DNAn perusteet osa 11: Mitä geneettinen sukututkimus on?

DNAn perusteet osa 11: Mitä geneettinen sukututkimus on?

Geneettinen sukututkimus on DNA-testauksen käyttöä yhdessä perinteisten sukututkimusvälineiden, kuten henkilökohtaisten ja historiallisten asiakirjojen kanssa, jotta saadaan täydellinen kuva yksilöiden välisistä perhesuhteista. Se voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta se ei ole sitä – jokainen, sukututkijaharrastaja ja alan asiantuntija, voi tehdä sen.

DNA-tiedot ja sukututkimus

DNA-tietojen sisällyttäminen tutkimukseesi voi auttaa aiemmin tuntemattoman perheen löytämisessä. Se on erittäin hyödyllistä adoptoiduille, jotka etsivät biologisia vanhempiaan, siittiöitä luovuttaneiden lapsille, jotka voivat täydentää puuttuvia palasia terveystietoihinsa, ja holokaustista selvinneille, jotka haluavat löytää perheensä, mikä ei ollut mahdollista toisen maailmansodan jälkeen. Se voi myös auttaa löytämään kaukaisempia sukulaisia, mikä ei muuten olisi mahdollista.

Geneettisen sukututkimuksen avulla voit täydentää puuttuvia yksityiskohtia ja ratkaista mysteereitä sukusi tarinassa. Se voi auttaa sinua selvittämään, muuttiko sukusi orjakaupan, nälänhädän tai muiden tärkeiden paikallisten tapahtumien takia, ja ainakin yhtä mielenkiintoista on saada tietää – onko sinulla edelleen sukulaisia niissä paikoissa, joista sukusi on lähtöisin?

Kuinka pääset alkuun?

Aloita geneettisen sukututkimuksen hyödyntäminen tekemällä MyHeritage DNA -testi. MyHeritage on perhehistoriatutkimuksen paikka numero 1 ja se on kehittänyt useita DNA-työkaluja, jotka on täysin integroitu sukututkimusalustaamme. Kolme tai neljä viikkoa MyHeritage-DNA-testin suorittamisen jälkeen saat etnisyysarviosi ja luettelon DNA-osumistasi. Siinä olevat ihmiset ovat yhteisen DNAn perusteella todennäköisiä sukulaisiasi. Maailman nopeimmin kasvava tietokanta mahdollistaa sen, että hyvin suurella todennäköisyydellä löydät laadukkaita osumia.

MyHeritage antaa jaetun DNAn perusteella arvion kunkin osuman sukulaisuussuhteesta. Huomaa, että ne ovat vain arvioita. On mahdotonta tietää varmasti, kuinka joku on sukua sinulle pelkästään jaetun DNAn perusteella.

DNA-osuman korttilla on arvio sukulaisuussuhteesta, yhteisen DNAn osuus ja onko osuma jossain MyHeritagen sukupuista

DNA-osuman korttilla on arvio sukulaisuussuhteesta, yhteisen DNAn osuus ja onko osuma jossain MyHeritagen sukupuista

Tarkan sukulaisuussuhteen määrittelemiseksi sinun ja DNA-osumasi välillä on useita eri keinoja:

DNA-osumasi sukupuun tutkiminen ja sieltä mahdollisen linkin löytäminen

Yhteisten Smart Matches™-osumien, sukutaulunäkymän, yhteisten etnisyyksien ja sukunimien tarkasteleminen

Yhteyden ottaminen DNA-osuman sukupuun omistajaan ja muistiinpanojen vertaileminen hänen kanssaan.

Mutta MyHeritage-sovelluksen etuna on, että tarjoamme useita innovatiivisia ja tehokkaita työkaluja, jotka voivat tehdä tämän tehtävän paljon helpommaksi.

Kromosomiselain

Kromosomiselain tarjoaa kaavion DNA-segmenteistä, jotka jaat DNA-osumasi kanssa. Tämä voi antaa joitain vihjeitä geneettisestä yhteydestä välillänne.

Voit verrata useita DNA-osumia keskenään One-to-Many kromosomiselaimen avulla. Se on erityisen hyödyllistä, kun sinulla on DNA-osumia, joiden sukulaisuussuhteen tiedät varmasti esim. vanhempasi ja isovanhempasi, joihin voit verrata tuntematonta DNA-osumaa.

Theory of Family Relativity™

Tämä äskettäin päivitetty MyHeritage-työkalu tekee periaatteessa kaiken raskaan työn puolestasi. Family Relativity ™ -algoritmi yhdistää DNA-tiedot sukupuusi tietoihin ja historiallisiin tietoihin sekä ennustaa, mitkä sukulaisuusuhteet ovat todennäköisimmät. Laskenta on täysin automaattinen ja näkyy DNA-osumiesi luettelossa. Se todennäköisesti säästää sinut tuntien tutkimiselta ja kovalta työltä.

Autoklusterit

Toinen innovatiivinen ja erittäin hyödyllinen työkalu, joka on MyHeritage-käyttäjien saatavana, on Autoklusteri. Luomme vakuuttavan, helposti luettavan visuaalisen kaavion, joka järjestää DNA-osumat yhteisiin osumaklustereihin. Samassa ryhmässä olevat osumat polveutuvat luultavasti yhteisistä esivanhemmista. Tarkastelemalla kaaviota voit helposti jäljittää todennäköiset sukulaisuussuhteet ja tehdä uusia löytöjä DNA-osumistasi.

Muista, että mitä yksityiskohtaisempi sukupuusi on, sitä enemmän pystyt tekemään DNA-tuloksillasi.

Oletko jo aloittanut geneettisen sukututkimusmatkasi? Aloita nyt rakentamalla sukupuutasi ilmaiseksi, tutustu sitten MyHeritage DNAn ominaisuuksiin ja hyödynnä kaikki uusimmat innovaatiot DNAn mätsäysteknologioissa.