Perinnöllisyystiede johdatti sukututkimuksen pariin

Perinnöllisyystiede johdatti sukututkimuksen pariin

Yleensä ihmiset aloittavat perinteisellä sukututkimuksella ja siirtyvät genetiikkaan löytääkseen lisää kytkentöjä, mutta MyHeritage-jäsen Peggy Shackelford, 64, Etelä-Kaliforniasta aloitti sukututkimusmatkansa ymmärtääkseen perheensä perinnöllisyyttä.

Hänellä on kaksi aikuista tytärtä ja kolme koiraa. Hänellä on yliopistotutkinto (BS) tietokone- ja johtamistieteistä ja hän työskentelee liiketalouskehittelijänä. Vaikka hän on syntynyt lähellä Chicagoa (Hammond, Indiana), Peggy kasvoi Pohjois Californiassa. Hänen työnsä liittyy liiketalousohjelmien analyyttiseen tutkimukseen ja kehittelyyn.

Peggy ja hänen sukunsa äskettäisessä sukukokouksessa. Peggy on takana keskellä persikan värisenä.

Noin 30 vuotta sitten hän aloitti tutkimusmatkansa löytääkseen sukunsa juuret. Varustautuneena vain muutamalla sukutarinalla  hän aloitti tutkimuksensa. Silloin oli hyvin vaikeaa palata ajassa taaksepäin, hän kertoo. Silloin oli hyvin vähän online tietoa saatavissa ja suurin osa hänen tutkimuksastaan ihmisten ja johtolankojen löytymiseksi liittyi henkikirjoitustietojen mikrofilmien seulomiseen.

Sukututkimuksesta on tullut yksi intohimoistani ja nautin matkustamisesta paikkoihin jossa esivanhempani asuivat ja alueen historian tutkimisesta.

Hänen sukunsa perinnöllisyyden tutkiminen näytteli suunnatonta osaa häne intohimossaan suvun historiaan.

Äidilläni Edna’lla on viisi sisarusta. Kaikilla tädeilläni ja sedilläni on joko rinta-, munasarja- tai eturauhassyöpä imukaanlukien äitini. Huolestuneena siitä, saatoiko tämä olla peritty syöpä  aloin tutkia esivanhempiani  nähdäkseni olivatko varhaiset syöpäkuolemat suvussani  vallitsevia Yksi hyvä asia, jonka löysin oli se, että useimmat esivanhemmistani kuolivat suhteellisen vanhoina, poislukien satunnaiset lapsivuodekuolemat tai kuolema intiaanien hyökkäyksessä, jne.

Pitkin matkaa hän on saanut paljon tietoa isänsä suvusta, joka oli, kuten hän sanoo, pohjimmiltaan oppimattomia Kentuckyläisiä  “metsäläisiä.”

Isoisäni isän puolelta, John H. Shackelford ja hänen perheensä eivät osanneet lukea eivätkä kirjoittaa, joten kaikki tieto suvun tältä puoleltaoli suullista ja näinollen epätarkkaa. Vähänpä tiesin loistavasta sukuhistoriasta, joka oli tämän Kentuckyläisen maalaisväen takana.

Pikaisesti nykypäivään, kaikki indeksoidut tiedot, jotka löytyvät MyHeritage’sta ja muista lähteistä  ovat auttaneet häntä hänen tutkimuksessaan..

Aloin nopeasti löytämään keinoja jotka auttoivat johdattamaan kauemmaksi ja kauemmaksi suvun menneisyyteen. Suku asui Kentucky’sa pitkän aikaa, alueen ensimmäisinä asuttajina, mutta suvulla oli jopa vielä erottuneempi menneisyys siinä,että he olivat aivan ensimmäisiä uudisasukkaita Amerikoissa..

Kun hän tutki perheensä sukuperää, hän havaitsi, että he ovat olleet tässä maassa satoja vuosia, alkaen ensimmäisistä hollantilaisista uudisasukkaista New Amsterdam’issa (myöhemmin New York):

New Amsterdamin kartta, noin 1660.

