11 nähtävyyttä Amsterdamissa MyHeritage 2019 Liveen osallistujille

Oletko jo varannut lippusi MyHeritage 2019 LIVEen? MyHeritage LIVE 2019 on toinen vuosittainen käyttäjäkonferenssi, joka järjestetään 6. – 8. syyskuuta 2019 Amsterdamissa, Hollannissa. Konferenssi tarjoaa poikkeuksellisen yhdistelmän koukuttavia luentoja, työpajoja sekä uusimpia DNA-ja MyHeritage-ominaisuuksia. Osallistujilla tulee olemaan unohtumaton viikonloppu.

Rekisteröidy nyt MyHeritage LIVEen ja saat varhaisen varaajan alennuksen!

Ja vaikka MyHeritage LIVE 2019 on riittävä syy varata lennot, on Amsterdamin kaupunki täynnä kiehtovia, historiallisia nähtävyyksiä, jotka ansaitsevat kunniapaikan jokaisen sukututkijan pakko-käydä-listalla.

Amsterdamin historiaa

Amsterdamin paikalle rakennettiin ensimmäiset puutalot 1200-luvun alkupuolella. Kaupunki linnoitettiin suojaksi vihollisilta; Amstel-joki padottiin nykyisen Damin aukion kohdalta. 1300- ja 1400-luvuilla kaupungin asukasluku kasvoi nopeasti. Se kuitenkin kärsi tuhoisista tulipaloista vuosina 1421 ja 1452, jotka hävittivät suuren osan kaupunkia. 1600-luvulla kaupungin reunamille muodostui kolmen kanavan Kanavakehä (Grachtengordel), joka on vuodesta 2010 ollut Unescon maailmanperintöluettelossa. 1700-luvulla Amsterdamista tuli maailman suurin pankkikeskus, mutta kulta-aika oli loppumassa. 1800-luvulla tilanne Amsterdamissa parani, kun Ranskan valta oli alkanut heiketä. Vuosisadan loppupuolella Amsterdamiin perustettiin suuria puistoja ja museoita, ja elintaso kohosi huomattavasti. 1900-luvun alussa ponnistelut keskittyivät lähinnä maankuivaukseen, jolla pyrittiin lisäämään maataloutta ja elintilaa.

Tässä listamme 11 nähtävyydestä MyHeritage 2019 Liveen tulijoille

1 Amsterdamin kaupungin arkistot

Amsterdamin kaupunginarkisto on maailman suurin. Sen kokoelmat sisältävät miljoonia karttoja, piirustuksia, valokuvia, kirjallisia asiakirjoja sekä ääni- ja elokuvatiedostoja. Vaikka sinulla ei olisikaan hollantilaisia sukujuuria, historian ystäville se on pakko-nähdä-kohde. Arkistosta löytyy kaupungin historiaan liittyviä keskeisiä asiakirjoja mm. poliisiraportti Anne Frankin polkupyörän varastamisesta, josta hän kertoo päiväkirjassaan, ja Rembrandtin hautaustiedot.

2 Anne Frankin talo

Juutalaistyttö Anne Frank tuli tunnetuksi toisen maailmansodan aikana kirjoittamiensa päiväkirjojen ansiosta. Teini-ikäinen Frank piilotteli yli kaksi vuotta amsterdamilaisessa talon salaisessa siivessä. Talo toimii nykyään museona. Frankin tarina on lähes jokaiselle tuttu, joko julkaistun päiväkirjan tai elokuvafilmatisointien kautta.

Vaikka Frankin piilopaikkana toimineet huoneet ovat tyhjiä, voi paikan päällä yhä aistia menneen ajan tunnelmaa. Museossa voi myös tutustua alkuperäiseen päiväkirjaan ja perehtyä tarkemmin holokaustin ja toisen maailmansodan tapahtumiin.

3 Kanavat

Amsterdamin-matkalla kiertoajelut ja sightseeing-bussit on syytä jättää omaan arvoonsa, sillä oikea tapa tutustua ”Pohjoisen Venetsiaan” on kanavia pitkin. Kanavissa todella riittää koluttavaa, sillä Amsterdamin kanavaverkosto on pituudeltaan reilut sata kilometriä.

Hiljattain Unescon maailmanperintökohteiden listaankin lisättyyn kanava-alueeseen voi tutustua risteilijän kyydissä parhaaksi katsomallaan tavalla. Risteilyjen kestot vaihtelevat yhdestä tunnista useampaan, kun taas kanavabussin kyydistä voi hypätä välillä pois, ihailla maisemia ja jatkaa matkaa seuraavalla.

4 Rijksmuseum

Museumpleinilla sijaitseva Rijksmuseum eli Valtionmuseo on yksi maailman suuria taidemuseoita, ja se on Alankomaiden suurin ja suosituin museo. Rijksmuseum perustettiin jo vuonna 1800, se muutti Amsterdamiin vuonna 1808 ja sen rooli on aina ollut esitellä Alankomaiden perinteistä, helposti käsitettävää taidetta.

Museosta löytyy erityisen paljon Alankomaiden kulta-ajan maalareiden kuten Frans Halsin, Rembrandtin ja Vermeerin töitä, mutta myös muuta, etenkin valokuvia ja pieni kokoelma aasialaista taidetta. Siellä on myös esineitä kuten vanhoja huonekaluja, ja museossa on kerrallaan esillä noin 8000 esinettä ja taideteosta. Se on myös uraauurtava museo, sillä sen digitaaliset arkistot ovat hyvin kattavat ja niistä löytyy lopulta miljoona taideteosta ja valokuvaa.

