Tietolähteen luotettavuus ja sen käyttökelpoisuuden arvioiminen
- Postannut annikka


Tietolähteen luotettavuus arviointikohteena: yksi tärkeimmistä sukututkijan taidoista on tietolähteen luotettavuuden arvioiminen. Se tarkoittaa sitä, että olet aina selvillä käyttämiesi tietojen lähteistä. Pääsääntöisesti pitäisi tietojen hankkimiseen pyrkiä käyttämään alkuperäisiä asiakirjoja eli esimerkiksi digitoituja kirkonkirjoja sekä historiakirjoja. Historiakirjoihin kuuluvat mm. kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luettelot.
Historiakirjat
Historiakirjoihin on Suomessa tehty hakupalvelu HisKi, mutta se on kopio alkuperäisestä materiaalista. Osin se on myös kopion kopio, sillä historiakirjoja kirjoitettiin aikoinaan puhtaaksi ja osa HisKin materiaalista koostuu näistä, ns. Mustista Kirjoista.
Sen takia on tärkeää muistaa, että kaikenlaiset, selkokieliset hakupalvelut ovat aina vain sukututkijan apuneuvoja suurien tietomassojen seulomiseen. Tiedot pitää aina tarkistaa myös alkuperäisistä kirkonkirjoista, jotta vaara vääristä sukujohdoista vältetään. Lisäksi alkuperäiset asiakirjat sisältävät usein enemmän tietoja kuin pelkät hakukoneet.
Toisten tutkijoiden sukupuut tietolähteenä
Sama asia koskee myös toisten sukututkijoiden tietojen kopioimista. Kenen tahansa sukututkijan tekemä sukupuu on aina tulkinta alkuperäislähteistä tai pahimmassa tapauksessa tulkinta vielä toisen tutkijan, ehkä vielä hatarammin perustein tehdystä tutkimuksesta.
MyHeritagessa tutkijan kannattaa seuloa tietoa kriittisesti ja ennen kaikkea maalaisjärkeä käyttäen. Tarkastele vaikka perheiden ikärakennetta! Jos äiti on kuollut ennen lastensa syntymää, on puussa oltava jotain pielessä jne.
MyHeritagen Record Matches -osumat
MyHeritagen erinomainen puoli ovat Record Matches -osumat, sillä ne vievät sinut alkuperäislähteille. Pääset itse näkemään palvelun sisällä esimerkiksi alkuperäisen rippikirjan sivun. Näin voit tarkistaa tiedot asianmukaisesti ja tehdä vieläpä asianmukaiset lähdeviitteet tutkimukseesi.
Tutustu MyHeritagen historiallisten tietojen hakukoneeseen!
Lähteiden luotettavuus
Henkilöiden ikä tai pikemminkin syntymäaika saattaa joskus muuttua aikain kuluessa. Tuolloin pitää etsiä kyseisen henkilön elämäntarina kastettujen luettelosta lähtien aina haudattujen luetteloon. Kastettujen luettelossa ilmoitettu syntymäaika on se ”kaikista oikein”, vasta sen jälkeen tulevat lasten- ja rippikirjat.
Virheet omassa sukupuussa
Jos huomaat omassa sukupuussasi virheitä, pyri korjaamaan ne saman tien. Vältä tietojen lisäämistä epämääräisistä lähteistä ja ole erityisen tarkkana, kun mennään aikaan ennen rippikirjoja. Periaatteessa suomalaisia sukuja voi tutkia vuoteen 1540 saakka eli ensimmäisten maakirjojen tekovuoteen. Näissä verotukseen liittyvissä asiakirjoissa on suuri mahdollisuus yhdistää henkilöt vääriin taloihin tai päinvastoin. Yritä löytää tietoja, joissa on mainittu myös lähdetiedot. Näin sukupuun tarkistaminen on helpompaa, jos joku toinen tutkija sen haluaa tehdä.
Osumat MyHeritagessa
MyHeritage ehdottaa sinulle osumia muiden käyttäjien tekemistä puista. Muistathan, että voit hylätä osuman, jos se on väärä. Tai voit vain jättää sen huomiotta. Jos taasen maksullisen sopimuksen tehneenä haluat hyödyntää osumia vahvistamalla niitä, tarkista huolella mitä olet tekemässä.
Liian ripeä hiiren klikkailu voi tuoda omaan sukupuuhusi vääriä henkilöitä. Toisaalta voit aina olla huoletta yhteydessä muihin MyHeritagen käyttäjiin, jos huomaat heidän puissaan ongelmia. Asiallinen, lähdeviitteet sisältävä korjausviesti kyseisen sukupuun tekijälle on todennäköisesti hyvin tervetullut.
On meidän kaikkien sukututkijoiden yhteinen etu, että olemme harrastuksessamme kriittisiä ja turvaudumme alkuperäislähteisiin. MyHeritage johdattaa meidät kaikki helpolla tavalla niiden äärelle.
Täältä löydät lisää tietoa MyHeritagen Smart Matches -osumista!