Isänpäivä – mistä se on saanut alkunsa?

Isänpäivä – mistä se on saanut alkunsa?

Isänpäivä vuonna 2022

Isänpäivää vietetään Suomessa kaikkien isien kunniaksi marraskuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna isänpäivää vietetään siis sunnuntaina 13.11. Isänpäivän juuret juontavat yli sadan vuoden taakse. Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin vuonna 1908 Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa, joulukuussa, 1907 tuhoisassa hiilikaivosräjähdyksessä kuolleiden 362 miehen muistoksi.

Sonora Smart Dodd – isänpäivän ”äiti”

Seuraavana vuonna nuori amerikkalaisnainen Sonora Smart Dodd (18. helmikuuta 1882 – 22. maaliskuuta 1978), joka oli Yhdysvaltain sisällissodan veteraanin William Jackson Smartin tytär, alkoi ajaa isille pysyvää juhlapäivää, sillä hän halusi muistaa omaa yksinhuoltajaisäänsä. Doddin isä oli huolehtinut yksin kuudesta lapsesta vaimonsa menehdyttyä, ja Sonora halusi kiittää isäänsä tämän perheen eteen tekemästään työstä.

Animoitu Sonora Smart Dodd 

Kuvassa: Sonora Smart Dodd, isänpäivän ”äiti” (1882-1978). Kuva-animaatio on tehty MyHeritagen Deep Nostalgialla

Kokeile MyHeritagen kuva-animaatiota omiin kuviisi täällä!

Sonoran isä jäi yksinhuoltajaksi

Kun Sonora oli 16-vuotias, hänen äitinsä kuoli kuudennen lapsensa synnytykseen. Sonora oli ainoa tytär, ja hän kasvatti yhdessä isänsä Williamin kanssa veljiään,

Sonora piti isäänsä suuressa arvossa. Kuullessaan kirkossa vastoittain tunnustetusta äitienpäivästä jumalanpalveluksen, Sonora tunsi vahvasti, että myös isyys tarvitsi tunnustusta. Hän lähestyi Spokanen ministeriöiden liittoumaa ja ehdotti oman isänsä syntymäpäivää, 5. kesäkuuta, isänpäiväksi. Liittouma valitsi sen sijaan kesäkuun kolmannen sunnuntain.

Isänpäivästä virallinen juhlapäivä

Ensimmäistä osavaltion laajuista isänpäivää vietettiin 19. kesäkuuta 1910 Washingtonin osavaltiossa, josta se hitaasti levisi koko Yhdysvaltoihin. Vuonna 1924 Yhdysvaltojen presidentti teki päätöksen, että isänpäivä on virallinen juhlapäivä. Tämän jälkeen isänpäivän vietto alkoi levitä hiljalleen ympäri maailmaa

Vuonna 1966 presidentti Lyndon B. Johnson allekirjoitti presidentin ilmoituksen, jossa kesäkuun kolmas sunnuntai julistettiin isänpäiväksi.

Isänpäivä Pohjoismaissa

1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.

Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomessa, muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta sekä Virossa marraskuun toisena sunnuntaina, puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Muualla maailmassa ajankohta vaihtelee.

Suomessa isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Se poistettiin, kun asia huomattiin, mutta vuonna 1987 yliopisto viimein katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

Viralliseksi liputuspäiväksi vuonna 2019

Isänpäivä vakiinnutti paikkansa suomalaisessa almanakassa vuonna 1987. Vaikka liput ovatkin liehuneet isien kunniaksi jo vuosia, isänpäivä oli ensimmäistä kertaa virallinen liputuspäivä vasta vuonna 2019.

Isänpäivän perinteitä

Isää on isänpäivänä tapana muistaa kortilla, lahjoilla ja hemmottelulla, kuten aamukahvilla ja aamupalalla sänkyyn.

Isä ja lapsi

Kuvaaja Volker von Bonin 1980, Helsingin kaupunginmuseo

Isän kanssa voidaan myös viettää yhteistä aikaa käyden jossain tai harrastaen jotain pientä yhdessä. Lapset joskus askartelevat isälle jotain päiväkodissa tai alakoulussa. Vuonna 2019 isänpäivän viettoon ei vielä ollut muotoutunut äitienpäivän kaltaisia perinteitä, vaan sen aikana oli olennaista isän ja lasten yhteinen aika.

Artikkelikuvan on kuvannut Väinö Kannisto 1945, Helsingin kaupunginmuseo. Kuva on väritetty MyHeritagen In Colorilla.

Hyvää isänpäivää!