Uusi ominaisuus: Tee itse korjauksia historiallisiin tietoihin

Kommentit

Olemme hyvin iloisia voidessamme lanseerata MyHeritage-käyttäjille uuden ”Ehdota vaihtoehtoa”-ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä voi korjata väärin puhtaaksikirjoitetut tai väärät nimet SuperSearch™-hakukoneen historiallisissa tiedoissa. Tämä artikkeli sisältää katsauksen puhtaaksikirjoittamisen haasteisiin, ohjeet siitä, kuinka voit korjata vastaantulevia virheitä tämän uuden ominaisuuden avulla ja tosielämän esimerkkejä siitä, kuinka hyödyllisiä tekemäsi korjaukset voivat olla koko sukututkimusyhteisölle.

”Erehtyminen on inhimillistä” – Katsaus puhtaaksikirjoittamisen haasteisiin

Jokaiselle meistä on tullut vastaan historiallisia tietoja, jotka ovat täynnä virheitä – ihmiset tekevät virheitä! Mutta miksi historiallisissa tiedoissa niitä on niin paljon? Ennen vahaan kaikki dokumentit kirjoitettiin käsin ja sellaisella käsialalla, jota nykystandardien mukaan on vaikea lukea. Tietokoneita ja oikolukuohjelmia ei vielä ollut. Vuosia myöhemmin yritykset, kuten MyHeritage, ovat kirjoittaneet tietoja puhtaaksi ja tehneet niistä hakukelpoisia hakemistoja. Tämä prosessi sisältää hyvin vaikeiden käsialojen tulkitsemista, mikä johtaa usein virheisiin. Joskus virheet eivät edes ole meidän vaan niiden virkailijoiden, jotka kirjoittivat ylös alkuperäiset tiedot. Jotkut olennaiset tiedot sisältävät väärää tietoa useista eri syistä; ihmiset ovat mm. saattaneet tietoisesti valehdella tietyistä asioista kuten iästään.

 

Kirjoittaisitko tämän puhtaaksi! Esimerkki vaikeasti tulkittavasta käsialasta vanhassa kanadalaisessa kirkonkirjassa

Kuvittele johonkin USAssa olevaan satamaan amerikkalainen siirtolaisvirkailija, joka keskustelee juuri Saksasta saapuneen siirtolaisen kanssa. Siirtolainen kertoo virkailijalle Saksaan jääneen isänsä nimen, mutta kieli- ja kulttuurimuurin vuoksi virkailija kirjoittaa nimen väärin matkustajaluetteloon, sillä nimi kuulostaa hänestä täysin vieraalta. Sitten 100 vuotta myöhemmin hakemistoa tekevällä MyHeritage-ammattilaisella on vaikeuksia lukea sitä, mitä virkailija oli kirjoittanut ja hän kirjoittaa sen väärin aiheuttaen tuplavirheen.

Toisinaan nimi on kyllä historiallisessa rekisterissä oikein, mutta puhtaaksikirjoittaja kirjoittaa sen väärin johtuen epäselvästä käsialasta tai inhimillisestä virheestä. MyHeritagessa teetämme toimeksiantona ja valvomme työtä, jota ulkomaiset tiimimme tekevät kirjoittamalla manuaalisesti puhtaaksi satoja miljoonia tietoja joka vuosi. Manuaalisen prosessin ja ylläolevan johdosta, virheitä tapahtuu.

Puhtaaksikirjoitusta tekevällä henkilökunnalla saattaa olla myös puutteita tiedoissa olevien nimien kulttuurisessa ymmärtämisessä. Esimerkki: kuvittele tilannetta, jossa USAhan saapuneen Italiasta olevan siirtolaisen nimen kirjoittaa puhtaaksi kokenut intialainen puhtaaksikirjoittaja, jolla ei ole tuntumaa italialaisiin nimiin – tämmöisessä tapauksessa nimi saatetaan kirjoittaa väärin. Henkilökunnalla ei ole kulttuurista osaamista joka puolelta maailmaa ja sen takia virheitä sattuu.

Tämän tyylisten virheiden suurin ongelma on siinä, että sukututkija etsii henkilöä oikealla nimellä eikä löydä sitä. MyHeritage-hakukone selviää joistakin nimivirheistä hyvin ja löytää tiedot foneettisen samankaltaisuuden ansiosta. esim. Rasmussen /Rasmusson. Jotkin virheet ovat kuitenkin niin arvaamattomia, ettei hakukone selviä niistä.

