Uutta: Global Name Translation™ -käännökset DNA-osumille

Uutta: Global Name Translation™ -käännökset DNA-osumille

MyHeritagen sitoutuminen innovaatioihin näkyy siinä, että lisäämme jatkuvasti uusia teknologioita ja parannamme MyHeritagessa jo olevia entisestään. Tänään voimme iloksemme kertoa, että olemme vieneet Global Name Translation Technology™ -teknologiamme seuraavalle tasolle ja soveltaneet sitä DNA-osumat-toimintoon!

MyHeritage on jo pitkään tullut tunnetuksi kansainvälisenä sukututkimusalustana. Vahvuutemme perustuu siihen, että MyHeritage on käännetty 42 kielelle ja siitä syystä se on suosituin sukututkimusalusta useimmissa ei-englanninkielisissä maissa sen lisäksi, että se on erittäin suosittu myös englanninkielisessä maailmassa.

Käyttäjät ympäri maailmaa ovat rakentaneet MyHeritagessa miljoonia sukupuita, ja kun tähän yhdistetään monipuoliset historiallisten tietojen kokoelmat ja ainutlaatuinen teknologia kielimuurien voittamiseksi, on selvää, miksi MyHeritage on johtava sukututkimuspalvelu niin Euroopassa kuin monissa muissa maissa.

Kieli voi olla haaste sukututkimukselle

Kieli voi usein olla esteenä, kun tutkitaan sukujuuria jossain toisessa maassa. Jo vuonna 2015 MyHeritage julkisti uraauurtavan Global Name Translation™ -ominaisuuden, ainutlaatuisen teknologian, joka auttaa käyttäjiämme voittamaan kielimuureja sukututkimuksessaan. Global Name Translation™ kääntää automaattisesti sukupuiden ja historiallisissa kokoelmissa olevat nimet kielestä toiseen, minkä ansiosta käyttäjät voivat olla yhteydessä sukulaisiinsa ja etsiä historiallisia tietoja joskus odottamattomillakin kielillä.

Sovelsimme tätä teknologiaa ensin hakutuloksiin historiallisten tietojen hakukoneessamme ja integroimme sen sitten osumateknologiaamme, joka koskee sukupuihin lisättäviä uusia tietoja. Vuonna 2020 laajensimme Global Name Translation™ -toimintoa niin, että se mahdollisti monikieliset Record Matches -osumat.

Global Name Translation™: n uusin sovellus

Global Name Translation™ on mahtava uutinen käyttäjille, jotka saavat DNA-tuloksia kreikaksi, hepreaksi, ukrainaksi ja venäjäksi tai joiden näytön kieli MyHeritagessa on jokin näistä kielistä. Molemmat löytävät nyt DNA-osumiensa nimet translitteroituna joko ei-latinalaisista kirjaimista latinalaisiin (englanti) tai latinalaisista kirjaimista sukusivustolle valitulle kielelle.

Kuinka se toimii?

Global Name Translation™ käyttää algoritmeja, jotka perustuvat MyHeritagen laajaan, globaaliin 18,8 miljardin historiallisen tiedon tietokantaan. Teknologia kääntää automaattisesti sukupuissa, historiallisissa tiedoissa ja nyt myös DNA-osumissa esiintyvät nimet erittäin suurella tarkkuudella ja antaa kaikki uskottavat nimiversiot, jotta osumat eri kielillä olisivat helpompia ymmärtää.

Taustalla on yhteisenä pohjana englanti. Teknologia yhdistää eri kielillä kirjoitetut samankaltaiset nimet toisiinsa muuttamatta MyHeritageen syötettyjä ja alkuperäisellä kielellä tallennettuja tietoja. Se hyödyntää myös MyHeritagen rakentamia laajoja sanakirjoja, jotka kattavat synonyymit ja lempinimet.

Oletetaan, että olet kreikkalainen MyHeritage-käyttäjä, joka ei ole tietoinen sukulaisuussuhteistaan Israelissa. Yhtäkkiä saat DNA-osuman Israelista, mutta et osaa lukea osuman nimeä, koska se on hepreaksi.

Tähän saakka se, ettei ole tiennyt henkilön nimeä tai sitä, kuinka häntä voisi puhutella, on saattanut jopa estää joitakin käyttäjiä ottamasta yhteyttä osumiinsa. Uuden Global Name Translation™ -laajennuksen ansiosta voit lukea israelilaisen DNA-osumasi nimen ja ottaa häneen yhteyttä käyttämällä hänen etunimeään.

