10 vinkkiä suvun jäsenten haastatteluun

Muistot, valokuvat ja dokumentit ovat korvaamattoman arvokkaiden suvun historiatietojen rikkaus. Suvun jäsenten haastatteleminen on hieno tapa saada tietoa aikaisemmista sukupolvista ja löytää enemmän tietoa sukujuurista.

Haastattele ensin vanhimpia sukulaisia. He saattavat olla ainoat henkilöt, jotka tietävät mistä maasta tai kaupungista siirtolaisesivanhempasi tulivat, mikä oli alkuperäisen sukunimen kirjoitustapa tai mitä nimen vaihdoksia on tehty sukupolvien saatossa. Ellei tätä tietoa dokumentoida ennen heidän kuolemaansa tai muistojen haalistumista, saattavat nämä tiedot kadota iäksi.

Tarinankerronta on mahtava tapa lisätä yksityiskohtia sukupuuhusi ja sukulaisten haastatteleminen on hyvä aloitus. Auttaaksemme tutkimustasi annamme tässä muutamia haastatteluvinkkejä.

Hyödyllisiä vinkkejä perheen jäsenten haastattelemiseen:

  1. Valmistaudu. Pidä tavoitteesi kirkkaana. Millaisia tietoja etsit? Keneltä haluat tiedustella; kummalta puolelta perhettä? Ota kamera mukaan, jotta voit kuvata haastateltavan. Voit myös kuvata esineitä tai vanhoja valokuvia, joita he saattavat näyttää sinulle. Nämä kaikki palvelevat hienoina muistoina.
  2. Tee lista kysymyksistä tai käsiteltävistä aiheista. Kysymykset riippuvat siitä, kuinka hyvin tunnet haastateltavan ja hänen puolensa suvusta. Yritä järjestää kysymykset siten, että sukulaisesi aloittaa kertomisen lähiperheestään ja etenee siitä kaukaisempiin sukulaisiin. Aloita esimerkiksi kysymyksillä heidän lapsistaan, sisaruksista ja vanhemmista. Järjestä kysymykset siten, että siirrytte ajassa taaksepäin hänen isovanhempiinsa ja iso-isovanhempiin. Älä unohda kysymyksiä myös muista sukulaisista kuten tädeistä, enoista, sedistä ja serkuista, jotka eivät ehkä ole suoria esivanhempia.
  3. Päätä, kuinka tallennat haastattelun. Ota mukaan kynä ja paperia muistiinpanoja varten. Kysy etukäteen, voitko nauhoittaa tai videoida tallentaaksesi haastattelun.
  4. Soita etukäteen. Anna reilusti valmistautumisaikaa – sitä tarvitaan paljon enemmän kuin uskotkaan! Järjestä tapaamisaika ja –paikka siten, että ne sopivat sukulaisellesi hyvin. Älä unohda kysyä onko hänellä perhekuvia, todistuksia tai muita perheen historiaan liittyviä esineitä ja asioita, joita hän voisi näyttää tavatessanne.
  5. Aloita perhekuvasta. Jos haastateltavasi on löytänyt perhekuvia, aloita haastattelu keskustelemalla niistä tai käytä mukanasi tuomaa perhekuvaa. Yritä varmistaa, että siinä on yksi tai useampi perheenjäsen, jonka haastateltavasi tunnistaa ja josta hän haluaisi kertoa. Ryhmäkuvat häistä tai perhekuvat ovat hieno alku.
  6. Käytä avoimia kysymyksiä. Kuten ”Mitä muistat isovanhemmistasi?” tai ”Millaista oli kasvaa …(paikkakunnalla)?” Kysy, onko heillä mielenkiintoisia tarinoita suvusta. Lisää haastattelun loppuun ”suljettuja” kysymyksiä tarkkojen tietojen saamiseksi kuten ”Minne isoäitisi on haudattu?”
  7. Tehkää osa sukupuusta yhdessä. Jos mahdollista, ota sukupuu mukaasi. Jos uusia henkilöitä mainitaan keskustelun aikana, lisää heti heidän nimensä ja tietonsa puuhun. Näin haastateltavasi näkee puun kasvavan ja on hänen helpompi hahmottaa sukulaisuussuhteita. Tarjoudu lähettämään hänelle sukupuun päivitetty kopio lisättyäsi uudet tiedot. Sukupuuohjelma kuten Family Tree Builder tekee puusi muokkaamisesta ja tulostamisesta helppoa. Voit käyttää puusi muokkaamiseen ja kuvien lisäämiseen myös mobiilisovellustamme.
  8. Johda haastattelua. Ohjaa haastattelua käsiteltävien aiheiden suuntaan, mutta älä pitäydy ainoastaan valmistelemiisi aiheisiin ja kysymyksiin tai saatat missata sukututkimuksellisia helmiä. Jos haastateltavasi kertoo esimerkiksi, että hänen isänsä oli armeijassa, olisi tästä hyvä tehdä jatkokysymyksiä – vaikka ne eivät olisikaan olleet alkuperäisellä kysymyslistallasi. Jos tunnet, että haastateltavastasi tuntuu hankalalta puhua jostain aiheesta, siirry seuraavaan. Voit palata aiheeseen myöhemmin tai kysyä joltain toiselta sukulaiselta. On tärkeää varmistaa, että haastattelu on mukava kokemus sekä haastateltavallesi että sinulle.
  9. Jätä jotain muistoksi. Ota mukaasi kopio perhekuvasta tai sukupuuprintti, jonka voit jättää haastateltavalle. Muista jättää yhteystietosi, jotta haastateltavasi voi olla yhteydessä, jos hän muistaa jotakin muuta tai haluaa lisätä yksityiskohtaisia tietoja jostain aiheesta.
  10. Seuranta kotona. Nimiöi alkuperäiset muistiinpanosi ja mahdolliset nauhoitukset: nimi, haastatellun yhteystiedot, päiväys, aika ja paikka. Jos teit nauhoituksia, tee myös sana-sanalta transkriptio ylimääräisiksi muistiinpanoiksi. Jos teit muistiinpanoja käsin, kirjoita ne puhtaaksi. Kun muistiinpanosi ovat kasassa, erottele sukututkimukselliset tiedot ja lisää ne sukupuusi korteille. Varmista, että lisäät kuhunkin tietoon asianomaisen lähteen. Tämä vaihe poikii usein ideoita lisätutkimukseen. Huomaa ne asiat, jotka kaipaavat lisäselvitystä, tee niistä muistiinpanot ja soita seurantapuhelu haastateltavallesi. Ja lopuksi, älä unohda ”kiitosviestiä”, sillä se saattaa aikaansaada kutsun uuteen tapaamiseen jolloin voit tehdä ne kysymykset, jotka jäivät ensimmäisellä kerralla kysymättä!

Toivomme menestyksellisiä haastatteluja ja sitä, että ne avaavat mielenkiintoisia sukutarinoita ja –tietoja.

Onko sinulla lisää vinkkejä siitä, kuinka haastatella suvun jäseniä? Tai oletko saanut selville perheestäsi jotain uutta haastateltuasi sukulaista? Kerro meille alla kommenteissa, Facebookissa tai Twitterissä.

Laurence Harris, sukututkimuspäällikkö (UK) – MyHeritage.com