Sukututkimustaidot: Mitä taitoja sukututkija tarvitsee?

Sukututkimustaidot: Mitä taitoja sukututkija tarvitsee?

Sukututkijoiden täytyy näyttää hieman oudoilta niistä, joita sukututkimuskärpänen ei ole vielä puraissut. Meidän sukututkijoiden on täytynyt hankkia laaja skaala erilaisia sukututkimustaitoja. Joudumme analysoimaan ja erittelemään monenlaisia vihjeitä, kun kokoamme mitä monimutkaisinta palapeliä.

Sukututkimuspalapeli

Opimme analysoimaan kuten psykologit, ymmärtämään historiaa kuten historioitsijat, lukemaan karttoja kuten navigoijat ja kommunikaatiotaitomme alkavat kilpailla terapeuttien ja psykiatrien kanssa, kun suostuttelemme vastahakoisia tai vanhempia perheenjäseniä jakamaan tärkeitä tietojaan.

Välttämättömyyden pakosta meistä tulee kryptografeja, grafologeja ja paleografeja, jotka tulkitsevat epäluotettavia asiakirjoja, allekirjoituksia, kirjoitusvirheitä, muinaisia käsialoja ja käyttävät vanhojen käsialojen opaskirjoja apuna tietojen tulkitsemisessa.

Vanhat käsialat

Meistä tulee kirjailijoita, jotka hiovat scoopin haistavien reportterien ja prime-time-haastattelijoiden taitoja. Opimme lukemaan muiden aakkosia ja kielellisten taitojen karttuessa vähä vähältä muissa kielissä käytettyä sukututkimussanastoa. Opimme ainakin lisää siihen nähden, mitä osasimme aikaisemmin.

Vanhojen valokuvien vihjeiden tulkitsemiseksi meidän on tutkittava historiallisia pukuja ja sisustustyylejä. Meidän on myös opeteltava vanhojen, arvokkaiden valokuvien ja dokumenttien säilyttämiseksi tarvittava tekniikka.

Iso-isovanhemmat

Kun järjestämme monimutkaisia tutkimusretkiä arkistoihin, konferensseihin ja vieraisiin maihin, meillä on hyvä olla myös matkanjärjestäjän taitoja.

Ja kun alamme hukkua papereihin ja meidän täytyy varastoida niitä, tulevat arkkitehtuuri, avaruussuunnittelu ja rakentaminen avuksi. Tiedostot, paperit, kirjat ja valokuvat varmasti täyttävät keittiön pöydän ja jokaisen vaakatasossa olevan pinnan, myös lattian!

Ja nyt, kun DNA-testin on – monien asiantuntijoiden mukaan – oltava osa vakavasti otettavaa sukututkimusprojektia, meidän pitäisi päivittää taitojamme myös tieteen ymmärtämisessä.

DNA-testi

En ole vielä edes maininnut koko ajan muuttuvaa teknologista vallankumousta sukututkimuksessa. Se sisältää mm. laitteistoja ja ohjelmistoja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia niille, jotka eivät ole perehtyneet tekniikkaan. Tunnustan, että ajattelin aina olevani yksi heistä, mutta näyttää siltä, että olen saanut hankittua näitä taitoja matkan varrella.

Toisaalta en tunne yhtään sukututkijaa – amatööriä tai ammattilaista – joka luopuisi monimutkaisen etsimisen usein haastavista mutta lopulta palkitsevista saavutuksista.

Kirjoittaja, Schelly Talalay Dardashti, on MyHeritagen yhdysvaltalainen sukututkimusneuvoja.

Lue lisää sukututkimusvinkkejä täältä.

Mitä taitoja sinä olet kehittänyt sukututkimusmatkasi aikana? Kerro meille alla kommenteissa.