MyHeritage DNA testi geneettiseen sukututkimukseen

MyHeritage DNA testi geneettiseen sukututkimukseen

Geneettinen sukututkimus on hauska ja mielenkiintoinen tapa päästä sukututkimuksessa pintaa syvemmälle. Voit löytää jopa tuhansia geeniserkkuja ja saat tietoa omasta etnisestä alkuperästäsi. Tee MyHeritage DNA testi ja perehdy geneettisen sukututkimuksen perusteisiin, niin saat perinteisestä tutkimuksestasi paljon enemmän irti. MyHeritage DNA on luotettava ja turvallinen tapa geneettisen sukututkimukseen.

MyHeritage DNA testin tekeminen

MyHeritage DNA testi tarjoaa sinulle ns. serkkutestin, kun haluat aloittaa seikkailusi geneettisen sukututkimuksen poluilla. Sinun pitää vain kirjautua MyHeritage – palveluun ellet sitä ole jo tehnyt ja tilata DNA-testipaketti. Tilaamiseen tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen ja luottokortin. Niillä voit tilata MyHeritagen testipaketin, joka sisältää kaiken tarvittavan testin tekemiseen.

Tilaa vaikka heti

Kuinka kauan koko prosessi kestää?

  • Pakkaus lähetetään sinulle Hollannin jakelukeskuksesta ja saat sen noin viikossa.
  • Kun olet saanut pakkauksesi, muista aktivoida se heti, muuten tuloksia ei voida yhdistää sinuun. Jos sinulla jo on MyHeritage-tili sinua pyydetään kirjautumaan tilillesi ja ellei, niin rekisteröidy MyHeritage-käyttäjäksi.
  • Aktivointiin tarvittava MH-alkuinen koodi löytyy sekä pakkauksesta että näyteputkiloista.
  • Aktivointiin on selkeät, suomenkieliset ohjeet aktivointisivulla.

Testin tekeminen on yksinkertaista, helppoa ja nopeaa. Katso alla oleva video.

Näytteen lähettäminen

  • Lähetä näyte mukana tulevassa kuoressa kirjepostina näytteiden keräilypisteeseemme Saksaan.
  • Sinun ei tarvitse huolehtia tullausmuodollisuuksista, sillä näyte liikkuu EU-alueella.
  • Kun näyte saapuu laboratorioon, saat siitä viestin sähköpostiisi.
  • Sen jälkeen kestää noin 3-4 viikkoa tulosten valmistumiseen.
  • Lähetämme sähköpostiviestin, kun tuloksesi ovat valmiit ja pääset tutkimaan niitä oman perhesivustosi DNA-välilehdellä.

Älä unohda sukupuun rakentamista

Tulosten valmistumista odotellessa kannattaa rakentaa omaa sukupuuta, sillä se helpottaa myös tulosten tulkitsemista.

Lue vinkit sukupuun rakentamiseen täältä!

Geneettinen sukututkimus

MyHeritage DNA testin avulla voit löytää täysin uusia sukulinjoja tutkittavaksi tai vaikkapa kadonneen sukulaisen. DNA-testauksessa puhutaan osumista eli jokainen geeniserkkusi on yksi osuma. Näitä osumia hyödyntämällä voit löytää sukulaisia, joilla on vaikkapa valokuvia isovanhempiesi vanhemmista. Lue käyttäjäkertomuksistamme newyorkilaisen Karla Saravian tarina. Geneettinen sukututkimus laajentaa huomattavasti perinteisen sukututkimuksen mahdollisuuksia. Yhdistämällä nämä kaksi MyHeritage tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kahden geeniserkun sukulaisuuden löytämiseen.

MyHeritagen DNA-testissä sinun perimääsi verrataan kaikkien muiden testattujen perimään. Meillä jokaisella on perimäainesta noin 6800 senttimorgania. Tämä on perinnöllisyystieteessä käytettävä yksikkö, joka mittaa kahden lokuksen välistä etäisyyttä tietyssä kromosomissa. Lokus taasen on termi, joka kertoo tietyn geenin paikan kromosomissamme. Meillä ihmisillä on 23 kromosomiparia. MyHeritagen testissä nämä kromosomiparit käydään läpi ja sinun tuloksiasi verrataan MyHeritagen tietokantaan muista testatuista.

Mitä enemmän kahdella henkilöllä on yhteistä perimää eli mitä suurempi on senttimorganeiden määrä, sitä läheisempi sukulaisia nämä henkilöt ovat. Yhteinen perimä jakautuu kromosomeihin erilaisiin pätkiin. Jossain kromosomissa sinulla ja geeniserkullasi voi olla paljon yhteistä perimää ja toisessa ei lainkaan. Toisaalta toisessa kromosomissa senttimorganeita on hyvin paljon ja toisessa vain pieni määrä. Geneettisessä sukututkimuksessa puhutaankin myös pisimmästä segmentistä. Myös tätä määrettä voidaan käyttää kahden geeniserkun sukulaisuuden määrittämiseen.

DNA testin tulokset MyHeritagessa

Muutaman viikon kuluttua siitä, kun laboratorio on saanut näytteesi tulevat tulokset MyHeritage- perhesivustollesi. Siitä lähetetään sinulle sähköpostiviesti, jossa olevasta linkistä pääset katsomaan tuloksiasi. Näet listauksen geneettisistä serkuistasi sekä sinulle määritellyn etnisyyden. Etnisyys määritellään paitsi maakohtaisesti, niin myös Suomen sisällä ns. geneettisten ryhmien perusteella. Lue lisää aiemmasta blogikirjoituksestamme. MyHeritagesta löytyy myös mukavia työkaluja, joilla voit analysoida tarkemmin tuloksiasi. Meidän jokaisen perimä on täysin ainutkertainen, sen takia esimerkiksi kahdella sisaruksella ei välttämättä näy samoja henkilöitä geeniserkkuina.