Maria Phillippese du Trieux  matkusti Manhattanille isänsä Philippe’n kanssa, New Netherland laivalla, Nieu Netherlandt  1624 – Hollannin Länsi Intian kauppakomppanian ensimmäinen laiva. He oliat Wolloneja- Protestantteja alkuaan ranskalaisista esi-isistä, jotha elivät nykyisessä Belgiassa. Maria oli pahamaineinen tavernan pitäjä, hänellä oli kaksi aviomiestä,  ja minä periydyn numero kahdesta Jan Peeke’ stä. Hänet potkittiin ulos siirtokunnasta sapattina tarjoilun ja Intiaaneille myynnin vuoksi.

New Netherland laiva

Löytyy jopa Mayflower kytkentä:

Thomas John Rogers, Mayflower’in matkustaja, on yhdeksäs isosetäni. Vaikka hän kuoli ensimmäisenä talvenaan Plymouthissa, hänen poikansa säilyi hengissä ja lisää perhettä saapui myöhemmin.

Useimmat hänen isänsä suvusta ovat saapuneet Uuteen Maailmaan 1600 luvulla.

Suvussa oli tohtoreita ja ministereitä ja perhe on kaukaista sukua Teddy ja Eleanor Roosevelt’eille ja William Rogers Clark of Lewis’ille ja kuuluisille Clark’eille  Näyttää siltä, että suurperheissä, nuorempien sisarusten oli jatkuvasti muutettava länteen  saadakseen maata ja asemaa.  Mitä lännemmäksi  suku muutti, sitä köyhempiä he olivat.

MyHeritage on sallinut Peggyn saada yhteyden muihin suvun jäseniin, jotka tutkivat näitä samoja juuria käyttäen apunaan SmartMatches ja vihjeet ovat kasvaneet nopeammin kuin hän ehtii ylläpitää.

Saan useita Smart Matches joka viikko. Vaikka osalla ei ole merkitystä, monet ovat päteviä yhteyksiä jotka ovat auttaneet tutkimustani ja nopeuttaneet sitä.

Perheellä oli pitkään usko, että heidän äidinpuoleinen iso-isoisä Edward MacKay, oli syntynyt Skotlannissa, kuten hänen kuolintodistuksessaan oli syntymäpaikka merkitty. Peggy kykeni jäljittämään hänen syntymisensä paikkan Limerick’iin Irlannissa,  vaikka hän oli vaihtanut nimeään usita kertoja vuosien aikana. Hän oli todellisuudessa Irlantilainen  eika Skotti. Hänen nimensä vaihtui henkikirjoituksesta toiseen, joskus Mulchay tai Mulcahy, muotoon MacKay ja McKay. Peggy liittyi MyHeritage’een yli 10 vuotta sitten. Hän pitää siitä, että hän voi nyt tulostaa kopion kaikesta sukupuussaan kirjan muotoon.

Se on hieno tapa jakaa  tietoa muille sukulaisille.

Perheensä sitoutumisesta hänen etsintäänsä, Peggy  kertoo jakaneensa löytönsä suvunn muiden jäsenten kanssa  ja yksi hänen siskoistaan suorittaa tutkimusta hänen kanssaan.  Hänen puussaan on enemmän kuin 2,800 henkilöä tällä hetkellä. Vaikka hänen nykyinen sukunsa asuu länsirannikolla, hänen esivanhempansa levittäytyivät aina itärannikolle asti ja useimpiin paikkoihin sillä välillä. Me kysyimme Peggyltä oliko hän löytänyt tuntemattomia tai kauan kateissa olleita sukulaisia.

Ystävystyin Facebookissa henkilöön, joka asuu Atlantassa. Tarjouduin auttamaan häntä aloittamaan sukunsa tutkimuksen. Olin hämmästynyt huomatessani, että olimme todellisuudessa sukulaisia. Hänen isotätinsä meni naimisiin sukuni esivanhemman jälkeläisen kanssa. Hän myöskin periytyy esivanhemmista, jotka saapuivat tähän maahan 1600 luvulla.

Mielenkiintoinen löytö oli vanha lehtiartikkeli hänen esivanhempansa Thomas Allen Shackelfordin kuolemasta.

