Vähemmän tunnettu tarina Napoleonin amerikkalaisesta perinnöstä

Vähemmän tunnettu tarina Napoleonin amerikkalaisesta perinnöstä

Juuri ensi-iltansa saanut Napoleon-elokuva tuo eteemme yhden historian legendaarisimmista hahmoista, Napoleon Bonaparten. Elokuva herättää uudelleen keskustelua Napoleonin vaikutuksesta Euroopan historiaan, mutta hänen elämässään on vielä yksi tutkimatta jäänyt puoli: tarina hänen perheensä yhteyksistä Amerikkaan.

Tutkimusryhmämme tutustui MyHeritagen massiiviseen, lähes 20 miljardia historiallista tietoa käsittäviin kokoelmiimme ja kaivoi esiin kiehtovan tarinan Bonaparten yhteyksistä Atlantin toiselle puolelle.

Bonaparte-sukupuu

Bonaparte-sukupuu (klikkaamalla isommaksi)

Napoleon Bonaparte syntyi juuri Ranskaan liitetyllä Korsikan saaren Ajacciossa vuonna 1769. Hänen perheensä oli italialaista alkuperää ja oli asunut Korsikalla 1400-luvun lopulta lähtien. Bonapartet olivat notaareita sekä lakimiehiä ja liittoutuneet vanhojen aatelissukujen kanssa. Napoleonin isä, Carlo Maria Bonaparte opiskeli oikeustiedettä Roomassa ja Pisassa. Vuonna 1777 hän toimi Korsikan edustajana, ja kuningas Ludvig XVI otti hänet kahdesti vastaan Versailles’ssa. Niihin aikoihin Napoleon aloitti myös opinnot ranskalaisessa sotilaskoulussa.

Jérôme Bonaparten ja Elizabeth Pattersonin traaginen romanssi

Napoleonilla oli neljä veljeä ja kolme sisarta. Hänen nuorin veljensä Jérôme oli 15 vuotta nuorempi. Napoleonin toimiessa ensimmäisenä konsulina Jérôme liittyi laivastoon ja hänestä tuli luutnantti vuonna 1801 vain 16-vuotiaana. Tehtävät veivät hänet Santo Domingoon, Martiniquelle, ennen kuin hän saapui Yhdysvaltoihin.

Kesällä 1803 Jérôme Bonaparte tapasi Elizabeth Pattersonin, varakkaan baltimorelaisen kauppiaan ihanan tyttären. Betsy, kuten häntä kutsuttiin, tunnettiin kauneudestaan ja nokkeluudestaan.

Elizabeth Patterson-Bonaparte. Triple portrait by Gilbert Stuart, 1804.

Elizabeth Patterson-Bonaparte. Triple portrait by Gilbert Stuart, 1804

19- ja 18-vuotiaat Betsy ja Jerome rakastuivat syvästi ja menivät naimisiin 24. joulukuuta 1803 Baltimoressa. Heidän intohimoinen romanssinsa kohtasi kuitenkin vastustusta: Jérôme, joka oli vielä alaikäinen, ei saanut perheensä suostumusta avioliittoon. Napoleon, joka ei ollut kovin tyytyväinen pikkuveljensä liittoon, pyysi tätä palaamaan Ranskaan, jotta avioliitto voitaisiin mitätöidä. Asia aiheutti kohua, ja Ranskan Washingtonin suurlähettiläs erotettiin.

Vasta vuotta myöhemmin Jérôme ja raskaana oleva Betsy tekivät matkan Ranskaan. He aikoivat vedota asiassaan Napoleoniin. Kun he saapuivat satamaan, Ranskassa, estettiin Betsyn maahantulo Napoleonin määräyksestä. Jérôme ja Betsy eivät enää koskaan nähneet toisiaan.

Betsy pakeni lopulta Englantiin ja synnytti 7. heinäkuuta 1805 pojan, Jérôme Napoléonin.

Jerome Napoleon Bonaparte, Jérômen ja Betsyn poika, syntyi Lontoossa vuonna 1805.

Jerome Napoleon Bonaparte, Jérômen ja Betsyn poika, syntyi Lontoossa vuonna 1805.