5 Van Gogh museo

Van Gogh -museo on yksi Amsterdamin suosituimmista vierailukohteista. Museossa viihtyvät taiteenystävien lisäksi historiasta kiinnostuneet ja perheen pienimmätkin.

Vincent van Gogh on kiistatta yksi Euroopan tärkeimmistä kuvataiteilijoista. Amsterdamin van Gogh -museossa pääsee ihailemaan miehen tunnetuimpia mestariteoksia, joiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Öinen katukahvila sekä Vaasi kahdellatoista auringonkukalla.

Taideteosten lisäksi museossa voi tutustua tarkemmin van Goghin maailmankuvaan, sillä maalausten ohessa on näytillä myös miehen veljelleen kirjoittamia kirjeitä. Kirjeiden anti on mielenkiintoista – kuten voikin odottaa niiden kirjoittajalta, joka esimerkiksi leikkasi irti oman korvansa.

6 Tulppaanit

Tulppaanisaari Vondelpark-puistossa

Tulppaanisaari Vondelpark-puistossa

Tulppaani on Hollannin kansalliskukka ja niitä on kaikkialla. Syyskuussa on Vondelparkissa olevalla tulppaanisaarella vuoden viimeinen tulppaaninäyttely ja sinne on vain 15 minuutin kävely valtionmuseolta. Voit myös käydä Bloemenmarktissa, maailman ainoalla kelluvalla kukkatorilla, joka sijaitsee Singelillä, Amsterdamin eteläisellä kanavakehällä.

Bloemenmarkt, maailman ainoa kelluva kukkatori

Bloemenmarkt, maailman ainoa kelluva kukkatori

7 Oude Kerk

Oude kerk on Amsterdamin vanhin ja mielenkiintoisin kirkko, rakennettu vuonna 1213. Se sijaitsee keskellä pahamaineista Red Light Districtiä. Kirkko on sisältä erittäin kaunis, ja siellä järjestetään usein mielenkiintoisia taidenäyttelyitä. Rembrandtin Saska-vaimon sanotaan olevan haudattuna täällä.

8 Jordaanin alue

Alunperin työlaiskaupunginosana tunnettu Jordaanin alue on nykyisin Amsterdamin suosituin. Pienet kaupat ja ravintolat täyttävät sen kadut. Nykyisin opiskelijoiden, taiteilijoiden ja julkisuuden henkilöiden asuttamassa kaupunginosassa on omaleimainen tunnelma; pikkukaupunki keskellä kaupunkia. Entisten pubien lisäksi alue on nykyisin erityisen tunnettu viehättävistä pienistä ravintoloistaan, mitä kummallisimpia tuotteita myyvistä kaupoistaan ja taidegallerioistaan. Jordaanissa sijaitsevia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Anne Frankin talo sekä Jordaanin maamerkkinäkin tunnettu vuonna 1631 käyttöön otettu Westerntower sekä kirkko.

9 Dam Square

Dam Square. kuninkaallinen palatsi taustalla, vasemmalla ja Nieuwe Kerk oikealla

Dam Square. kuninkaallinen palatsi taustalla, vasemmalla ja Nieuwe Kerk oikealla

Dam Squaren keskeinen sijainti, tunnetut rakennukset ja aukiolla järjestettävät lukuisat tapahtumat tekevät Dam Squaresta yhden kaupungin keskeisimmistä aukiosta. Aukion keskelle vuonna 1956 pystytetty valkoinen obeliski on maailmansodan veteraaneja kunnioittava kansallismuistomerkki ja myös yksi Amsterdamin vilkkaimmista kokoontumispaikoista.

Dam-aukiolla sijaitsee Koninklijk Paleis eli kuninkaallinen palatsi, jonka loistokkaat sisätilat ovat auki vieraille suurimman osan vuodesta. Kuninkaan palatsin vieressä on goottilaistyylinen Nieuwe Kerk eli uusi kirkko, jota käytetään kuninkaallisiin häihin ja kruunajaisiin.

10 Zaansee Schansin tuulimyllyt

Paitsi tulppaaneistaan niin Alankomaat tunnetaan myös tuulimyllyistään ja kanavistaan. Hollantilaiseen sielunmaisemaan sujahtaa helposti sisään vierailemalla Zaanse Schansin kulttuurihistoriallisessa miljöössä. Alueelta löytyy tuulimyllyjen ja perinteisten vihreävalkoisten talojen lisäksi seitsemän museota. Täällä sijaitsee mm. Hollannin suurin puukenkäkauppa, jonka työpajassa voi myös seurata puukenkien valmistusta.

11 Nieuwmarkt

Nieuwmarkt-aukion keskellä on näyttävä linnake, vuonna 1488 rakennettu De Waag, joka tänä päivänä toimii tunnelmallisena kahvilana ja ravintolana. Aukio linnakkeen ympärillä on kautta historian toiminut markkinapaikkana – myös tänä päivänä Nieuwmarktilla järjestetään päivittäin markkinat sekä lauantaisin ekologisen ruuan markkinat ja kesäsunnuntaisin antiikki- ja kirjamarkkinat.

Ellet ole vielä varannut lippuja, nyt on hyvä aika tehdä se. Syyskuu on Amsterdamiin matkustamisen kannalta hieno; se on vielä melko lämmin kuukausi, sillä kuun alkupuolella on usein yli 20 asteen lämpötiloja ja öisinkin on vielä yli 10 astetta.

Rekisteröidy nyt MyHeritage 2019 LIVEen!

Mihin näistä kohteista haluaisit tutustua? Kerro meille kommenteissa