Hän työskenteli tehtaassa kun höyrykattilan venttiili juuttui. Hän ja nejä muuta miestä yrittivät korjata ongelman kun höyrykattila räjähti, surmaten kaikki viisi miestä.  Ennen tämän artikkelin löytymistä en tiennyt kuinka hän kuoli.

Peggy’n  äidin puolisista esivanhemmista, kaksi suurta arvoitusta on ratkaistu. Ensimmäinen oli iso-isän  Albert Fischer’in saksalainen alkuperä;  hän lähti kotoaan hyvin nuorella iällä ja piti vain vähän yhteyttä perheeseensä.

Huhu kertoi, että perhe oli juutalainen ja tämä kiinnosti suuresti Peggyä, koska juutalainen esi-isä on suuri riskitekijä BRCA1 ja BRCA2 geeniin  pohjautuvaan rinta- ja munasarjasyöpään, kaksi tyyppiä jotka olivat liiankin yleisiä hänen suvussaan.

Otin Autosomal DNA testin ja huomasin, että minulla on vähemmän kuin 2% Eurooppalaisia juutalaisia esivanhempia ja lisätutkimus johti päätelmään että suku oli suurella todennäköisyydellä katolista.

Peggy havaitsi, että Albert Fischer’in äiti oli Louisa Kramer. Yhdessä henkikirjoituksessa, Louisa’n veli oli pappina Chicagossa. Hänen isänsä oli myös Albert Fischer ja tuli Württembergistä Saksasta.

En ole onnistunut pääsemään kauemmaksi Saksan Fischereissä mutta Kramerit tulivat Baijerista, syvästi katoliselta alueelta. Vastikään otin erikoistestin BRACA1 ja BRACA2 geeneistä ja muista niihin liittyneistä geeneistä, mutta saan tulokset vasta syyskuussa.

Toinen arvoitus on yhä paljastumassa.

Aloitimme hyvin vähillä tiedoilla isoisoisästäni Edward McKay’stä, jonka kuolintodistus kertoi hänen syntyneen  Skotlannissa. Serkkujen yhteistyöllä kykenimme löytämään muita tietoja, jotka osoittivat, että nimi oli muuttunut useita kertoja hänen elinaikanaan ja että hän oli syntynyt Limerick,issa Irelannissa nimeltään Edward Mulchay.

Suku yrittää yhä paikallistaa hänen alkuperäänsä ja suvun jäseniä, mutta nyt sentään etsimme oikeasta maasta.

Soundex-haku *) auttoi suuresti paikallistamaan mahdollisia mahdollisia kandidaatteja, jotka myöhempi tutkimus varmisti sukulaisiksi.

“Perintötieteellisessä tutkimuksessa on paljon haasteita”, sanoo Peggy, “mutta MyHeritage on auttanut murtanaan muurit ja antanut minulle hienoja työkaluja etenemiseen (tai peruuttamiseen, kuten se oli).” Peggy jakoi nämä neuvot heille, jotka ovat juuri aloittaneet sukuhistorian matkansa:

—  Tarkasta päivämääräsi ja varmista, että ne ovat järkrviä. Olen nähnyt joidenkin kytkevän äidin lapseen ja äidin olisi pitänyt olla yli 60 vuotias lapsen syntyessä Tämä ei juurikaan toimi. Tai lapsen kytkettynä isään, joka on kuollut jo monta vuotta aikaisemmin. –Älä ota muiden tutkimuksia tosiasioina, ellei löydy jotakin dokumenttia tueksi ja se näyttää järkevältä.

Nautitko Peggy’n tarinan lukemisesta?  Jaa kommenttisi alla. Onko sinulla kertomusta jaettavaksi? Lähetä se osoitteeseen  stories@myheritage.com.

*) Englannin ääntämyksen mukainen hakutapa (kääntäjän lisäys)

Kommentit

Sähköpostiosoite pidetään yksityisenä, eikä sitä näytetä

  • Unto Lehtonen

    27 syyskuun, 2014

    Mielenkiintoinen kertomus eikä varmaankaan ainoa.