Suvun tarinoiden arvo on korvaamaton!
- Postannut annikka
Suvun tarinat kertovat enemmän tapahtumien merkityksestä kuin täsmällisistä ajoituksista. Sukulaisten haastatteluissa tulee esille jo tunnetuista tapahtumista uusia seikkoja, joita usein on vaikea varmentaa. Jokainen on varmaan kuullut tarinoita omasta suvustaan, mutta kuinka moni meistä on ryhtynyt toden teolla etsimään näiden juttujen juuria. Perinteen tutkijat ovat huomanneet, että pääsääntöisesti jokaisen tarinan pohjalla on totuuden siemen, mutta yksityiskohdat ovat muuttuneet matkan varrella. Sukutarinan arvo on korvaamaton, mutta sukututkijan suoranainen velvollisuus on etsiä tarinaan liittyvät faktat. Voi hyvinkin olla, että vuosien varrella paikat, nimet ja ammatit ovat muuttuneet kulloisenkin kertojan muistissa. Näin tarina sinänsä on todellinen, mutta kuitenkin faktojen puolesta virheellinen.
Suvun tarinat ovat aina tallentamisen arvoisia
MyHeritagen blogissa olemme aikaisemmin kirjoitelleet mm. pitäjän- ja kirkonkokousten pöytäkirjoista sekä tuomiokirjoista. Toisaalta MyHeritagen avulla pääset helposti kiinni digitoituihin rippi- ja lastenkirjoihin. Näistä voit löytää viitteitä muihin dokumentteihin, joiden perusteella sukulegendan totuutta voi koetella. Tarina sinänsä on aina tallentamisen ja edelleen kertomisen arvoinen, mutta sitä ei pidä sekoittaa asiakirjoista löytyviin tietoihin. Ne voivat olla ristiriidassa keskenään, mutta kokonaisuuden kannalta sillä ei ole merkitystä. Jokainen tutkija voi kertoa sekä tarinan että faktat.
Tarina ja faktat
Sen jälkeen on vain pidettävä huoli, että nämä kaksi eivät sekoitu toisiinsa. Hyvää tarinaa ei kannata tuhota turhilla tiedoilla ja niukoista tiedoista on vaikea rakentaa tarinaa. Monimutkaista vai mitä? Loppujen lopuksi pelkät nimet, paikkakunnat ja päivämäärät ovat sangen tylsiä. Tärkeämpää olisi löytää se ihminen näiden tietojen takaa. Tuomiokirjojen, vanhojen sanomalehtien, kirkonkokousten pöytäkirjojen ja rippikirjojen huomautusmerkintöjen avulla on mahdollista rakentaa jokaisesta esivanhemmasta tai esisukulaisesta omanlaisensa kertomus. Vasta tämän jälkeen sukututkimuksesi todella herää eloon.
Erotu eduksesi
Muistathan, että MyHeritageen voit tallentaa myös sukuun liittyvät kuvat sekä muut dokumentit. Niveltämällä nämä osaksi perhehistoriaa voit luoda todellisia sukujulkaisuja, jota antavat lukijallekin paljon enemmän. Kun vielä lisäät maamme historiaan liittyviä tapahtumia tutkimuksesi lomaan, erotut pian eduksesi meistä muista sukuharrastajista.
Tutustu MyHeritagen kuvatyökaluihin
Tallenna sukusi tarinat jälkipolville
MyHeritagen erilaiset tulostusmahdollisuudet antavat useita eri tapoja esittää sukututkimustasi. Saat tulostettua paperille perinteisen jälki- tai esipolvitauluston lisäksi vaikkapa viuhkakaavioita tai suoranaisia sukukirjoja. Kannattaa kokeilla rohkeasti näitä mahdollisuuksia. Näet, miten löytämäsi sukutarinat ja asiakirjatiedot nivoutuvat hauskaksi kokonaisuudeksi.
Käytä apuna sanomalehtiarkistoja
MyHeritagen sanomalehtiarkiston hakemistojen kautta voit jäljittää myös Yhdysvaltoihin tai Kanadaan siirtolaisiksi lähteneiden sukulaisten vaiheita. Alueen sanomalehtien historia on huomattavan rikas ja suomalaissyntyisiä henkilöitä löytyy hyvin jo 1800-luvun lopulta alkaen. Kun lisäät tähän erilaiset passi- ja matkustajaluetteloiden hakemistot, saatat löytää tietoja esimerkiksi siirtolaisen käyttämästä laivasta. Jopa laivan kuva on löydettävissä ja matkustajaluetteloista voit selvittää, millaisen väen joukossa esisukulaisesi matkaa teki. Ehkäpä teet myös yllätyslöytöjä ja pääset ihan itse kertomaan uusia tarinoita jälkipolviesi iloksi. Niin pientä tarinaa ei olekaan, ettei sitä kannattaisi kertoa ja tallentaa. Kaikki tiedonmuruset ovat fragmentteja ammoin edesmenneistä sukulaisistamme. Jos sinä tai minä jätämme ne kertomatta, ei niitä välttämättä kukaan muukaan osaa kertoa. Kuulutamme siis tässä blogikirjoituksessa jokaisen sukututkijan velvollisuutta toimia menneen ajan kirjurina!
Sanomalehtien nimihakemistoon pääset tästä.
Löydät lisää sukututkimusvinkkejä täältä!
Artikkelikuvana Oscar Kleinehin maalaus 1800-luvun lopulta. Kansallisgallerian arkistokokoelmat. Mustavalkeaa kuvaa on rajattu ja se on väritetty MyHeritagen In Colorilla.