Global Name Translation™  ja DNA-osumat

Jos haluat tarkastella minkä tahansa hallinnoimasi DNA-pakkauksen DNA-tuloksia, siirry navigointipalkin DNA-välilehden päälle ja valitse ”DNA-osumat”.

DNA-osumat

DNA-osumien käyttö

Kun selaat DNA-osumiasi, huomaat, että muiden kuin latinankielisin kirjaimin kirjoitettujen osumien kohdalla näkyy nyt alkuperäisen nimen jälkeen translitteroitu nimi hakasulkeissa. Alla olevassa esimerkissä osuman nimi on alun perin kirjoitettu ukrainaksi, ja sen englanninkielinen translitterointi näkyy hakasulkeissa. Kortilla on myös linkki, jonka kautta voi ottaa yhteyttä osumaasi. Käyttäjien on nyt helpompi ottaa yhteyttä DNA-osumiinsa, joiden nimiä he eivät olisi ymmärtäneet kielimuurin vuoksi.

Esimerkki ukrainasta englantiin

Esimerkki ukrainasta englantiin

Käyttäjille, joiden MyHeritage-sivuston kieli on heprea tai kreikka, näkyvät suluissa englanninkieliset DNA-osumien nimet käyttäjän kielellä. Alla olevassa esimerkissä Jacob Glickin nimi näkyy englanniksi ja sen vieressä on hepreankielinen translitterointi.

Englannista translitteroitu hepreaksi

Englannista translitteroitu hepreaksi

Sama pätee käyttäjiin, jotka tekevät tutkimusta MyHeritagessa venäjän- tai ukrainan kielellä ja saavat DNA-osumia henkilöihin, joiden nimet on kirjoitettu latinalaisilla aakkosilla. Alla olevassa esimerkissä MyHeritage-sivuston kieli on ukraina, ja DNA-osuman nimi, Larry Movchan näkyy englanniksi, ja suluissa on ukrainankielinen translitterointi.

Englannista ukrainaksi

Englannista ukrainaksi

Jos DNA-pakkausta hallinnoi joku muu, näkyy hallinnoijan nimen translitteraatio suluissa hänen omalla kielellään olevan nimensä vieressä.

Kun osuma esiintyy toisen MyHeritage-käyttäjän hallinnoimassa sukupuussa, myös puun hallinnoijan nimi translitteroidaan.

Translitteroitu pakkauksen hallinnoijan nimi

Translitteroitu pakkauksen hallinnoijan nimi

Kun napsautat DNA-pakkauksen hallinnoijan nimen alapuolella olevaa ”Yhteystiedot”-pudotusvalikkoa, näet sekä DNA-osuman että pakkauksen hallinnoijan nimet translitteroituina.

Translitteroitu DNA-osuma ja hallinnoija

Translitteroitu DNA-osuma ja hallinnoija

Translitteroidut nimet näkyvät myös “Tarkastele DNA-osumaa” -sivulla.

Tarkastele osumaa -sivulla

Tarkastele osumaa -sivulla

Toiminto ei ole tällä hetkellä käytettävissä, kun tarkastellaan jaettuja DNA-osumia, mutta aiomme lisätä sen lähitulevaisuudessa. On myös tärkeää huomata, että yksityiseksi määriteltyjen DNA-osumien nimiä ei translitteroida.

DNA-mätsäys-algoritmimme laskevat automaattisesti uudet osumat puolestasi, ja MyHeritage DNA-käyttäjät saavat viikoittain sähköpostiviestejä, joissa ilmoitetaan, kun olemme löytäneet uusia DNA-osumia. Translitteroidut nimet näkyvät nyt näissä sähköpostiviesteissä, jolloin on helpompi nähdä yhdellä silmäyksellä, onko teillä kenties yhteinen sukunimi tai onko nimi muuten kiinnostava.

Yhteenveto

Global Name Translation™ avaa uusia mahdollisuuksia niille MyHeritage-käyttäjille, jotka tutkivat sukunsa historiaa ympäri maailmaa. Tämä teknologia on vain MyHeritagessa, ja toivomme, että se helpottaa DNA-osumien välistä viestintää. Kuka tahansa, jolla on DNA-tulokset MyHeritagessa, voi nyt tarkastella DNA-osumiensa translitteroituja nimiä.

Kieli on usein haaste, jonka ei pitäisi estää sukututkimusta. Olemme ylpeitä voidessamme jatkaa innovatiivisiä perinteitämme, sillä teknologiamme auttavat poistamaan kielimuureja ja edistävät saumatonta polkua