Uusia työkaluja: tutki jaetut DNA-osumasi MyHeritagessa

Uusia työkaluja: tutki jaetut DNA-osumasi MyHeritagessa

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa muutamasta uudesta lisäyksestä työkaluihin, joiden avulla sinun on helpompi päästä tutkimaan jaetut DNA-osumasi MyHeritagessa.  Kerromme nyt jaetun osuman kohdalla, onko DNA-osumasi MyHeritage-sukupuussa ja oletko lisännyt hänelle muistiinpanoja. Aloite näihin uusiin ominaisuuksiin on tullut käyttäjiltämme.

DNA-osumat ovat ihmisiä, joiden kanssa sinulla on yhteisiä, yhdeltä tai useammalta esivanhemmalta perittyjä DNA-segmenttejä. MyHeritagen DNA-tietokannan kasvaessa koko ajan, voi osumia olla kymmeniä tuhansia. Kaikkien osumien hallinta ja sukulaisuussuhteiden selvittäminen on yksi tärkeimmistä haasteista, jonka käyttäjät kohtaavat.

Jaetut DNA-osumasi

Jaetut DNA-osumat ovat ihmisiä, jotka ovat geneettisesti yhteydessä sekä sinuun että johonkin DNA-osumaasi. Ne voivat lisätä ko. osuman luotettavuutta ja auttaa selvittämään, onko osumasi isä- vai äitilinjasta.

Jokaisen jaetun DNA-osuman vasemmalla puolella näkyy arvioitu sukulaisuussuhde sinuun ja oikealla puolella arvioitu sukulaisuussuhde osumaasi.

Keskellä näytämme yhteisen DNAn määrän sekä sinun että osumasi kanssa. Näiden alle on lisätty kaksi kuvaketta; sukupuu- ja muistiinpanokuvakkeet. Kumpikin näkyy ainoastaan, jos ne ovat relevantteja.

Sukupuu-kuvake

DNA-osumasi tarkastelemisesta sukupuussa voi olla hyötyä. Yksi MyHeritagessa testaamisen eduista on, että osumat integroituvat saumattomasti sukupuihin. Jos DNA-testin tehnyt tai hänen testiään hallinnoiva henkilö on rakentanut edes pienen sukupuun MyHeritageen, voit nähdä kyseisen puun ja siinä olevat avaintiedot. Kun tiedät, ketkä jaetuista osumista on sukupuussa, voit päättää, mitkä osumat kannattaa tutkia ensimmäiseksi.

Sukupuu-kuvake ilmestyy jaetun DNA-osuman alle, jos hän on MyHeritage-sukupuussa.

Kun siirrät kursorin kuvakkeen päälle, näet lisätietoja sukupuusta, jossa osumasi on. Klikkaa ”Näytä puu” katsoaksesi sitä.

Alla oleva jaettu osuma on ilman sukupuukuvaketta, joten hän ei ole missään MyHeritage-sukupuussa.

Muistiinpanot-kuvake

Jo tarkistamiesi osumien seuraaminen on voinut olla hankalaa, vaikka olet voinut lisätä osumillesi muistiinpanoja; löytämiäsi tietoja, ajatuksia sukulaisuussuhteesta tai esiin nousseita kysymyksiä. Ellet vielä ole tutustunut muistiinpanoihin, niin kerromme niistä lisää alla.

Muistiinpanojen käyttäminen suoraan jaetuista DNA-osumista voi säästää paljon aikaa ja auttaa selvitystyötä. Siksi lisäsimme muistiinpanot-kuvakkeen jaetun DNA-osuman alle, mutta se näkyy vain, jos olet jo lisännyt muistiinpanoja ko.  henkilölle.

Jos sinulla jo on muistiinpanoja jaetusta DNA-osumasta, näkyy kuvake hänen profiilikuvansa alla. Vie kursori kuvakkeen päälle ja voit lukea muistiinpanot. Voit jopa muokata niitä klikkaamalla ”Muokkaa muistiinpanoja”.

Kuinka lisäät muistiinpanoja DNA-osumallesi

Suosittelemme, että dokumentoit vihjeet ja johtopäätökset muistiinpanoihin. Voit lisätä muistiinpanon DNA-osumaan klikkaamalla muistiinpanot-kuvaketta DNA-osumasi kortin oikeassa yläkulmassa.

Kuvake muuttuu violetin väriseksi, kun olet lisännyt muistiinpanoja. Sinun on helppo huomata tutkimasi osumat värin avulla. Klikkaamalla violettia muistiinpanot-kuvaketta, pääset lukemaan tai muokkaamaan sen tietoja

Lopuksi

Jaetut DNA-osumasi – henkilöt, jotka ovat osumana sekä sinulle, että jollekin muulle DNA-osumallesi- voivat lisätä DNA-osumiesi luotettavuutta ja antaa tärkeitä vihjeitä siitä, kuinka olette sukua toisillenne. Mahdollisuus tutkia sukupuuta ja tarkastella muistiinpanoja suoraan tästä osiosta helpottaa tutkimustasi.  Toivomme sinun olevan tyytyväinen näihin uusiin lisäyksiin!

Tilaa DNA-pakkauksesi täältä

Lue lisää DNA:sta