Jos, esimerkiksi, teet haun väestönlaskentakokoelmassa tietystä perheestä nimellä Fisk, mutta nimi on kirjoitettu puhtaaksi muodossa ”Fish”, on aivan mahdotonta löytää heidän tietojaan. Tämä on itseasiassa aivan oikea esimerkki sillä ”Mary Fisk” on USAn vuoden 1940 väestönlaskenta kokoelmassa siirtokirjoitettu ”Mary Fish”.

 

Puhtaaksikirjoittaja ei tämän tiedon kohdalla ole ollut tarpeeksi huolellinen! Maryn ja hänen kahden sisaruksensa sukunimeksi olisi pitänyt kirjoittaa ”Fisk” (kuten heidän vanhemmillaan) eikä ”Fish”. Puhtaaksikirjoitus ei ole ainoastaan väärin vaan myös epäjohdonmukainen!

 

Kun alkuperäistä tietoa katsotaan tarkemmin, k-kirjainta sanassa Fisk, sen voisi helposti tulkita h-kirjaimeksi, juuri niin kuin oli tapahtunutkin. On helppo ymmärtää, kuinka virheitä puhtaaksikirjoitusvaiheessa tapahtuu ja erityisesti kun on kyse inhimillisistä virheistä ja huonosta käsialasta.

 

Mielenkiintoista kyllä; koko perhe löytyy MyHeritagessa USAn vuoden 1930 väestönlaskennasta ja tällä kertaa heidän nimensä on kirjoitettu oikein ”Fisk”iksi

 

Esimerkkejä

Alla esimerkki väärinkirjoitetusta nimestä MyHeritagen BillionGraves hautakivikokoelmasta. Käyttäjä (joka itse asiassa on yksi sukututkimuseksperttejämme, Daniel Horowitz) ehdotti, että Hyman Posenberg pitäisi kirjoittaa Hyman Rosenberg:

 

Alla oleva kuva hautakivestä osoittaa, että nimi tosiaan kirjoitetaan ”Hyman Rosenberg”. Virhe on ymmärrettävä. Kuten monien hautakivien kohdalla, niin tässäkin sää on vaatinut veronsa ja iso R-kirjain on kulunut hieman ja muistuttaa iso P-kirjainta.

 

Väärin puhtaaksikirjoitettu hautakivi

Toinen esimerkki virheestä löytyy Englannin & Walesin väestönlaskennasta vuodelta 1860, jossa Mary Cubitt Francis on virheellisesti kirjoitettu muotoon ”Mary Cnlitt Francis”. Ystävällinen MyHeritage-käyttäjä ehdotti hänelle vaihtoehtoista nimeä käyttämällä tätä uutta ominaisuuttamme.

 

jos katsot alkuperäistä väestönlaskentatietoa, siinä Mary Cubitt Francis on kirjoitettu oikein, vaikka se on käsialan vuoksi helposti tulkittavissa myös väärin.

 

Uusi ”Ehdota vaihtoehtoa”-ominaisuus

Kuten yllä olevasta huomaat, niin historiallisissa tiedoissa esiintyy virheitä, mutta nyt sinulla on mahdollisuus tehdä jotakin niiden suhteen! Tähän saakka sinun ei ole ollut mahdollista korjata löytämääsi virhettä. Olet voinut tunnistaa sen ja käyttää tietoa, mutta et ole voinut välittää havaitsemaasi muille sukututkimusyhteisössä. Tämän uuden ominaisuuden myötä voit korjata virheen  SuperSearch™-hakukoneessa heti sen huomattuasi ja juuri tästä ”Tee-se-itse” tietojen korjaamisessa on kyse.

On tärkeää huomata, että ehdotettu vaihtoehtoinen nimi eivät korvaa tämän hetkistä nimeä, vaan se on lisä. Nimi indeksoidaan synonyymiksi ja vaikka kirjoittaisit nimen vahingossa väärin, joku toinen voi antaa nimen, joka on kirjoitettu oikein. Yhdelle henkilölle voi tulla useita nimiehdotuksia.

