Kuinka muistokirjoitus kirjoitetaan

Kuinka muistokirjoitus kirjoitetaan

Sukututkijana tai ihan yksityisenä ihmisenä saatat joutua vaikean tehtävän eteen, kun sinun on kirjoitettava muistokirjoitus hiljattain menehtyneelle perheenjäsenelle. Jos olet sukututkija, tiedät, miten arvokkaita muistokirjoitukset voivat olla. Niissä on usein paljon enemmän tietoja kuin esim. kuolinilmoituksessa. Joskus niissä on vainajan elämästä tietoja, joita et koskaan saisi mistään muusta lähteestä. Voit tehdä hakuja MyHeritagen sanomalehtikokoelmista ja löytää muistokirjoituksia Yhdysvalloista, Kanadasta ja kaikkialta maailmasta.

Mutta kuinka koko ihmisen elämä tiivistetään muutamaan kappaleeseen? Miten kirjoitat jotain, mikä kunnioittaa rakkaasi muistoa ja auttaa muita kunnioittamaan hänen muistoaan?

Tärkeimmät asiat ensin:

Mikä on muistokirjoitus eli nekrologi?

Sana ”muistokirjoitus” tulee latinankielisestä sanasta ”obitus”, joka tarkoittaa ”kuolemaa”. Muistokirjoitus julkaistaan perinteisesti paikallisessa sanomalehdessä ja siinä kuvataan vainajan elämää. Kun kuuluisa tai tunnettu henkilö kuolee, sanomalehdet julkaisevat yleensä muistokirjoituksen, jossa esitetään yhteenveto henkilön elämästä ja saavutuksista. Muissa tapauksissa omaiset voivat halutessaan itse kirjoittaa muistokirjoituksen ja julkaista sen paikallislehdessä tai sitä varten perustetulla verkkosivustolla.

Mitä muistokirjoitukseen laitetaan?

Muistokirjoitusten ei tarvitse olla erityisen pitkiä tai yksityiskohtaisia. Itse asiassa, jos se helpottaa sinua, voit yksinkertaisesti noudattaa valmista mallia tai kaavaa (näytämme sen jäljempänä). Tämä voi olla parasta, jos maksat siitä, että muistokirjoitus painetaan paikallislehdessä, ja sinulla on vain vähän tilaa.

Kuitenkin, mitä enemmän tietoja lisäät, sitä enemmän arvoa se tuo – sekä niille ihmisille, jotka tunsivat vainajan, että niille, joilla ei ollut tilaisuutta tutustua häneen. Ja vaikka aiotkin julkaista muistokirjoituksen lehdessä, voi olla hyvä ajatus kirjoittaa pidempi ja yksityiskohtaisempi muistokirjoitus jaettavaksi verkossa, olipa kyse sitten sosiaalisesta mediasta, blogista, hautaustoimiston verkkosivuista tai vain sähköpostista perheelle ja ystäville.

Miltä muistokirjoitus näyttää?

Malli

Muistokirjoitus alkaa vainajan nimellä ja iällä kuollessa.

Se jatkuu kuolinpäivällä, -paikalla ja -syyllä.

Seuraavaksi annetaan taustatietoja vainajan elämästä, kuten

Hänen syntymäpaikkansa

Koulutus

Ura

Toiminta yhteisössä

Seuraavaksi mainitaan häntä ennen kuolleet perheenjäsenet ja vielä elossa olevat. Lopuksi annetaan käytännön tietoja jumalanpalveluksesta ja hautajaisista. Lopuksi mainitaan vainajalle tärkeä voittoa tavoittelematon järjestö, jota ystäviä ja tuttuja pyydetään tukemaan hänen muistokseen.

Kuinka kirjoitat muistokirjoituksen?

Yllä oleva malli toimii hienosti, jos haluat pitää muistokirjoituksen yksinkertaisena ja lyhyenä.

Jos haluat kirjoittaa jotain yksityiskohtaisempaa ja haluat päästä oikeaan mielentilaan, kuvittele, että kuvailet poismennyttä henkilöä hänen tuleville jälkipolvilleen. Mitä luulet, että he haluaisivat tietää hänestä? Mitä vainaja haluaisi jälkipolviensa tietävän itsestään?

Saattaa olla helpointa aloittaa kirjoittamalla ylös kuivia perustietoja:

Missä ja milloin hän syntyi?

Keitä olivat hänen vanhempansa ja sisaruksensa?

Missä hän sai koulutuksensa?

Mikä oli hänen ammattinsa?

Kenen kanssa hän meni naimisiin, million ja miten he tapasivat?

Milloin heidän lapsensa ovat syntyneet?

Milloin hän kuoli ja mikä oli kuolinsyy?

Ketkä perheenjäsenet kuolivat ennen häntä ja ketkä ovat vielä elossa?

Katso, voitko lisätä tarkempia tietoja:

Mitä tarinoita tiedät hänen lapsuudestaan? Millainen hänen lapsuutensa oli?

Mitkä olivat hänen tärkeimmät saavutuksensa työ- ja yksityiselämässä?

Mitä haasteita hän kohtasi ja voitti elämänsä aikana?

Millaisia muistoja sinulla on hänestä

Millaisia tarinoita hänestä on kerrottu perheessä aina uudestaan ja uudestaan?

Kun sinulla on kaikki nämä tiedot, voit järjestää ne kronologisesti alkaen hänen syntymästään ja päättyen hänen kuolemaansa.

Monet pitävät muistokirjoituksen kirjoittamista vapauttavana ja hyvänä tilaisuutena viettää aikaa miettimällä kaikkea sitä, mitä olet kokenut poismenneen läheisesi kanssa. Se voi olla henkisesti raskasta, mutta varmasti palkitsevaa – ei vain sinulle eikä vain niille ystäville ja sukulaisille, jotka lukevat sen, vaan myös tuleville sukupolville, jotka haluavat tietää lisää tästä henkilöstä, jota he eivät koskaan saaneet tavata.

Kansalliskirjasto.fi:n kokoelmissa, Liiketyöläinen lehden vuoden 1939 heinäkuun numerossa oli poimintoja nekrologeista seuraavasti:

Jos haluat saada lisää tietoa esivanhemmastasi, jota et koskaan tavannut, tee hakuja MyHeritagen historiallisista kokoelmista, jotka voivat valottaa perheesi menneisyyttä.