään monia kysymyksiä ja oppimaan jotakin heidän perinnöstään.

Tässä muutamia kikkoja auttamaan isovanhempien piilottelemien salattujen tarinoiden esiin tuomiseksi ja sukuhistorian lisäysten paljastamiseksi:

1. Haastattele sukulaisiasi. Suvun jäsenen haastattelu on hyvä tapa tutustua menneisiin sukupolviin ja löytää lisää tietoa suvun perinnöstä. On tärkeää kysyä oikeita kysymyksiä että rohkaistaisiin vanhempia sukulaisia tuomaan esiin pikemmin kaskuja kuin vain tosiasioita. Kysele rajaamattomia kysymyksiä kuten ”Millaista oli varttua …ssa” saadaksesi tarinan varustettua historiallisilla yksityiskohdilla.

2. Kirjaa ylös muistoja. Suvun historia pitäisi kunnolla siirtää nuoremmille sukupolville. Suvun tarinat ovat usein muuntuneet tai tulleet silotelluksi vuosien saatossa. Hyvä tapa niiden suojelemiseksi on tallentaa ne  nauhoittamalla ne videolle tai äänitteeksi. Älypuhelimilla, on jopa helpompaa istua isovanhempien kanssa, kysellä kysymyksiä ja tallentaa vastaukset milloin ja missä tahansa.

3. Löydä tarina valokuvien takaa. Vanhat perhekuvat tuottavat korvaamatonta tietoa. Käy läpi hääkuvat tai suvun muotokuvat ja kysele niistä henkilöistä, joita et tunne. Saatat kuulla tarinan perhetapahtumasta joka on vangittu valokuvaan, tunteista elämän tapahtumien ympärillä ja ennen tuntemattomien sukulaisten nimiä.

4. Luo suvun aikakapseli. Jokaisessa sukukokouksessa, kerää uutta tietoa ja lisää se suvun laatikkoon, kuten valokuvat,  vanhat reseptit ja dokumentit. Lapset voidaan helposti sitouttaa luomaan kaunis ja sommiteltu sukuaarteen arkku tämän tiedon säilyttämiseksi. Säilytä tätä laatikkoa ja siirrä se seuraavalle sukupolvelle heidän uusien muistojensa lisäämiseksi.

5. Mene esivanhemmalliselle matkalle. matkusta vieraillaksesi paikoissa, missä esivanhempasi varttuivat. Vieraile tärkeissä paikoissa kuten heidän lapsuuskodissaan ja kouluissaan. Pyydä heitä kertomaan tarinoita kaikista vierailemistasi paikoista.

6. Tutustu suvun perhekalleuksiin. Onko koruja, huonekaluja tai kotitalousvälineitä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ja ovat vielä käytössä? Selvitä isovanhemmiltasi, mistä nuo perhekalleudet tulivat ja milloin traditio alkoi. Kevätsiivous on yksi hyvä tilaisuus törmätä suvun esineisiin perheessä. Kaikki esineet, joita pidetään ”vanhoina” tai ”resuisina” saattavat todellisuudessa kätkeä kiehtovan tarinan taakseen, joten kysy!

7.  Suunnittele sukukokous. Sukukokous on loistava paikka tavata sukulaisia, löytää uutta sukutietoutta ja jakaa tarinoita. Usein isovanhemmat voivat olla kytkentöjä kaukaisten sukulaisten välillä  ja voivat luoda yhteyksiä. Suunnitelmat sisältävät perheen matkan, sukukokous viikonlopun, joka sisältää pelejä ja muuta

8. Opettele ”uusi” taito. Astu isovanhempiesi saappaisiin ja Opettele heidän osaamansa harvinainen taito tänään. Kirjoita todellinen kirje suvun jäsenelle sähköpostin asemesta, tai käytä paperikarttaa GPSn asemesta seuraavalla perheen automatkalla.

9. Vieraile usein isovanhempiesi luona. Ellet asu lähellä, puhelinsoitto tai Skypetys on hieno tapa pysyä yhteydessä. Joka kerta kun puhut, kysele muistoja suvusta, pyydä heitä jakamaan tarinoita ja selventämään suvun historiasta tietoa, joka askarruttaa sinua.

10. Aloita yhdessä ilmainen sukupuu. Tänään – useita työkaluja ja ominaisuuksia omaava MyHeritage.com – sillä on helpompi kuin milloinkaan aloittaa ilmaisen sukupuun rakentaminen. Pyydä isovanhempiasi täyttämään puuttuvat nimet ja tiedot yksityiskohtien lisäämiseksi. Voit jopa muokata tietoa ja ladata valokuvia matkallasi  MyHeritage mobile applikation avulla seuraavalla vierailullasi!

Jokaisella suvullamme on ainutlaatuinen historia, joka pitäisi olla dokumentoituna ja jaettuna. Ellei tätä tietoa dokumentoida ja talleteta ennen kuin isovanhempamme kuolevat  tai heidän muistonsa himmenevät, silloin tämä tieto saattaa kadota ikiajoiksi.

Onko sinulla muita vihjeitä? Oletko paljastanut salaisia tietoja isovanhemmistasi? Kerro siitä meille kommenteissa alla.