Voit ehdottaa vaihtoehtoisia nimiä esim. väestönlaskenta-, synnyin-, avioliitto- ja kuolintiedoissamatkustajaluetteloissaarmeijan tiedoissa. Voit korjata tietoja kaikissa kokoelmissa, joissa on nimikenttä.

Jos huomaat SuperSearchissä virheen, joko siitä syystä, että ymmärrät käsialaa paremmin tai sinulla on tietoa kyseisestä henkilöstä, voit korjata virheen ehdottamalla oikeaa muotoa etu- tai sukunimestä tai kummastakin. Avullasi on valtavan suuri merkitys MyHeritage-yhteisölle, sillä tehdyt korjaukset indeksoidaan automaattisesti kerran viikossa MyHeritagen hakukoneeseen. Muut käyttäjät löytävät tiedon, kun he hakevat oikealla nimellä; tähän asti heidän on pitänyt sen löytääkseen arvata väärä nimi.

Kuinka nimi korjataan historiallisiin tietoihin

Korjataksesi tietoihin liittyvän nimen, klikkaa ”Ehdota vaihtoehtoa”, jonka löydät tiedon sisältävän sivun alalaidasta.

 

Jos tarkastelet väestönlaskentatietoja näet useiden tähän tietoon liittyvien nimien listan. Heillä kaikilla on sama osoite. Katso esimerkki Fiskin perheestä alla:

 

Jos useampia nimiä on liitetty samaan tietoon, ilmestyy nimien pudotusvalikko klikattuasi ”ehdota vaihtoehtoa” ja pääset valitsemaan sen henkilön, jonka tietoja haluat korjata.

Kun korjaat tietoa, joka sisältää useampia nimiä, suosittelemme, että korjaat esim. kaikki väärinkirjoitetut sukunimet yhden sijasta.

 

Jos tieto on liitetty vain yhteen henkilöön, et näe pudotusvalikkoa.

Valittuasi nimen, voit syöttää korjauksesi.

 

Kirjoita nimi oikeassa muodossa. Valitse sitten syy, joka kertoo, miksi ehdotat vaihtoehtoista nimeä.

Muistiinpanot-kenttä on tärkeä. Siinä voit kertoa muille käyttäjille mistä olet tietosi saanut ja miksi olet varma, että korjauksesi on oikein.

Esimerkiksi: ”Mary Fisk oli isotätini ja hänen sukunimensä on virheellisesti kirjoitettu puhtaaksi Fishinä.” Kun olet valmis, klikkaa ”Lähetä.”

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun olet ehdottanut nimivaihtoehtoa?

Kun olet lisännyt nimivaihtoehdon, se tallentuu välittömästi järjestelmään ja MyHeritage prosessoi ne automaattisesti kerran viikossa, jotta hakukone löytää tiedon uudella antamallasi nimellä. Ehdottamasi nimivaihtoehto näkyy sivun ylälaidassa alkuperäisen nimen alapuolella.

 

Joissakin kokoelmissa kuten väestönlaskentatiedoissa näkyy luettelo ehdotetuista nimistä kuten alla olevassa esimerkissä:

 

Ehdota vaihtoehtoja tiedoissa on lisäyksenä uusi osio nimeltään ”Vaihtoehdot MyHeritage-käyttäjiltä.” Tässä osiossa on alkuperäinen nimi, ehdotettu vaihtoehto, syy ehdotukseen, muistiinpanot (jos saatavissa) ja mikä tärkeintä ehdotuksen tehneen henkilön nimi.

 

Voit muokata alkuperäistä ehdotustasi ja tehdä siihen muutoksia milloin vain klikkaamalla kynäkuvaketta. Voit myös poistaa tekemäsi muutokset klikkaamalla roskakorikuvaketta.

Lähetettyäsi korjauksen, muut tiedosta kiinnostuneet henkilöt voivat ottaa sinuun yhteyttä, jos olet sallinut sen yksityisyysasetuksissa. Yhteystietojasi ei tietenkään paljasteta kenellekään, ainoastaan jäsennimesi. Samalla tavalla, kun tarkastelet jonkun muun tekemiä muutoksia näet hänen jäsennimensä. Voit myös ottaa yhteyttä häneen ellei hänen yksityisyysasetuksensa sitä kiellä.

Voisi olla hyödyllistä ottaa yhteyttä muutoksen tehneeseen henkilöön, sillä hänellä on varmaan tarkempaa tietoa ko. henkilöstä. Voit olla jopa sukua hänelle, jos olet kiinnostunut samasta tiedosta.

 

Yhteydenottaminen korjauksen tehneeseen henkilöön

Jos liikutat hiirtä muistiinpanot kuvakkeen päällä, saat esiin korjaajan muistiinpanot.

 

Kaikki ehdotetut vaihtoehtoiset nimet tulevat kaikkien MyHeritage-käyttäjien haettavaksi muutaman päivän kuluessa, sillä muutokset prosessoidaan automaattisesti joka viikko.

Ehdotetut vaihtoehdot näkyvät myös hakutuloksissa. Esimerkki: jos joku tekee haun vuoden 1940 USAn väestönlaskennasta oikealla nimellä ”Mary Fisk”, hän saa nyt, tehdyn korjauksen ansiosta, oikean tiedon tuloksiinsa.

 

Täydentävät muistiinpanot

Joihinkin tekstikokoelmiin kuten sanomalehdet, kirjat jne. ei voi tehdä korjauksia. Muutoksia ei voi tehdä myöskään Sukupuukokoelmiin. Sanomalehdet ja kirjat käsitellään tyypillisesti OCR (Optinen merkkitunnistin) prosessin kautta eikä manuaalisesti. Suunnittelemme, että myöhäisemmässä vaiheessa näissä kokoelmissa olevia mitä tahansa sanoja voisi varustaa huomautuksin. Sukupuukokoelmiin ei voi tehdä korjauksia siitä syystä, että ne ovat kopioita yksittäisen ihmisen aktiivisesta sukupuusta, jota muut eivät voi muuttaa. Suosittelemme sen sijaan, että jos huomaat virheen jonkun sukupuussa, otat yhteyttä puun omistajaan, jotta hän voi korjata sen. Puun omistajan tekemä korjaus siirtyy automaattisesti hakukoneeseen.

Millaisia virheitä voit ja sinun pitäisikin korjata tämän uuden ominaisuuden avulla? Suosittelemme käyttämään tätä korjausominaisuutta nimiin ja välttämään sellaisten tietojen lisäämiseen, joista ainoastaan sinulla on tietoa ja jotka eivät esiinny siinä. Tämä vähentää riskiä muiden harhaanjohtamisesta tapauksissa, että ehdottamasi lisätieto olisikin virheellistä. Esimerkki: Tiedoissa mainitaan henkilön kuolema ja haluaisit lisätä siihen myös omat tietosi avioliitosta (avioliiton päiväys ja puolison nimi). Älä käytä ”Ehdota vaihtoehto”-ominaisuutta tähän vaan lisää nämä tietosi kommentteihin.

 

Korjausten tekeminen on ilmainen ominaisuus, jota kuka tahansa voi käyttää. Huomioi kuitenkin, että voit tehdä vaihtoehtoehdotuksen ainoastaan, jos pääset käsiksi tietoon ja osa MyHeritage tiedoista on vain niiden käyttäjien saatavilla, joilla on Data tai Complete-sopimus.

Nimien korjaaminen on vasta alkua. Tämä on ensimmäinen osa tehokkaammasta tietoihin tehtävästä huomautusmahdollisuudesta ja julkaisemme lisää vaiheittain. Jos huomaamme tämän ominaisuuden olevan erittäin hyödyllinen monille käyttäjillemme, nopeutamme seuraavien vaiheiden julkaisua, jolloin muissakin kentissä olevien tietojen korjaaminen tulee mahdolliseksi. Tällaisia kenttiä voisivat olla esim. päivämäärät, paikat, talouden nimet, ammatit, iät ja monet muut.

Yhteenveto

Olemme iloisia tämän ominaisuuden julkaisemisesta, sillä se antaa MyHeritage-käytt6äjille mahdollisuuden korjata historiallisissa tiedoissa olevat nimivirheet ja auttaa sukututkimusyhteisöä löytämään lisätietoa sukulaisistaan. Toivomme, että tämän ominaisuuden ja sinun avullasi monet MyHeritagessa olevat tiedot tulevat päivä päivältä tarkemmiksi ja hyödyllisimmiksi sukutukijoille.

Viihdy!

MyHeritage Team

Jätä kommentti

Sähköposti pidetään yksityisenä eikä tule näkyviin