Kalle Österlund oli Suomen ensimmäinen tv-lääkäri

Kalle Österlund oli Suomen ensimmäinen tv-lääkäri

Kalle Österlund on kaikille vanhemmille suomalaisille tuttu tv-lääkäri. Hän veti Kotilääkäri-ohjelmaa vuodesta 1958 lähtien televisiossa peräti 30 vuotta. Moni lapsi ehti kasvaa aikuiseksi katsoen Österlundia televisiosta.

Hänen syntymästään tulee kuluneeksi 100 vuotta 21.10.  Sen kunniaksi MyHeritage muistelee miehen mittavaa uraa televisiossa ja sen ulkopuolella.

Artikkelikuva: Hannu Torvinen

Kotilääkärillä oli sponsori

Hänen tv-uransa alkoi vastaperustetun Mainostelevision eli nykyisen MTV:n ohjelmassa. Tv-Kotilääkäri oli kustannettu ohjelma ja sen tukijana oli lääketehdas Orion. Kustantajaksi oli ensin kysytty Vakuutusyhtiö Fenniaa, jossa oltiin toimesta kiinnostuttukin.

Tuolloinen MTV:n toimitusjohtaja Pentti Hanski kävi kuitenkin vielä samana päivänä kysymässä Orionin kiinnostusta asiaan ja ohjelman kustantaja vaihtui viime hetkellä.

Kalle Österlund oli sekä Hanskin että Orionin toimitusjohtajan Jouko Keräsen mielestä se henkilö, joka sopisi ohjelman vetäjäksi. Pitkä tv-ura saattoi alkaa.

Edelläkävijä muille tv-lääkäreille

Kalle Österlund oli ensimmäinen televisiosta tutuksi tullut lääkäri. Österlundin jälkeenkään julkisuuteen yleensä nihkeästi suhtautuvaa lääkärikuntaa nähdään pääasiassa television tosi-tv-sarjoissa.

Joitakin julkkislääkäreitä löytyy. Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Rolf Nordström on monille tuttu televisiosta samoin kuin television hyvinvointiohjelmista tuttu työterveyslääkäri Pippa Laukka sekä tietenkin maalaislääkäri Tapani Kiminkinen.

Televisiouran lisäksi Österlund kirjoitti lukuisia kansantajuisia teoksia lääketieteestä.

Päivätyö lastenklinikalla

Televisio teki Österlundista koko kansan tunnistaman terveystiedon edistäjän, mutta Österlundilla oli taustallaan pitkä ja monipuolinen lääkärin ura. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1988.

Ansiokas tiedonjulkistaja palkittiin Valtion Tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 1981. Lääketieteen oma Duodecim-seura palkitsi Österlundin vuonna 1984 ensimmäisellä Tiedottaja-palkinnolla.

Pääosan elämäntyöstään Österlund teki Hyksin Naistenklinikalla. Hän oli ensimmäisiä lastenlääkäreitä, joka toimi synnytyssairaalassa ja huolehti vauvojen terveydestä.

Palkittiin vielä eläkkeellä Vuoden isovanhempana

Kalle Österlund jäi eläkkeelle 1984 ja sai näin enemmän aikaa purjehdukselle sekä Porkkalan huvilalle, josta aukeava merimaisema oli hänelle parasta sielunhoitoa. Aikaa jäi myös maailman ihmeiden katseluun, joista hänen sujuva kynänsä raportoi kollegoille. Valokuvat matkoilta otti lähes 60 vuotta rinnalla seissyt Liisa-vaimo.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto valitsi hänet myös Vuoden isovanhemmaksi vuonna 1993. Tuolloin eläkkeellä ollut Österlund rakenteli pienoismalleja kotonaan sekä toimi puheenjohtajana Väestöliitossa. Tunnetulla lastenlääkärillä oli itsellään 3 lasta ja lukuisia lastenlapsia.

Österlund oli koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä lastenlääkäri, joten hän oli alansa pidetty asiantuntija kameroiden ulkopuolellakin. Österlund kuoli 85-vuotiaana. Hänen hautansa on Hietaniemen hautausmaan uurnalehdossa.

Lähteet:Helsingin Sanomat, Wikipedia