Samaan aikaan Ranskassa olevan Jérômen oli vaikea tulla toimeen veljensä kanssa, josta oli sittemmin tullut Ranskan keisari. Lisäksi hänen avioliittonsa Betsyn kanssa oli mitätöity. Jérôme lähetettiin takaisin laivastoon, ja sinä aikana hän meni naimisiin saksalaisen prinsessan kanssa.

Jérômen uusi vaimo oli Katariina, Württembergin kuninkaan tytär, Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnan veljentytär ja kuningatar Victorian serkku. Kuusi päivää heidän avioitumisensa jälkeen elokuussa 1807 Jérômesta tuli kuningas Westfaleniin, Preussin kuningaskunnan itäpuolella sijaitsevaan pieneen saksalaiseen kuningaskuntaan.

Jérôme Bonaparte, Napoleonin nuorempi veli, ja hänen vaimonsa Catherine de Wurtemberg.

Jérôme Bonaparte, Napoleonin nuorempi veli, ja hänen vaimonsa Catherine de Wûrtemberg.

Jérôme sai lempinimen König Lustig, ”hassu kuningas”, koska hän oli nuori, äkkipikainen, huoleton ja valtaansa ihastunut. Jérômen ja Katariinan ensimmäinen, 1814 syntynyt lapsi, sai myös nimen Jérôme Napoléon, aivan kuten hänen amerikkalainen velipuolensa!

Bonapartet Yhdysvalloissa: yhtä maineikkaita kuin eurooppalaiset sukulaisensa

Betsy palasi Baltimoreen 4 kuukauden ikäisen poikansa kanssa. Jérômelle uskollisena hän ei koskaan mennyt uudelleen naimisiin ja säilytti aina ylpeänä yhteytensä Bonaparten perheeseen.

Alkuperäisestä Jerome Napoleonista kasvoi hieno mies. Hänen äitinsä halusi Jeromen naivan eurooppalaisen prinsessan, mutta Jerome otse ei ollut kovin kiinnostunut asiasta. Opiskeltuaan lakia Harvardissa hän meni naimisiin Susan May Williamsin kanssa, joka oli varakas perijätär Baltimoresta. He saivat kaksi poikaa, joiden ikäero oli yli 20 vuotta; Jerome Napoleon Bonaparten ja Charles Joseph Bonaparten.

Jerome Napoleon Bonaparte ja hänen perheensä vuoden 1860 väestölaskennassa

Jerome Napoleon Bonaparte ja hänen perheensä vuoden 1860 väestölaskennassa. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Jerome Napoleon Bonaparte kasvoi ja eli Baltimoressa. Vuonna 1860 hän asui Yhdysvaltain väestönlaskennan mukaan ”herrasmiehenä” vaimonsa, anoppinsa, nuorimman poikansa Charles Josephin ja monien palvelijoiden kanssa.

Molemmat Napoleonin veljenpojat tekivät loistavan uran. Vanhin, Jerome Napoleon, oli upseeri Yhdysvaltain armeijassa ennen kuin hänestä tuli eversti Ranskan armeijaan Napoleon III:n aikana.

Jerome Napoleon Bonaparte

Jerome Napoleon Bonaparte vietti koko uransa armeijassa, ensin lyhyen aikaa Yhdysvaltain armeijassa ja sitten Ranskan armeijassa.

Charles Joseph, joka isänsä tavoin opiskeli lakia Harvardissa, toimi laivastoministerinä vuonna 1905 ja sitten oikeusministerinä presidentti Theodore Rooseveltin kabinetissa. Charles perusti vuonna 1908 Bureau Of Investigationin (BOI), FBI:n edeltäjän. Charles oli naimisissa, mutta kuoli lapsettomana vuonna 1921 70-vuotiaana.

Charles Joseph Bonaparte. Kuva parannettu ja väritetty MyHeritagella.

Charles Joseph Bonaparte. Kuva parannettu ja väritetty MyHeritagella.

 

Charles Joseph Bonaparte, Napoleon I:n veljenpojanpoika

Charles Joseph Bonaparte, Napoleon I:n veljenpojanpoika, oli FBI:n perustaja. MyHeritagen historialliset arkistokokoelmat. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

West Pointista Ranskan Napoleon kolmannen armeijaan

Jerome Napoleon Bonaparten ja Susan May Williamsin vanhin poika, Jerome Napoleon syntyi 5. marraskuuta 1830 Baltimoressa. Hän opiskeli kadettina arvostetussa Yhdysvaltain West Pointin sotilasakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 1852. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki isänsä kanssa elämäänsä mullistavan vierailun Pariisiin tapaamaan Napoleon kolmatta, joka Louis Bonaparten poikana oli myös Napoleon I:n veljenpoika.

Jerome Napoleon Bonaparte, West Pointin kadetti

Jerome Napoleon Bonaparte, West Pointin kadetti, vuoden 1850 Yhdysvaltain väestönlaskennassa. MyHeritagen historialliset kokoelmat. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Amerikan serkut otettiin hyvin vastaan. Se huoletti jonkin verran Jérôme Napoléonin ja Katariinan poikia, jotka saivat perheneuvoston avulla aikaan sen, että heidän velipuolellaan ja tämän pojilla oli oikeus kantaa sukunimeä Bonaparte, mutta he eivät voineet periä isäänsä. Jérôme, entinen Westfalenin kuningas, oli tuolloin 68-vuotias.

Se ei estänyt heidän amerikkalaista veljenpoikaansa Jerome Napoleonia tekemästä pitkää uraa Napoleon III:n Ranskan armeijassa. Napoleon III oli jo myöntänyt hänelle Ranskan kansalaisuuden ja yliluutnantin arvon. Hän osallistui Krimin sotaan ja Ranskan – Saksan sotaan vuonna 1870. Vasta isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1871 hän palasi Yhdysvaltoihin. Hän meni Baltimoressa naimisiin 41-vuotiaana nuoren leskirouva Caroline Appletonin kanssa.

Bonaparte-avioliitto

Ilmoitus Jerome Bonaparten ja Caroline Appletonin avioliitosta vuonna 1871. MyHeritagen historialliset kokoelmat. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Pariskunta sai seuraavana vuonna tyttären, Louise Eugenien.

Ranskalainen dolumentti

Ranskalainen asiakirja 12. kesäkuuta 1874, jonka mukaan Jerome Bonaparten ja Caroline Appletonin avioliitto solmittiin 7. syyskuuta 1871 Newportissa, Rhode Islandissa. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Heidän poikansa, Jerome Napoleon Charles syntyi Pariisissa vuonna 1874. Perhe nautti muutaman vuoden ajan elämästään Ranskan pääkaupungissa ennen kuin heidät kutsuttiin Elizabeth Patterson Bonaparten kuolinvuoteen äärelle.

Boston traveller

Jerome saapui ajoissa hyvästelemään isoäitinsä. Isoäiti kuoli muutamaa päivää myöhemmin 94-vuotiaana. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Reading Eagle

Kun Elizabeth Patterson Bonaparte kuoli, lehdistö ei jättänyt kertomatta hänen romanttisesta avioliitostaan. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Louise Eugenie Bonaparte avioitui tanskalaisen kreivin Adam von Moltke-Huitfeldin kanssa vuonna 1896 ja muutti asumaan Tanskaan. Myös hänen veljensä meni naimisiin, mutta hänellä ei ollut lapsia.

Louise Eugenie Bonaparte, kreivitär von Moltke-Huitfeld.

Louise Eugenie Bonaparte, kreivitär von Moltke-Huitfeld. Valokuvaa on parannettu ja väritetty MyHeritagen In Colorilla

Jerome Bonaparte kuoli 3. Syyskuuta 1893 Massachusettsin Prides Crossingissa. 

Jerome Bonaparte kuoli 3. Syyskuuta 1893 Massachusettsin Prides Crossingissa. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

Bonaparten perintö: voittoja ja koettelemuksia kahdella mantereella

MyHeritage-tutkimusryhmän paljastamat historialliset tiedot kokoavat yhteen Napoleonin jälkeläisten kiehtovan tarinan ja heidän elämänsä, joka yhdisti kaksi hyvin erilaista maailmaa. Poliittisen myllerryksen ja muutoksen kynnyksellä olevan maailman keskellä Elizabethin ja Jérômen rakkaustarina kehittyi perhetarinaksi. Heidän poikansa Jerome Napoleon Bonaparte edusti sekä amerikkalaista ahkeruutta että eurooppalaista aatelistoa, ja heidän jälkeläisillään oli suuri vaikutus Yhdysvaltojen historiaan.

Tägit: