Historialliset sanomalehdet sukututkijan apuna

Historialliset sanomalehdet sukututkijan apuna

Suomesta lähti vuosina 1860–1944 arviolta 370 000 siirtolaista Pohjois-Amerikkaan. Vuosina 1870–1914 eniten siirtolaisia lähti Vaasan läänistä, sillä heitä Amerikkaan lähtijöistä oli 52 %. Historialliset sanomalehdet voivat näytellä ratkaisevaa osaa, kun teet tutkimusta Amerikan serkuista!

Red Lodge

Suomalaisia kaivostyöläisiä Red Lodgen kaivoksessa
sisällön kuvaus: Kuvassa mm. Matti Saari Vetelistä, Kalle Aalto Kiikasta ja Herman Jansson. Oikealla Emil Känsälä Kaustiselta. Emil Känsälä palasi Suomeen v.1918. Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Historiallisten lehtien nimihakemisto USA:sta ja Kanadasta

Erityisesti Yhdysvaltoihin tai Kanadaan siirtolaisiksi lähteneiden sukulaisten vaiheiden tutkiminen on välillä sangen hankalaa. Vaikka muuttoajan löytääkin nykyään helposti netin avustuksella ja useasti myös kuolinajan, jää itse elämäntarina vajaaksi. Näinhän ei tarvitse olla, sillä MyHeritagesta löytyy valtava määrä em. maiden sanomalehtiä. Niiden sisällöstä voit tehdä hakuja todella helposti. Tämän vuoden syyskuussa MyHeritage nimittäin julkaisi noin miljardin nimen hakemiston Yhdysvaltojen ja Kanadan historiallisten sanomalehtien kokoelmiinsa.

Tee nyt hakuja sanomalehtien nimihakemistosta

Näin käsittämättömään määrään nimiä sisältyy luonnollisesti runsaasti Suomesta lähteneitä siirtolaisia sekä heidän toisen tai kolmannen polven jälkeläisiään. Sanomalehtien avulla löydät herkullisia yksityiskohtia heidän elämästään ja saat tietoa mm. asuinpaikoista. Erityisesti Yhdysvalloissa on pitkä perinne muistokirjoituksilla, joilla kunnioitetaan edesmennyttä. Niissä käydään läpi vainajan elämää aina lapsuudesta lähtien. Muistokirjoitusten avulla elämänkerta kirjoittaa lähes itse itsensä.

USA:n kaupunkihakemistot

Sanomalehdet kertovat myös asuinpaikasta, jonka jälkeen voit toki hyödyntää MyHeritagen laajaa kaupunkihakemistokokoelmaa. Toki sanomalehtiä käytettäessä on aina muistettava tietty lähdekritiikki. Joskus lehtijutuissa nimet voivat esiintyä hieman erikoisissa muodoissa tai yksityiskohtia on harmittavan vähän. Sen takia samaa henkilöä koskevia tekstejä kannattaa etsiä useista eri lehdistä. Hakujahan voit tehdä ihan loppumattomiin

Kaleva, Michigan

Kaleva, Michigan. Suomalaisten siirtolaisten v. 1900 perustama kaupunki (1920-1929). Suuri osa kadunnimistä Kalevala-aiheisia, esim. Aura Street ja Sampo Avenue. Kuvapuoli kulkemattomasta postikortista. Siirtolaisuusinstituutti. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Indeksoidut tietueet sisältävät henkilön nimen, tekstinpätkän sanomalehdestä, jossa hänet mainitaan sekä sanomalehden julkaisun otsikon, päivämäärän ja julkaisupaikan. Odotettavissa on myös lisää näitä hakemistoja, joten tutkittava aineisto ei heti lopu kesken.

Historialliset sanomalehdet, hakemisto

Synonyymihaku antaa parempia tuloksia

Näiden Yhdysvaltojen ja Kanadan nimihakemistojen eräs uusi puoli on se, että hakuun on tehty synonyymihaku. Se tarkoittaa sitä, että hakiessasi vaikka nimeä William, saat hakutuloksiin myös nimimuodot Willie, Willy tai Bill jne. Henkilöhän on voitu mainita lehdessä eri aikoina hieman eri nimillä. Esimerkiksi sanomalehtiartikkeli, jossa mainitaan ”William ja Roberta Miller”, lisää jäsenneltyyn hakemistoon tietueita sekä William Milleristä että Roberta Milleristä, joiden oletetaan olevan puolisoita, ja ne voidaan automaattisesti yhdistää sukupuihin MyHeritagen Record Matching -teknologian avulla. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että löydät haluamasi tiedon entistä varmemmin. Samalla voit liittää löytämäsi tiedot sukupuuhusi helposti. Näin lähdeviitekin on saman tien kunnossa.

Haymaking

”Haymaking 1908”. Heinäntekoa suomalaisperheen ”homesteadilla”. Minnesota, 1908. Vas. Hulda Bergström-Viita, toinen vas. Edwin Petrell, edessä poika Roy Petrell. Siirtolaisuusinstituutti. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Kansalliskirjaston sanomalehtiarkisto

Oman Kansalliskirjastomme digitaalinen sanomalehtiarkisto on toki sekin äärimmäisen suositeltava ja monipuolinen, mutta siirtolaisten Atlantin yli matkanneiden siirtolaisten tutkimisessa MyHeritagen sanomalehdet vievät voiton. Kansalliskirjastomme sanomalehtiarkistoa käytettäessä kannatta kirjautua palveluun sisään. Se ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään. Kirjautuneena käyttäjänä saat kuitenkin käyttöösi oman leikekirjan. Sinne voit tallentaa näppärästi sähköisiä lehtileikkeitä. Näin lehtileikkeesi pysyvät järjestyksessä ja jos niiden määrä nousee suureksi, voit myös hakea niitä helposti. Kun käytät leikekirjaa, löydät aina helposti sen lehden, mistä leikkeesi otit. Näin sinun ei tarvitse hakea moneen kertaan samoja asioita, kun voit tallentaa ne kerralla asianmukaisesti ja pysyvästi.

Kokeile nyt hakuja!

Täältä löydät lisää suomalaiseen sukututkimukseen liittyviä artikkeleita

Artikkelikuva: Andrew ”Antti” Kosolan orkesteri esiintymässä Suomeen matkaaville amerikan- ja kanadansuomalaisille Lancastria-valtamerilaivan kannella. (1929)

Andrew ”Antti” Kosolan orkesteri esiintymässä Suomeen matkaaville amerikan- ja kanadansuomalaisille Lancastria-valtamerilaivan kannella. Kuvassa vasemmalla haitaria soittava Kosola (s. 1896 Iron Belt, Wisconsin, k. 1971 Lake Worth, Florida) oli sotienvälisen ajan keskeisimpiä amerikansuomalaisia muusikoita, jolla riitti kysyntää niin keikoilla kuin äänitysstudiossakin. 1929. Siirtolaisuusinstituutti. Kuvan laatua on kohennettu MyHeritagen Photo Enhancerilla.