Äitienpäivän historiaa

Äitienpäivän historiaa

Kommentit

Äitienpäivä on juhlapäivänä varsin uusi, sillä ei ole mitään kirkollista taustaa, eikä se ole kuulunut talonpojankaan kalenteriin.

Äitienpäivä on kotoisin Yhdysvalloista ja se on siitä erikoinen, että se on yksityishenkilön aloitteesta syntynyt juhla. Äitienpäivän perustaja oli länsivirginialainen Ann Jarvis (1864 – 1948). Hänen äitinsä oli kasvattanut 11 lasta ja oli eläessään haaveillut päivästä, joka olisi omistettu kaikille maailman äideille.

Ann Jarvis

Ann Jarvisin äiti kuoli 1905, mutta ajatus jäi elämään hänen tyttärensä mieleen. Hän alkoi ajaa äitienpäiväasiaa määrätietoisesti ja se johti siihen, että vuonna 1914 presidentti Wilson teki äitienpäivästä kansallisen juhlapäivän, jonka ajankohta sijoittui Ann Jarvisin äidin kuolinpäivän (9.5.) tienoille.

 

 

 

 

Kuvalähde: Ilomantsin museosäätiö

Äitienpäivä on kevään koskettavimpia juhlia. Kustaa Vilkuna on kuvannut äitienpäivää näin: Perheissä äidille tuodaan kukkia ja muita lahjoja. Isä ja lapset nousevat varhain toimittamaan ne kotoiset aamuaskaret, jotka muutoin kuuluvat äidille. Äiti saa tarjottimella lahjansa ja kahviaamiaisensa sänkyyn. Lauletaan kuin nimipäivänä. Kaikki ovat äitiä kohtaan avuliaita ja ystävällisiä. Perheissä, joista äiti on kuollut, viedään kukkasia haudalle. Äitiä palvotaan, ja kiitollinen äiti tuntee olonsa miellyttävän korostetuksi”.

Oi kiitos, rakkahin äiti hellä,
nyt siitä kaikesta, minkä soit,
kun aina jaksat sä työskennellä
ja aina rakastaa meitä voit.

 

 

 

 

Äitienpäivää on perinteisesti juhlittu myös kouluilla ja Suomen valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa tasavallan presidentti myöntää äitienpäivänkunniamerkkejä ansioituneille äideille.

Äitienpäivä Jalasjärven Kannonkylän Kannon koululla. Kuva: Kimy-Kustannus 1920-1923, Museovirasto-Musketti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuulisimme mielellämme omista äitienpäivämuistoistasi – kertoisitko kommenteissa…

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin