Mitä genealogia on ja kuinka aloitan oman sukututkimukseni?

Mitä genealogia on ja kuinka aloitan oman sukututkimukseni?

Genealogia eli sukututkimus on historian aputiede, jonka tutkimuskohteena ovat ihmisten väliset sukulaisuussuhteet ja sukujen historia. Sukututkimusta ovat perinteinen arkistolähteisiin perustuva sukututkimus ja geneettinen sukututkimus.

Kuinka voin aloittaa oman sukuni tutkimisen?

Sukututkimuksen aloittaminen on varsin helppoa, etenkin MyHeritagen avulla. Mutta aina kannattaa ensin lähteä liikenteeseen kotiarkistosta ja lähisukulaisten antamista tiedoista. Omien isovanhempien ja vanhempien sekä muiden sukulaisten haastattelut ovat ensiarvoisen tärkeitä sukututkimukseen ryhdyttäessä. Kaiva esiin vanhoja sukuun liittyviä kuvia ja kysy niistä isovanhemmiltasi ja vanhemmiltasi.

vanhat valokuvat lähde: Pixabay

vanhat valokuvat lähde: Pixabay

Erilaisia arkistolähteitä on valtava määrä, mutta niiden antama tieto on hieman erilaista kuin muistitieto. Vain haastatteluiden avulla voit saada käsityksen millaisia henkilöitä suvussasi on ollut. Myöhemmin voit liittää heihin täsmällisiä syntymä- ja kuolinaikoja, vihkimisiä ja muita elämäntapahtumia. Mikään arkistolähde ei kuitenkaan kerro heidän luonteestaan, harrastuksistaan tai vaikkapa haaveistaan. Sukututkimus on ennen kaikkea tarinoiden keräämistä, ei pelkkää mekaanista päivämäärien ja nimien kirjaamista.

Nuori tutkija sekä paljon elämää nähnyt

Nuori tutkija sekä paljon elämää nähnyt ”paikkakunnan tietoviisas”, Museovirasto / kuvaaja Toivo Kaukoranta, 13.07.1928. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Haastattelujen tekeminen käytännössä

Matkapuhelimella on helppoa äänittää tai videoida haastatteluja. Muista myös aina kysyä lupa tallenteen käyttämiseen julkisesti tai esimerkiksi serkkutapaamisen yhteydessä. Sukulaisten kertomien tarinoiden yksityiskohtia voi aina tarkistella arkistolähteistä, sillä muistitieto on ainutkertaista ja alati muuttuvaa. On syytä erottaa toisistaan asiakirjalähteistä kaivettu tieto ja muistitieto. Ne ovat kaksi eri asiaa, joista kumpikin on hyvin tärkeä.

MyHeritagen appi Androidille on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa

MyHeritagen appi Androidille on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa

Sukupuun rakentaminen MyHeritagen alustalla

Kun olet saanut sukupuuhusi esimerkiksi isovanhempasi tai jopa heidän vanhempansa, voit tehdä ilmaisen tilin MyHeritageen ja syöttää tiedot sinne. Hetken päästä MyHeritage on käynyt läpi kymmeniä tuhansia muiden käyttäjien sukupuita ja etsinyt, löytyykö niistä sinun puussasi olevia henkilöitä. Näin saat lentävän lähdön ajassa taaksepäin, sillä lähes aina vähintään joku esivanhempasi löytyy jonkun toisen MyHeritage -käyttäjän sukupuusta.

MyHeritagen sukupuu

MyHeritagen sukupuu

Maksullisessa versiossa voit suoraan hyödyntää näitä ns. osumia eli henkilöiden tietoja voi kopioida suoraan puusta toiseen. Muista aina, että mietit hetken ennen osuman lisäämistä. Samannimisiä henkilöitä on voinut olla useita jopa samalla paikkakunnalla ja heidän muutkin tietonsa voivat olla lähes samoja. Sinun pitää malttaa varmistaa jokainen sukupuuhun lisäämäsi henkilö, jotta voit olla varma tiedon paikkansa pitävyydestä.

Erilaiset sopimukset ja vauhtisokeus

MyHeritagen ilmaisessa versiossa sukupuuhusi mahtuu 250 henkilöä, Premium-versiossa 2500, mutta Complete-sopimuksessa ei ole rajoituksia henkilömäärän suhteen. Sukututkimuksessa ei määrä kuitenkaan voi korvata laatua.

Tee mieluummin hidasta ja tarkkaa tutkimusta kuin nopeaa. Vauhtisokeus voi iskeä väärässä paikassa ja sukupuuhusi kuulumattomien ihmisten poistaminen on hidasta. Jos alusta lähtien pyrit keräämään esivanhempiesi koko elämäntarinan, on tutkimuksesi huomattavasti mielenkiintoisempi kuin kenties tuhansia, pelkkiä nimiä ja syntymäaikoja sisältävät sukupuu.

Lähdemerkintöjen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa

Yksi tärkeimmistä vaiheista on lähdemerkintöjen kirjaaminen. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kirjaat ylös, mistä olet tiedon saanut. Lähdemerkintä voi olla rippikirjan sivunumero, sanomalehden ilmestymispäivä ja sivunumero tai suvussa säilyneen kirjeen tieto. Lähdemerkinnät antavat työllesi luotettavuutta ja jatkossa löydät itsekin tiedon paljon helpommin, jos joku sinulta sitä kysyy. Vaikka lähteen merkitseminen voi tuntua ensi alkuun työläältä, tulet myöhemmin kiittämään itseäsi niistä. MyHeritagessa voit kirjata lähteet ylös todella helposti, sillä niille on varattu kokonainen oma toiminto ja paikka.

Suomalaiset lasten- ja rippikirjat Myheritagen tietokannassa

Suomalaiset lasten- ja rippikirjat Myheritagen tietokannassa

Tutustu suomalaisiin rippi- ja lastenkirjoihin

Tietojen etsiminen saattaa välillä turhauttaa, mutta älä lannistu

Jos et heti löydä jotain tiettyä tietoa tai henkilöä, älä lannistu. Sukututkimukseen kuuluu olennaisena osana etsiminen ja odottaminen. Joskus tietolähdettä ei ole vielä digitoitu tai se on aikoinaan tuhoutunut. Saatat myöhemmin löytää kaipaamasi faktat jotain täysin yllättävää reittiä, joten hosuminen sukututkimuksessa ei ole hyödyksi. Tiedon löytämisen ilo on sitä suurempi sitten, kun se sattuu kohdalle.

Aloittelijalla voi olla hurja kiire päästä ajassa taaksepäin. Tuolloin virhemarginaali kasvaa rajusti, joten maltti on valttia – niin tylsältä kuin se kuulostaakin! Periaatteessa suomalaisia sukuja voi selvittää vuoteen 1540 saakka, sillä tuolloin tehtiin maassamme ensimmäiset maakirjat. Niihin kirjattiin ylös maata omistavat talolliset seurakunnittain ja kylittäin. Kovin usein sukututkimus loppuu jo 1700-luvulle lähteiden niukkuuden takia. MyHeritage muodostaa sukututkijayhteisön ja omien taitojen loppuessa onkin hauskaa hyödyntää taitavampien tutkijoiden työn tuloksia!

Tutustu myös MyHeritagen valokuvaominaisuuksiin ja elämäkertavideoihin

MyHeritagen valokuvatyökaluja hyödyntämällä saat vanhoista sukukuvista korkealaatuisia ja lisää rikkautta sukupuuhusi. Voit parantaa vanhojen kuvien laatua, värittää ja myös animoida niitä. Herätä esivanhempiesi tarinat uudelleen eloon helppokäyttöisen DeepStory -ominaisuuden (elämäkertavideo) avulla. Katso tästä esimerkki!

Artikkelikuva: A.O Väisänen 1912/ Museovirasto. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla

Muita sukututkimukseen liittyviä artikkeleita löydät täältä